Burčáková sezóna začala! Naučte se u vinařů poznat ten kvalitní a čerstvý, který má plno vitamínů

Sklenice s burčákem vedle vinné révy Natasha Breen / Shutterstock.com

Všichni milovníci burčáku právě zažívají radostné období. Ve vzduchu nadcházejícího podzimu se totiž line také nasládlá vůně této vinné lahůdky. Její kvalita a chuť se ovšem každým dnem mění – bohužel k horšímu. Jak poznat skutečně kvalitní burčák a kdy je nejlepší čas na jeho vychutnávání?

Přečtěte si také

7 tipů pro přípravu dokonalých palačinek. Naučte se trik s lednicí či sádlem a na cukr zapomeňte

Co je burčák a jak se vyrábí?

Burčák se vyrábí z čerstvě vylisovaného vinného moštu, který se po dobu několika dní nechává kvasit. Tím vzniká sladký, mírně alkoholický nápoj. Burčáková sezóna klasicky začíná koncem srpna, v plném proudu bývá během září a končí v říjnu.

A právě v září si můžete burčák dopřát v jeho nejlepší formě. Čím déle totiž kvasinky v nápoji pracují, tím více cukrů stihnou přeměnit na alkohol. Na konci sezóny proto bývají burčáky již více kyselé a alkoholické než ty první, které nabízí ideálně vyvážený poměr mezi lehce stravitelnými cukry, vitamíny, blahodárně působícími ovocnými kyselinami a alkoholem.

Karafa a sklenice burčáku s vinnou révou na sudu Richard Semik / Shutterstock.com

Kolik alkoholu obsahuje burčák?

Burčák je mladé a nedokonale zkvašené víno z hroznů, které ještě není úplně alkoholicky fermentované. Proto obsahuje relativně malé množství alkoholu. V průměru může burčák obsahovat mezi 5–7 % alkoholu, ale hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétní produkci.

Jak poznat kvalitní burčák?

Kvalitu a čerstvost burčáku poznáte podle čtyř základních charakteristických znaků:

  • Vůně: Měla by z něj být příjemně cítit odrůda, ze které byl vyrobený. Vlivem přítomnosti kvasinek je v pořádku i mírná vůně kvasnic. Rozhodně se ale vyhněte burčáku zapáchajícímu hnilobou, zatuchlinou nebo sírou – naznačuje to chybnou výrobu nebo skladování.
Dáváte raději přednost klasice?
  • Barva: Čerstvý a svěží burčák má okrovou nebo světle žlutou barvu v mléčném odstínu a nebývá příliš zakalený (drobné usazeniny na dně nevadí). Kal naznačuje, že kvasinky již přeměnily většinu cukru na alkohol. A také čím více je hnědý, tím více je již zvětralý oxidací.
  • Chuť: Ten nejlepší burčák má příjemně sladkou chuť s charakteristickou svěží kyselinkou.
  • Bublinky: Jelikož burčák neustále kvasí, měly by být v tom správně vyrobeném a skladovaném viditelné drobné perličkové bublinky uvolňujícího se oxidu uhličitého.

Kolik stojí burčák?

A jak to letos vypadá s úrodou a cenou burčáku? Oproti loňskému roku se vysoký nárůst cen nepředpokládá – za litr burčáku zaplatíte u vinařů v průměru kolem 80–150 Kč, v závislosti na prodejci. Pokud narazíte na cenu výrazně nižší, buďte obezřetní, aby vám po jeho vypití nebylo špatně.

Burčák ve sklenici, v pozadí hrozny NatalyaBond / Shutterstock.com

Jak skladovat burčák?

Nejlepší je samozřejmě vychutnávat si burčák ihned po jeho zakoupení. Pokud si jej však ze sklípku nebo od vinaře přivezete domů, v lednici vám vydrží chutný ještě asi dva dny. Při převozu nezapomeňte nechat víčko plastové lahve nebo kanystru mírně pootevřené, aby si oxid uhličitý našel přirozenou cestu ven.

Burčák by měl být vždy skladovaný v chladnějším a temnějším prostředí. Zde by měl být i většinu času během prodeje. Dejte si proto pozor na stánky, kde lahve stojí po celý den na slunci. V teple se totiž proces kvašení výrazně urychluje a burčák se stává doslova časovanou bombou.

Fandíte sladkým vínům a sektům?

Účinky burčáku na zdraví

Ačkoliv má burčák poměrně nízký obsah alkoholu (cca 5 %), ve větších dávkách dokáže být pěkně zákeřný. Zejména je známý svými projímavými účinky. I přesto však existují důvody, proč byste si ho v rozumných dávkách měli bez výčitek dopřávat.

Čerstvý a kvalitní burčák totiž obsahuje velké množství vitamínů skupiny B (B5 nebo tiamin), dále stopových prvků zinku a železa i přátelských bakterií a kvasinek.