Všem milovníkům burčáku právě začíná radostné období. Ve vzduchu babího léta se totiž kromě příslibu nadcházejícího podzimu line také nasládlá vůně této vinné lahůdky. Její kvalita a chuť se ovšem každým dnem mění – bohužel k horšímu. Jak poznat skutečně kvalitní burčák a kdy je nejlepší čas na jeho vychutnávání?
Burčák se vyrábí z čerstvě vylisovaného vinného moštu, který se po dobu několika dní nechává kvasit. Tím vzniká sladký, mírně alkoholický nápoj. Burčáková sezóna klasicky začíná koncem srpna, v plném proudu bývá během září a končí v říjnu.
A právě v září si můžete burčák dopřát v jeho nejlepší formě. Čím déle totiž kvasinky v nápoji pracují, tím více stihnou přeměnit cukrů na alkohol. Na konci sezóny proto bývají burčáky již více kyselé a alkoholické než ty první, které nabízí ideálně vyvážený poměr mezi lehce stravitelnými cukry, vitamíny, blahodárně působícími ovocnými kyselinami a alkoholem.
Kvalitu a čerstvost burčáku poznáte podle čtyř základních charakteristických znaků:
Vůně: Měla by z něj být příjemně cítit odrůda, ze které byl vyrobený. Vlivem přítomnosti kvasinek je v pořádku i mírná vůně kvasnic. Rozhodně se ale vyhněte burčáku zapáchajícímu hnilobou, zatuchlinou nebo sírou – naznačuje to chybnou výrobu nebo skladování.
Barva: Čerstvý a svěží burčák má okrovou nebo světle žlutou barvu v mléčném odstínu a nebývá příliš zakalený (drobné usazeniny na dně nevadí). Kal naznačuje, že kvasinky již přeměnily většinu cukru na alkohol. A také čím více je hnědý, tím více je již zvětralý oxidací.
Chuť: Ten nejlepší burčák má příjemně sladkou chuť s charakteristickou svěží kyselinkou.
Bublinky: Jelikož burčák neustále kvasí, měly by být v tom správně vyrobeném a skladovaném viditelné drobné perličkové bublinky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
Kupte se slevou Víno Chardonnay J.P. Chenet.
Nejlepší je samozřejmě vychutnávat si burčák ihned po jeho zakoupení. Pokud si jej ale ze sklípku nebo od vinaře přivezete domů, v lednici vám vydrží chutný ještě asi dva dny. Při převozu nezapomeňte nechat víčko plastové lahve nebo kanystru mírně pootevřené, aby si oxid uhličitý našel přirozenou cestu ven.
Burčák by měl být vždy skladovaný v chladnějším a temnějším prostředí. Zde by měl být i většinu času během prodeje. Dejte si proto pozor na stánky, kde lahve stojí po celý den na slunci. V teple se totiž proces kvašení výrazně urychluje a burčák se doslova stává časovanou bombou.
A jak to letos vypadá s úrodou a cenou burčáku? Podle slov šéfa Svazu Vinařů ČR Tibora Nyitraye by měla být tento rok vína pěkně šťavnatá, vyzrálá a ovocitá, protože nebyla taková horka a sucha. Cena by se ale od loňského roku moc lišit neměla. Za litr burčáku zaplatíte letos u vinařů v průměru kolem 70 až 80 korun.
Ačkoliv má burčák poměrně nízký obsah alkoholu (cca 5 %), ve větších dávkách dokáže být pěkně zákeřný. Zejména je známý svými projímavými účinky. I přesto ale existují důvody, proč byste si ho v rozumných dávkách měli bez výčitek dopřávat.
Čerstvý a kvalitní burčák totiž obsahuje velké množství vitamínů skupiny B (B5 nebo tiamin), dále stopových prvků zinku a železa, i přátelských bakterií a kvasinek.