Všemi zbožňovaná omáčka k nám přišla z Ameriky: Děláme ji z oblíbené letní zeleniny, jablek a koření

Domácí kečup ve sklenici, kolem sklenice rajčata Africa Studio / Shutterstock.com

Všichni ho milujeme a někteří z nás jej dávají skoro do každého jídla. Třeba takové hranolky nebo langoš si bez něj neumíme vůbec představit. Určitě už tušíte, že dnes bude řeč o kečupu. Léto je sice ještě daleko, sazeničky rajčat teprve rostou, ale vždy se hodí mít po ruce super recept na domácí kečup. V minulosti jste mohli kečup dělat prakticky celoročně, protože původní verze kečupů se z rajčat vůbec nedělaly. To už dnes ale neplatí. Tak se pojďte seznámit s historií kečupu a náš recept na něj si uložte, ať ho v létě máte hned po ruce.

Přečtěte si také

Kde snědí nejvíce sýru a jaké druhy? Objevte nejsýrovější země na světě

Slavná rybí historie kečupu

Ano, je to tak. Všemi zbožňovaný kečup se původně vůbec nevyráběl z rajčat. Předchůdce dnešního kečupu pochází z Číny, kde již ze 4. století př. n. l. máme v textech zdokumentované fermentované rybí omáčky. Číňané je vyráběli z rybích vnitřností, vedlejších masných produktů a sójových bobů. Této omáčce se říkalo ge-tchup nebo koe-cheup.

Čínští obchodníci tuto fermentovanou omáčku přivezli do Indonésie a na Filipíny. Na Filipínách ji na začátku 18. století ochutnali britští obchodníci, kteří recept na rybí omáčku přivezli do Ameriky. V 18. století tak díky Britům došlo doslova ke kečupovému boomu. Objevily se různé úpravy receptů, a tak jste mohli ochutnat například kečupy z ústřic, mušlí, hub, vlašských ořechů, nebo dokonce z celeru.

Kdy se objevil nám známý kečup z rajčat? První recept pochází z roku 1812. Jeho autorem je James Mease, vědec z Philadelphie. Podle něj byly na kečup nejlepší „jablka lásky“, tehdejší označení pro rajčata. Proč se jim říkalo jablka lásky? Lidé v 19. století považovali rajčata za afrodiziakum.

Chilli omáčka sriracha
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chilli omáčka sriracha

Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.

Chilli omáčka sriracha
Teriyaki omáčka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Teriyaki omáčka

Teriyaki omáčka dodá naprosto dokonalou chuť steakům, vepřovému i kuřecímu masu. Příprava je rychlá a velmi jednoduchá, pojďte si ji s námi vyzkoušet.

Teriyaki omáčka

Kečupová revoluce od firmy Heinz

V roce 1876 představila relativně nová americká společnost jménem Heinz konzervovanou rajčatovou omáčku, která obsahovala rajčata, hnědý cukr, destilovaný ocet, sůl a různé koření. Tato převratná novinka se záhy stala oblíbenou omáčkou všech Američanů. Kečup od společnosti Heinz je dodnes nejznámější a nejrozšířenější na světě.

Kdy se dostal kečup k nám? Chvíli to trvalo. V našich kuchařkách ze 30. let minulého století o něm není vůbec žádné zmínka. Minulý režim kečup považoval za imperiální dochucovadlo a až v 60. letech se kečup značky Heinz dostal i do Československa. Sehnat jste ho mohli v Tuzexu, později dokonce i prodejnách potravin. Československá kuchyně ovšem americký kečup velice rychle zařadila mezi „své“ suroviny a začala ho jako ingredienci používat v českých receptech.

3 kečupy Heinz, vedle nich 2 rajčata DenisMArt / Shutterstock.com

Domácí kečup – recept

Ingredience na 20 porcí:

  • 2 kg rajčat
  • 250 g jablek
  • 250 g cibule
  • 1 lžíce soli
  • 125 ml octa
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 150 g cukru

Postup:

  1. Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájejte na kolečka a dejte vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Vařte 1,5 hodiny.
  2. Přidejte cukr a vařte bez pokličky ještě 15 minut (můžete vařit i déle), aby byl kečup hustší.
  3. Po uvaření všechno rozmixujte, přeceďte a nalijte do vymytých, suchých sklenic, otřete jim hrdla a dobře je zavíčkujte.

Zdroj: Kupi, Zmlsané dějiny, History