Španělský ptáček

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Španělský ptáček naservírovaný na bílém talíři Ilustrační foto: hsunny / Shutterstock.com

Španělský ptáček je vynikající hovězí závitek, který patří k nejoblíbenějším klasickým jídlům české kuchyně. Tento recept musíte vyzkoušet.

Ingredience

Závitky

Omáčka

Postup přípravy

Závitky

  • 1
    Hovězí plátky naklepejte přes mikrotenový pytlík, aby se nepotrhalo maso.
  • 2
    Pořádně je osolte a opepřete.
  • 3
    Každý plátek potřete lžící hořčice.
  • 4
    Na plátek naskládejte asi 5–10 g špeku (špalíček a nebo na plátky) a 20 g salámu gothaje nebo špekáčku (špalíček).
  • 5
    Dále naskládejte čtvrtku vejce, půlku okurky. Okurky nakrájejte podélně na čtvrtky – do každého závitku dejte 2 čtvrtky.
  • 6
    Nakonec přidejte čtvrtku cibule na plátky.
  • 7
    Řádně zabalte a převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami.

Omáčka

  • 1
    V kastrolu rozehřejte sádlo a orestujte na něm ptáčky ze všech stran dohněda.
  • 2
    Vyndejte je na talíř a do výpeku přidejte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek.
  • 3
    Cibuli a špek orestujte dohněda.
  • 4
    Zaprašte moukou a opět restujte dohněda.
  • 5
    Zalijte vývarem, přidejte hořčici a lák z okurek.
  • 6
    Promíchejte, vraťte do hrnce ptáčky a přiveďte k varu.
  • 7
    Stáhněte oheň na minimum, přiklopte pokličkou a duste asi hodinu a půl doměkka.
  • 8
    Ptáčky vyndejte z omáčky a odstraňte z nich provázek/jehly.
  • 9
    Šťávu případně dochuťte solí a pepřem a přeceďte ji přes síto.
Tip
  • Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem.
  • Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechejte špek v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky.
  • Podávejte nejlépe s rýží.

Líbil se vám recept Španělský ptáček? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.