Vypěstujte si doma nebo na zahradě domácí žampiony

Žampiony a bylinky na kulatině Sea Wave / Shutterstock.com

Tenčí se vám zásoby mrazených nebo sušených hub? Začněte pěstovat doma, na zahradě či ve sklepě žampiony, a zajistěte si tak pravidelný přísun hub na vaření. Vypěstovat si vlastní žampiony je snazší, než si možná myslíte. Stačí dodržovat několik základních pravidel a přibližně po deseti dnech můžete očekávat první úrodu.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Žampiony se staly běžnou součástí české kuchyně. Používají se do omáček, polévek, a dokonce se s nimi dají vykouzlit i výborné pokrmy na grilu.

Díky nízkému počtu kalorií a vysokému obsahu vlákniny, vitamínů, bílkovin, antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek jsou často doporučovány během redukčních diet nebo diabetu. A jak se ukázalo poměrně nedávno, jejich konzumace je velice prospěšná i pro správné fungování imunitního systému.

V kuchyni se nejčastěji využívají buď žampiony bílé, které jsou chuťově jemnější, anebo žampiony hnědé, jejichž chuť se podobá hříbkům. Vanička bílých žampionů 250 g běžně stojí 28 Kč, zatímco hnědé vás vyjdou přibližně na 35 Kč.

Velké balení bílých žampionů je nyní v akci!

Jak začít pěstovat žampiony?

Abyste se do pěstování žampionů mohli pustit naplno, jsou potřeba v podstatě jen tři věci: podhoubí žampionů neboli tzv. mycelium, kompostovaný substrát a krycí zemina. A jelikož je na pěstování žampionů příprava kompostu to nejobtížnější, je mnohem lepší zakoupit si hotový v obchodě se zahradnickými potřebami. Nákup přes internet se příliš nedoporučuje, neboť se při přepravě mohou podhoubí i substrát znehodnotit nevyhovujícími teplotními podmínkami.

Další možností, která se skvěle hodí také jako dárek, je pořídit sadu pro pěstování žampionů. Ta se nejčastěji skládá z krycí zeminy a bloku substrátu prorostlého žampionovým podhoubím. Cena takového setu se pohybuje mezi 150 až 450 Kč. Záleží na objemu substrátu.

Vyrůstající žampiony na bloku substrátu Dmytro Ostapenko / Shutterstock.com

Žampiony ve sklepě, ve špajzu nebo přímo v kuchyni

Žampiony je možné pěstovat v dřevníku, bedýnkách nebo přímo v krabicích, které jsou součástí souprav pro pěstování hub. Na rozdíl od pěstování na zahradě se můžete do sázení doma pustit v jakékoliv roční době. Pro správný a brzký růst je nutná teplota okolo 24 °C.

V případě, že jste zakoupili zvlášť mycelium a kompostovaný žampionový substrát, nejdříve kompost urovnejte do bedýnky a podhoubí zasaďte do hloubky 5 cm. Mezi jednotlivými kusy podhoubí nechte alespoň 25 cm velké rozestupy a na závěr vše zvlhčete vodou z rozprašovače a posypte vrstvou sterilované zeminy.

Jak pracovat se soupravou pro pěstování žampionů?

Pokud jste pro pěstování zvolili žampionovou sadu nebo koupený blok substrátu s naočkovaným myceliem, ze všeho nejdříve se ujistěte, zda je substrát dostatečně prorostlý. To poznáte tak, že v zemi po odříznutí igelitu na vnější straně bloku uvidíte šedobílé skvrny a ucítíte typický houbový zápach.

Jestliže substrát ještě prorostlý není, ponechte ho zabalený v původním igelitu při pokojové teplotě ještě dva týdny. Po této době by však již prorůstání mělo být znatelné. Následně vrchní část igelitu plně odřízněte, zvlhčete a zasypte krycí zeminou, která byla součástí setu.

Rostoucí žampiony v krabici paparazzza / Shutterstock.com

Vlhko i kyprost půdy ovlivňuje růst žampionů

Krycí zeminu nikdy neupěchujte. Kyprost a vzdušnost půdy jsou pro žampiony důležité. Stejně tak je ale pro ně významná vlhkost, nezapomínejte tedy vrchní zeminu pravidelně zvlhčovat rozprašovačem nebo vodou z PET lahve, do níž uděláte dírky.

Po celou dobu žampiony ponechávejte v prostředí o teplotě 21–24 °C. Jakmile začnete pozorovat prorůstání podhoubí v krycí zemině, přemístěte bedýnku na balkon, verandu nebo do sklepa, kde se teplota drží okolo 18 °C. V tuto chvíli také přestaňte substrát zalévat. Teplotní šok a změna podmínek vyvolají růst plodnic, a vy se tak brzy dočkáte bohaté úrody. Se zaléváním se pak znovu začíná, až když žampiony povyrostou.

Chcete mít vlastní kompost, který se hodí i k pěstování hub?

Kdy vysadit žampiony na zahradu? Počkejte si na horký, vlhký den

Mezi pěstováním žampionů doma a na zahradě není příliš velký rozdíl. Opět je potřeba sehnat si sadbu žampionů, kterou stačí po menších kusech zasadit do země. Lopatkou vždy odrýpněte drn trávy, vložte podhoubí do vzniklého prostoru v půdě a drn na něj opět opatrně přitlačte. Plochu pak důkladně zalijte. Nejlepší podmínky pro vysazení se nabízejí v horký, vlhký den od jara do podzimu.

Hnědé žampiony v zemině barmalini / Shutterstock.com

Jak se správně sbírají žampiony?

Pokud mají žampiony vhodnou teplotu, můžete se jich dočkat už přibližně po deseti dnech. Při pěstování na zahrádce jejich růst trvá obvykle déle. V domácích podmínkách nejčastěji vyrůstají v týdenních růstových vlnách, kterých se může celkem opakovat klidně i více než šest.

Aby však žampionový substrát plodil co nejvíce, je potřeba vyrostlé houby opatrně odstranit krouživým pohybem, který by měl zajistit jejich vydloubnutí i s nohou a podhoubím. Žádné ořezané části pak do substrátu nevracejte, mohly by začít zahnívat. Jakmile substrát splní svůj účel, můžete ho použít jako hnojivo nebo do něj zasadit rajčata, okurky apod.