I zázvorem se můžete předávkovat. Co vám hrozí?

Kořen zázvoru a zázvorový prášek v misce pilipphoto / Shutterstock.com

Zázvor většinu jídel pozvedne na vyšší úroveň gastronomie, a navíc má spoustu benefitů pro naše zdraví. V nadměrném množství ale může být škodlivý. Kolik zázvoru si můžete dát ještě bez obav a jaká denní dávka už může být nebezpečná? Jaké jsou příznaky předávkování zázvorem a kdo by se mu měl vyhnout?

Přečtěte si také

Vytvořte si železné zásoby potravin s dlouhou trvanlivostí a buďte připraveni i na horší časy

Zázvor může být škodlivý

Zázvor je populární koření původem z Asie, které je často využíváno pro své léčebné účinky i skvělou chuť. Nicméně jako většina přírodních produktů i zázvor může být škodlivý, pokud se konzumuje v nadměrném množství. Existuje maximální dávka zázvoru, kterou byste měli dodržovat, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům.

Jaká je maximální dávka zázvoru?

Zázvor je obecně považován za bezpečný, ale je důležité dodržovat doporučené dávkování. Maximální dávka zázvoru se může lišit v závislosti na formě, ve které je konzumován (čerstvý, sušený, ve formě prášku či jako doplněk stravy), v zásadě ale platí, že dospělý člověk by neměl překročit dávku čtyři gramy zázvoru denně. To je přibližně polovina čajové lžičky sušeného zázvoru nebo jedna lžička strouhaného čerstvého zázvoru.

Žena krájí zázvor na kuchyňském prkénku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jaké jsou příznaky předávkování zázvorem?

Předávkování zázvorem není běžné, ale může k němu dojít při konzumaci nadměrného množství. Nežádoucí účinky zázvoru byly prokázány při užití více než šesti gramů za den. Mezi příznaky předávkování patří:

  1. Gastrointestinální potíže: Nadměrná konzumace zázvoru může způsobit zažívací problémy, jako jsou nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo bolesti břicha.
  2. Srážlivost krve: Zázvor obsahuje látky, které mohou ovlivnit srážení krve. Při nadměrné konzumaci zázvoru by mohlo dojít k nadměrnému ředění krve, což by mohlo zvýšit riziko krvácení. Proto se nedoporučuje užívat zázvor nejméně dva týdny před plánovanou operací.
  3. Alergické reakce: Někteří lidé mohou být alergičtí na zázvor, což může vést k alergickým příznakům, jako je vyrážka, svědění nebo otok.
Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem

Připravte si s námi skvělé a lahodné pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem, které se vám budou přímo rozplývat na jazyku. Náš videorecept vás provede jejich přípravou od začátku až do konce.

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem
Studená polévka z manga a zázvoru
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Studená polévka z manga a zázvoru

Mangová polévka se zázvorem se podává zastudena. Díky čerstvému zázvoru a chilli papričkám má ostřejší chuť, v kombinaci s mangem pak polévka získá exotický nádech. Mango i zázvor jsou zároveň suroviny s vysokým obsahem vitamínů.

Studená polévka z manga a zázvoru
Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

Kdo by se měl vyhnout zázvoru?

Zázvor obvykle není vhodný pro některé skupiny lidí (případně je potřeba dodržovat nižší dávky). Pozor by si měli dávat lidé spadající do těchto kategorií:

  1. Lidé užívající léky na krevní tlak: Zázvor může mít mírný vliv na krevní tlak, takže lidé užívající léky na krevní tlak by měli konzumovat zázvor opatrně a měli by informovat svého lékaře.
  2. Lidé s krvácivými poruchami: Zázvor může zvyšovat riziko krvácení, proto by lidé s krvácivými poruchami měli konzumovat zázvor s opatrností a pod dohledem lékaře.
  3. Těhotné ženy: Užívání zázvoru v těhotenství je možné, dokonce je zázvor doporučován v prvním trimestru na zmírnění nevolností. Kvůli zvýšenému riziku krvácivosti je vhodné vyhnout se mu v posledním trimestru, respektive v období před porodem. Ačkoli nebylo prokázáno, že by byl zázvor pro těhotné škodlivý, vždy je potřeba použití zázvoru konzultovat se svým lékařem.

Zdroj: Healthline, UCLA Health, WebMD, NCBI