Nevypadá nijak slavně, ale chutná báječně a vydrží měsíce. Když se cukety v létě valí ze zahrady a nevíte, co s nimi, tohle je ta správná chvíle. Nastrouhat, zalít, zavařit. A pak už jen čekat na první mrazivé dny, kdy se sklenice s domácím cuketovým „zelím“ promění v ten nejlepší nápad, co jste kdy měli.
Tenhle recept není žádná vysoká gastronomie. Ale v tom je právě jeho síla. Když venku padá sníh, lednice zeje prázdnotou a vy nechcete objednávat pizzu, sáhnete po sklenici s nápisem „cuketa na zelí“ a do deseti minut servírujete vynikající přílohu k sekané, klobáse, vařenému bramboru nebo třeba pečenému tofu. V létě vás zavařování možná trochu otravuje, ale v zimě si budete gratulovat.
Navíc? Příprava zabere minimum času, nepotřebujete žádné složité suroviny a zvládne to i ten, kdo jinak zavařuje jen telefonní čísla.
Cuketa není chuťově nijak výrazná, a právě proto je tak oblíbená. V kuchyni se s ní dá čarovat – hodí se do sladkých i slaných receptů, peče se, smaží, dusí, plní, mixuje i zavařuje. Navíc je to zelenina s nízkým obsahem kalorií a vysokým podílem vody, takže nezatěžuje žaludek a dodává vlákninu i draslík.
Sezóna cuket vrcholí během července a srpna, kdy rostou doslova před očima. Každý, kdo někdy zasadil jednu rostlinu cukety, ví, že po pár týdnech hledá jakýkoliv způsob, jak ji zpracovat. Zavařené cuketové zelí je jeden z nejpraktičtějších.
Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.
Učila mě ho babička, která si cuketové zelí zavařovala vždycky ve velkém, protože děda ho miloval k pečenému bůčku. Dneska už bůček moc nejíme, ale cuketové zelí dělám pořád, skvěle se hodí i k opečeným bramborám nebo vegetariánskému karbanátku.
Hledáte recept na rychlou a zdravou večeři a zároveň vám zbyly ještě nějaké cukety? Cuketový hummus je to pravé. Výsledkem je lehká, krémová pochoutka plná vitamínů a vlákniny, která uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Ať už jste vegetarián, vyhýbáte se lepku či laktóze, nebo prostě hledáte nové chutě, tento recept si zamilujete.
Zavařuji v troubě. Sklenice postavím do hlubokého pekáče s vodou, dám do studené trouby, nastavím na 180 °C a od chvíle, kdy začne voda vřít, počítám 20 minut. Funguje to bezvadně.
Když na podzim otevřu první sklenici a ucítím tu známou vůni octa, cukety a koření, mám vždycky radost, že jsem si v létě našla čas. Tenhle rodinný recept nám doma dělá dobrou službu už desítky let.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková, Kupi.cz? Healthline