Poslední dobou se hodně mluví o škodlivosti používání alobalu a hliníkových tácků během grilování. Jak moc je jejich používání nebezpečné? Podívejme se, co se nám podařilo zjistit.
Při grilování je mnohem zdravější potraviny nevystavovat přímému ohni a používat raději vhodné nádoby. Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest ale upozornila na to, že by tyto nádoby neměly být hliníkové, protože se z nich do připravovaných pokrmů uvolňují škodlivé látky. Na tuto skutečnost poukázala i společnost dTest.
Grilovací nádoby a tácky mají své nesporné výhody. Díky nim se nám během přípravy jídla na grilu potraviny nepřipálí k roštu a ten pak nemusíme pracně drhnout. Menší kousky z nich nepropadávají roštem do ohně. Navíc nám nádobí brání v usazování škodlivých látek v grilovaných potravinách. Zabrání stékání tuku a šťáv do ohně, při čemž se vytvářejí rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky, lipidy či volné radikály a společně s kouřem se dostávají do opékaného pokrmu. Kůrka grilovaných surovin může nakonec obsahovat vysoké množství škodlivých látek.
Je známo, že na hliník silně působí zejména kyseliny a sůl. Při opékání marinovaných a solených potravin, či při použití citronové šťávy, nejsou hliníkové nádoby vhodné. Pak se totiž hliník z nádob uvolňuje, dostává se do těla a tam se hromadí, zejména v plicích a v kostech. Ani výzkumníci se dostatečně neshodují v tom, jaké to může mít zdravotní následky. Pokusy na zvířatech poukazují zejména na riziko chorob ledvin, psychických onemocnění a Alzheimerovu chorobu. Hliníkové sloučeniny se používají i jako potravinová aditiva a hliník můžeme přijmout i v některých nezpracovaných potravinách. Jejich příjem tak vyžaduje jistá omezení.