Kokosky

Časová náročnost: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Kokosky na černém, kulatém talíři. Ilustrační foto: from my point of view / Shutterstock.com

Kokosky patří k těm druhům cukroví, které budete milovat už od útlého dětství. Recepty na kokosky si obvykle postačí pouze se třemi surovinami: S bílky, cukrem a kokosem. Příprava je rychlá a nenáročná, tak si je pojďte s námi vyzkoušet.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Z bílků ušleháme řídký sníh.

  • 2

    Misku se sněhem postavíme do vodní lázně nad páru. Důležité je, aby se voda pohybovala těsně pod bodem varu, ale nevřela a nebublala.

  • 3
    Postupně do sněhu metličkou zašleháme cukr.
  • 4

    Dál šleháme nad párou, až hmotu zahřejeme tak, že bude příjemně horká.

  • 5

    Pozor, aby se nám bílky horkem nesrazily, průběžně tedy mícháme dalších 3–5 minut.

  • 6
    Uvařenou sněhovou hmotu odstavíme a necháme postupně zchladnout, občas přitom prošleháme.
  • 7

    Do vychladlého sněhu jemně zašleháme kokos. Opatrně dávkujeme množství, kdyby bylo kokosu příliš mnoho, hmota by se začala drolit.

  • 8

    Troubu předehřejeme na 140 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.

  • 9

    Lžičkou vykrajujeme malé hromádky a skládáme je na plech.

  • 10

    Ve vyhřáté troubě pak pečeme 15–20 minut do jemného zrůžovění na povrchu. Poté na plechu necháme zchladnout.

  • 11

    Vychladlé kokosky necháme pár dní odpočívat, budou pak chutnější.

Tip
  • Kokosky můžete ještě vylepšit, když strouhaný kokos nejprve krátce opečete nasucho v troubě při 150–170 °C.
  • Z daného množství připravíte asi 3 plechy kokosek.

Líbil se vám recept Kokosky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.