Jak zpracovat jablka v kuchyni? Jablečné recepty do sbírky

Červená jablka na stromě Serhii Hrebeniuk / Shutterstock.com

Jablka již tradičně patří na český stůl. Každý rok se jich u nás sklidí na 100–200 tisíc tun a v průměru jich sní každý Čech asi 22 kilogramů. Mají málo kalorií, a naopak spoustu vitamínů a výživných látek. Na co myslet při jejich nákupu a jak je správně skladovat? A jsou lepší ta česká, nebo dovezená ze zahraničí?

Přečtěte si také

Udělejte si doma oblíbenou tyčinku: Výborné Snickers, po kterých se jen zapráší

Koupit česká, nebo zahraniční jablka?

Tady je odpověď poměrně jednoznačná. Vždy je lepší dát přednost české produkci před zahraniční. Tímto způsobem především podpoříte tuzemské farmáře a jejich podnikání – to ale není vše.

Podporou našich sadařů totiž zároveň přispíváte i k rozvoji sadů a zajistíte, že nebude tolik zatěžováno životní prostředí, jelikož kamionová přeprava výrazně škodí ovzduší. A navíc, co se pěstování týče, v České republice máme přísné normy a metody, které mohou být jinde benevolentnější.

Jak vybrat nejlepší jablka?

Říká se, že člověk jí i očima. Ovšem nejen to. Vybíráme také čichem – a dobré jablko skutečně i krásně voní. Zároveň nesmí být potlučené, měkké, nahnilé či plné skvrn. Drobné změny na slupce naopak nevadí, protože znamenají, že se jedná o naprosto přirozený produkt bez úprav.

Obchod vždy musí uvádět zemi, odkud ovoce pochází a u lepších obchodníků naleznete také jméno pěstitele. Platí to i pro nebalené ovoce a zeleninu. Každá odrůda se chuťově mění v průběhu roku v rámci tzv. konzumní zralosti.

Miska a prkénko s nakrájenými jablky gowithstock / Shutterstock.com

10 nejoblíbenějších odrůd jablek v ČR

  • Jonagold/Jonagored
  • Red Jonaprince
  • Gala
  • Granny Smith
  • Braeburn
  • Golden Delicious (asi nejoblíbenější vůbec)
  • Red Delicious
  • Idared
  • Šampion (klasická česká odrůda)
  • Rubín (opět česká odrůda)
  • Rajka (české jablko)
  • Spartan
Jablečný koláč
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.

Jablečný koláč

Jak uskladnit jablka?

Jablka by měla být uchována v čisté, chladnější místnosti s teplotami kolem 1 až 2 °C. Důležitá je i vysoká relativní vlhkost vzduchu, kterou lze navýšit třeba nádobou s vodou. Obvykle je lidé skladují ve sklepě – pokud má navíc větrání, a plody v něm tudíž nezmrznou, je ideální.

Ovoce skladujte tak, aby směřovalo v bedýnce stopkou dolů. Pravidelně ho kontrolujte, zda vám neplesniví nebo nemá jiný problém. To špatné vždy bez váhání vyhoďte.

Jablka lze skladovat i v lednici, ale jen po krátkou dobu. Nízká vlhkost způsobuje jejich vysušování a scvrkávání. Špatné místo není ani balkon. Tam je dejte do vhodné krabice (např. polystyrenové), abyste je ochránili před mrazem nebo slunečními paprsky.

Žena balí jablka do těsta na štrúdl Africa Studio / Shutterstock.com

Tipy na recepty z jablek

Britové říkají, že když si dáte jedno jablko denně, nemusíte se bát doktorů. Mimo to, že obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, dokážou také dobře zasytit a zahnat chuť na sladké. Nebojte se tedy udělat si z nich něco dobrého.

Jablečný štrúdl

Klasika nad klasiky. Jablečný štrúdl je oblíbený snad v každé domácnosti a nesmí, alespoň občas, chybět na žádném stole. Můžete připravit klasický tažený, nebo si celý proces zjednodušit a urychlit koupením listového těsta. To rozválejte, nastrouhejte na něj jablka, posypte skořicí, cukrem, rozinkami – zkrátka čímkoliv, co máte rádi. Zabalte do nohavice, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.

Jablečné pyré

Jablečné pyré nám připravovaly maminky už jako dětem. Proč si ho ale neudělat i v dospělosti. Stačí oloupat jablka, nakrájet a rozvařit s trochou vody. Pochoutku můžete sníst jen tak, avšak velmi dobře poslouží i jako základ do koláčů, müsli tyčinek a dalších dobrot.

Muffiny

Jednoduchá dobrota, kterou milují děti i dospělí. Smíchejte hrnek hladké mouky s půl hrnkem cukru a lžičkou prášku do pečiva. Zvlášť připravte jedno vejce, 100 ml oleje a 100 ml mléka. Ty přidejte do suchých ingrediencí a k nim na kostičky nakrájená jablka. Vše pořádně zamíchejte, nalijte do formiček a upečte. Můžete přidat ještě kokos, ořechy, brusinky nebo kostičky čokolády.

Jablečné muffiny, v pozadí jablka, skořice a ovesné vločky Alena_Kos / Shutterstock.com

Tradiční žemlovka

Žemlovku pamatujeme ještě ze školní jídelny – často coby jedno z mála vděčných jídel. Dnes si ji ovšem připravte raději doma – a poctivou. Dopřát si můžete dostatek másla, mléka, vajec, medu, skořice a klidně i tvarohu.

Nakrájejte pět žemlí nebo rohlíků, zvlhčete je mlékem se dvěma žloutky a 50 g skořicového nebo obyčejného cukru. Skořicový je lepší, ale lze přidat skořici i zvlášť. Vymažte zapékací mísu tukem a vysypte strouhankou. Dejte jednu vrstvu žemlí, na ně pokrájená jablka s rozinkami (a klidně i s tvarohem) a další vrstvu žemlí. Nakonec potřete tukem a nechte péct. Po chvilce můžete přidat ještě sníh z bílků s cukrem a dopéct.

Zdroje: Stemilt.com, Appleforthat.stemilt.com