Jak vybrat paddleboard: Průvodce výběrem správného SUP prkna

Obchod s paddleboardy Heikki Wichmann / Shutterstock.com

Zajímáte se o stand-up paddleboarding (SUP) a uvažujete o pořízení vlastního prkna? Přečtěte si náš průvodce, ve kterém vám poradíme, jak vybrat ten správný paddleboard pro vaše potřeby. Od typu prkna až po materiál a doplňky, které byste měli zvážit při výběru SUP prkna, aby váš zážitek na vodě byl co nejlepší a nezapomenutelný.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Co je paddleboarding?

Stand-up paddleboarding (SUP) je populární vodní sport, který získává stále více příznivců po celém světě. Tato aktivita spočívá v pohybu po hladině vody na speciálním nafukovacím prkně za pomoci pádla.

SUP nabízí nejen zábavu, ale také skvělý způsob, jak si užít přírodu a posílit své tělo. Pokud se chystáte pořídit si vlastní paddleboard, je důležité zvážit několik faktorů, abyste vybrali prkno, které bude nejvhodnější pro vaše potřeby.

Muž a žena jedou na paddleboardech RossHelen / Shutterstock.com

Proč vyzkoušet paddleboarding?

  • Zlepšuje rovnováhu: Pádlování na paddleboardu vyžaduje cit pro rovnováhu a stabilitu. Vaše nohy, břicho a záda pracují společně, aby udržely tělo v rovnováze, což posiluje vaše stabilizační svaly.
  • Zapojí celé tělo: Paddleboarding aktivuje téměř všechny svalové partie vašeho těla. Nohy, břicho a záda se starají o rovnováhu a stabilizaci, zatímco paže a ramena zajišťují pohyb po hladině. To vše dělá z paddleboardingu skvělý aerobní trénink pro srdce a plíce.
  • Nízká zdravotní rizika: Paddleboarding je šetrný k tělu, protože nenamáhá příliš šlachy a klouby. Proto je vhodný i pro sportovce, kteří se zotavují po zranění, ale chtějí si stále užívat pohybu.
  • Snižuje stres: Procházení se po vodní hladině má uklidňující účinek na tělo a mysl. Spojení přírody, klidu a pohybu pomáhá snižovat stres a napětí.
  • Zvyšuje celkovou pevnost těla: Na první pohled to nemusí být patrné, ale při paddleboardingu vaše tělo pracuje neustále na stabilizaci. To posiluje vaše svaly a zlepšuje celkovou pevnost těla.
  • Kardio cvičení: Pravidelné pádlování na vodě se stává skvělým kardiovaskulárním cvičením. Závody s přáteli nebo soutěže vás motivují k dosažení vyšší tepové frekvence a zlepšení vytrvalosti.

Na co se zaměřit při výběru vlastního SUP prkna?

Typ paddleboardu

Prvním krokem je rozhodnout se, jaký typ paddleboardu vám nejlépe vyhovuje. Existují tři hlavní typy: All-around, touring a závodní prkna.

All-around prkna jsou vhodná pro začátečníky i pokročilé paddleboardisty. Jsou stabilní, snadno ovladatelná a ideální pro klidnější vody a rodinné výlety.

Touring prkna jsou navržena pro delší výlety a expedice na otevřených vodách. Jsou rychlejší a nabízejí lepší stabilitu při delším veslování.

Závodní prkna jsou extrémně rychlá a vyžadují zkušenějšího paddleboardistu. Jsou ideální pro soutěže a sportovní výkony.

Muž na paddleboardu Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Velikost prkna

Správná velikost paddleboardu je klíčová pro pohodlnou a bezpečnou jízdu na vodě. Obecně platí, že delší prkno je rychlejší, zatímco kratší prkno je obratnější. Vyberte prkno odpovídající vaší váze a zkušenostem s paddleboardingem. Pro začátečníky a středně pokročilé je většinou ideální prkno kolem 10 až 12 stop (305–366 cm) dlouhé.

Šířka

Šířka paddleboardu ovlivňuje jeho stabilitu. Širší prkno bude stabilnější, což je výhodné pro začátečníky, rodiny s dětmi nebo pro jízdu na klidnějších vodách. Užší prkno poskytne větší rychlost a lepší manévrovatelnost, což je výhodné pro zkušenější paddleboardisty a adrenalinové aktivity.

Materiál

Paddleboardy jsou vyráběny z různých materiálů, jako jsou polyethylen, EVA pěna, nafukovací materiály nebo kombinace dřeva s epoxidem. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Plastová prkna jsou odolná a levnější, ale nesou se hůře. Nafukovací SUPy jsou snadno přenosné a skladné, ale jsou obecně méně stabilní. Prkna z kombinace dřeva a epoxidu nabízejí dobré vlastnosti stability, váhy a odolnosti.

Závod na paddleboardech Iryna Kalamurza / Shutterstock.com

Doplňky

Patří sem například různé držáky, popruhy na upevnění nákladu nebo protiskluzový povrch na prkně.

Cena

Cena paddleboardu se může výrazně lišit podle typu, velikosti, materiálu a značky. Investice do kvalitního paddleboardu se vám ale vyplatí, protože vám poskytne radost z jízdy na vodě po mnoho let.

Testování

Pokud je to možné, vyzkoušejte si několik různých paddleboardů předtím, než se rozhodnete. Mnoho prodejen a vodních center nabízí možnost zapůjčení prkna na zkoušku, což vám umožní najít takové, které vám nejlépe vyhovuje.

Dvě holčičky na paddleboardu Tatiana Gordievskaia / Shutterstock.com

Délka pádla

Důležitou součástí pádlování na paddleboardu je také správná délka pádla. Délka pádla je klíčová pro správný postoj, držení těla a techniku záběru. Ideálně by mělo pádlo sahat kousek pod zápěstí vzpažené ruky, což zajišťuje efektivní veslování a minimalizuje riziko únavy a zranění. Obecně platí, že pádlo by mělo být vyšší o přibližně 1520 cm než je výška jezdce.

Pokud bude pádlo používat více lidí, například skupina přátel, je vhodné zvolit pádlo s nastavitelnou délkou. Nastavitelná délka umožní každému jezdci upravit pádlo podle svých potřeb a preferencí.

Zdroje: Insportline.cz, Mastersport.cz, Muziker.cz