-
Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit.
-
Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minuty mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).
-
Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilejeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháme, aby nám vznikla kaše bez hrudek.
-
Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme, dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.
-
Omáčku osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.
-
Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
-
Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme.
-
Pokud nechcete kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámeme, dáme do širšího hrnku, zalijeme ho asi decí hotové omáčky a pomocí tyčového mixéru tuhle směs rozmixujeme, ale ne do hladka, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijeme zpět do hrnce a zamícháme.
-
A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladkokyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru.
-
Dáme 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promícháme a ochutnáváme, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo.
-
Na závěr přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
-
Podáváme s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.