Zahoďte grilovací tácky i podpalovače! Čeho se při grilování vyvarovat

Zahoďte grilovací tácky i podpalovače! Čeho se při grilování vyvarovat? Canva

Poslední dobou se hodně mluví o škodlivosti používání alobalu a hliníkových tácků během grilování. Jak moc je to opravdu nebezpečné? Podívejte se, co se nám podařilo zjistit.

Přečtěte si také

Velkoobchod stahuje hned dva nebezpečné výrobky: Maso s olovem a grilovací klobásky s úlomky kovu
Velkoobchod stahuje hned dva nebezpečné výrobky: Maso s olovem a grilovací klobásky s úlomky kovu

Pozor, jak grilujete

Při grilování je mnohem zdravější potraviny nevystavovat přímému ohni a používat raději vhodné nádoby. Vyhněte se však těm z hliníku, které by mohly do vašich pokrmů uvolňovat zdraví škodlivé látky.

Grilovací tácky a nádoby

Grilovací nádoby a tácky mají své nesporné výhody. Potraviny se díky nim nemohou připálit k roštu grilu, což usnadňuje jeho čištění, jejich menší kousky ani nemohou propadnout skrz mřížkou roštu. Navíc nám nádobí brání v usazování škodlivých látek v grilovaných potravinách, protože zabrání stékání tuku a šťáv do ohně – při tom se vytvářejí rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky, lipidy či volné radikály a společně s kouřem se dostávají do opékaného pokrmu. Kůrka grilovaných surovin tak může nakonec obsahovat vysoké množství škodlivých látek.

Správné grilování má své zásady. Canva

Jak je to s hliníkem

Je známo, že na hliník silně působí zejména kyseliny a sůl. Při opékání marinovaných a solených potravin či při použití citronové šťávy nejsou hliníkové nádoby vhodné. Hliník se z nich totiž uvolňuje, dostává se do těla a hromadí se v něm, zejména v plicích a v kostech.

Ani výzkumníci se dostatečně neshodují v tom, jaké to může mít zdravotní následky. Pokusy na zvířatech poukazují zejména na riziko chorob ledvin, psychických onemocnění a Alzheimerovu chorobu. Hliníkové sloučeniny se používají i coby potravinová aditiva a hliník můžeme přijmout i v některých nezpracovaných potravinách. Jejich příjem tak vyžaduje jistá omezení.

Jaké jsou zásady správného grilování?

  • při opékání používejte nerezové, keramické a smaltované tácky
  • ideální je grilování na kameni
  • při použití alobalu a hliníkových tácků pokrm před přípravou nesolte a nepoužívejte ani citron či jiné kyselé přípravky k dochucení
  • nekupujte hotová marinovaná masa, nemáte kontrolu nad přísadami
  • marinujte doma s použitím olivového oleje, bylin a čistého koření bez glutamátu a soli
  • solte a ochucujte až hotové pokrmy, sůl vytahuje ze syrového masa šťávu
  • při grilování potraviny otáčejte, ale nepropichujte
  • dodržujte doporučenou dobu grilování potravin, aby nedocházelo k jejich spálení
  • nepoužívejte tuhé a tekuté podpalovače, které mohou být zdrojem rakovinotvorných a škodlivých látek
  • používejte uhlí, brikety nebo dřevo z listnatých stromů, nikdy nepoužívejte jehličnany, které obsahují velké množství pryskyřice

Chcete-li pořídit potřeby na grilování za nižší ceny, sledujte letáky a akce na Kupi.cz.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz