Slovensko je oblíbenou destinací díky snadné domluvě, obecně rozumným cenám a krásné přírodě. Z dovolené v Tatrách či návštěvy Bratislavy si navíc můžete přivézt velkou spoustu jedinečných suvenýrů. A ty nejlepší můžete i ochutnat. Slovenská kuchyně je totiž bohatá na různé farmářské poklady a speciality, které by vám při odjezdu rozhodně neměly chybět v kufru.
Ceny jsou na Slovensku v podstatě podobné jako v Česku. Trochu více si připlatíte například za vejce nebo některé čerstvé ovoce či zeleninu. Levněji však pořídíte spoustu masa a v restauraci se dobře najíte za přibližně stejný obnos jako u nás. Největší změna při přejezdu hranic nespočívá v cenách, ale v měně. Na Slovensku se platí v eurech a na rozdílné hodnoty je potřeba si chvilku zvykat.
Vůbec se nebojte přepočítávat si cenovky na telefonu. I samotní Slováci to tak při přechodu na novou měnu dělávali. Kromě měny ale při nákupech platí stejná pravidla a předpoklady jako u nás – levnější zboží pořídíte v supermarketech, v turisticky oblíbených lokalitách očekávejte naopak ceny vyšší.
Tip: I u našich sousedů se mnohdy více vyplatí zajít na nákup do supermarketu. Přehled všech akčních nabídek a letáků přitom najdete jasně a pohromadě na stránce Kupino.sk.
Na Slovensku najdete mnoho unikátních potravin z různých koutů země. Patří mezi ně například:
Žitavský klenot je typický je pro svoji oranžovo-červenou barvou, která vzniká během mletí sušené papriky na tzv. vybarvovacím kameni. Žitavská paprika v roce 2014 získala jako vůbec první výrobek na celém Slovensku chráněné označení původu.
Tento salám, původem z Dubnice nad Váhom, je tvořený speciální směsí mletého masa a koření, ve kterém by neměl chybět především zázvor, muškátový květ a česnek.
Tekovský salámový sýr je světově uznávanou lahůdkou, o čemž svědčí i jeho několikanásobné ocenění coby nejlepšího mlékárenského výrobku na celém Slovensku. Je polotvrdý, polotučný a prodává se v typické podobě válců.
Na pravý trdelník podle původní receptury nenarazíte na Václavském náměstí, ale na Slovensku. Jde o velmi jemné pečivo připravované na tzv. trdle, díky kterému získává svůj válcovitý tvar. Již v roce 2007 získal Skalický trdelník ochrannou známku EU.
Jedná se o kysané zelí připravované tradičním způsobem, při kterém je navrstvené a nasolené sešlapáváno v sudech, aby se zbavilo přebytečné tekutiny. Díky tomu je výsledné zelí příjemně křupavé a má mírně slanou chuť.
Kupte se slevou Sýr Bryndza Liptov.
Brynza je skutečným národním pokladem – někdo ji dokonce nazývá „slovenský kaviár“. Pravá slovenská brynza by měla obsahovat alespoň polovinu ovčího hrudkového sýra ve spojení s hrudkovým sýrem z mléka kravského. Má nezaměnitelně slanou, mírně pikantní a nakyslou chuť, která vyniká především v oblíbených brynzových haluškách.
Vyzkoušejte i další sýry, zejména slovenský oštěpek, parenicu či Oravský korbáček. Slovenské hory jsou skvělé pro pastvu a místní bačové již po staletí vyrábějí jedny z nejunikátnějších a nejlahodnějších mléčných výrobků široko daleko. Na salaších si nechte nalít žinčici neboli nápoj z převařené syrovátky, který se vyrábí z kravského, ovčího, a dokonce i kozího mléka. Mezi obyvateli hor je žinčice známá jako lék na kocovinu či coby afrodiziakum.
K sýru a dalším dobrotám přijde vhod i něco ostřejšího. Slovenským národním nápojem je borovička, tedy jalovcová pálenka. Spišská borovička představuje nejlepší způsob, jak si ryze slovenský alkohol vychutnat. A i Spišská hruškovice milovníkům silných pálenek rozhodně zachutná. Mezi místními je však také velmi oblíbená vodka – především pak její lokální varianta Goral Master, kterou by nepohrdli ani v Rusku či Finsku.