Nalaďte se na léto! Vyrobte si doma poctivou jahodovo-smetanovou zmrzlinu

Jahodová zmrzlina s jahodami v misce Kupi

Taky si občas postesknete po „starých dobrých časech“, kdy všechno chutnalo tak nějak líp? Receptury výrobků se mění, a bohužel ne vždy k lepšímu. Tak co takhle vzít věci do svých rukou a vyrobit si třeba vlastní zmrzlinu? Je sezóna jahod, co byste tedy řekli na poctivou smetanovo-jahodovou zmrzlinu bez jakýchkoli konzervantů, rostlinných tuků a všech těch věcí, které nemají v poctivé zmrzlině co dělat? Pojďme na to!

Přečtěte si také

Lidl na Slovensku se rozhodl odpustit DPH na některé potraviny. Máslo, maso i vejce tak vyjdou mnohem levněji

Chutná a levná

Tato zmrzlina je skvělá, poměrně jednoduchá a za pár korun jí uděláte víc než litr. Chuťově se navíc skutečně vyrovná dražším zmrzlinám, jako je Häagen-Dazs či Ben & Jerry's, které jsou opravdu kvalitní, ale také podle toho stojí.

Co budete potřebovat?

  • 500 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 300 ml horké vody
  • 200 g cukru
  • 2 kelímky 30% smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 8 žloutků (+ dalších 100 g moučkového cukru)

Postup přípravy jahodové zmrzliny

Nebojte se, nic to není! Tato zmrzlina vyžaduje jen pár chvil vašeho času.

  1. Mražené jahody nasypte do rendlíku, nalijte na ně horkou vodu a rozpusťte. Čerstvé jen opláchněte.
  2. Vezměte si nejlépe tyčový mixér a jahody rozmixujte. Protože vám budou patrně stříkat kolem, dejte si rendlík do dřezu a při mixování ho přikryjte starší utěrkou, ať nemáte kuchyni celou ulepenou od jahodové šťávy.
  3. Vraťte rendlík zpátky na sporák a přidejte cukr. Je na vás, kolik ho dáte. Jahody se vám sice mohou zdát dost sladké, avšak když zmrznou, na sladkosti hodně ztratí.
  4. Ztlumte plamen na minimum a za občasného míchání vařte, dokud se jahodová tekutina nezredukuje a nezhoustne. To bude trvat delší chvíli.
  5. Díky redukci jahodová směs nejen výrazně zhoustne, ale také se zvýrazní chuť a aroma jahod. Redukci provádějte bez pokličky, aby mohla pára ze směsi ven.
  6. Zatímco se bude jahodová směs redukovat, pusťte se do žloutků. Na sporáku si ohřejte vodu. Jakmile bude horká, umístěte nad ni misku s vaječnými žloutky a 100 g moučkového cukru a metličkou šlehejte, dokud nebudete mít sametově hustý krém.
  7. Ohřejte (na přibližně stejnou teplotu jako máte žloutky) plnotučné mléko spolu se smetanou a potom tyto ingredience smíchejte dohromady. Nechte zchladnout a dejte odpočívat do ledničky.
  8. Tak co dělají jahody na sporáku? Už z nich máte takovou řidší marmeládu? Pokud ano, nechte rozmixované jahody zchladnout.
  9. Všechno smíchejte dohromady. A pamatujte – vždy, když vyrábíte zmrzlinu, je nejlepší, když je směs na zmrzlinu perfektně vychlazená. Dejte tedy chladit do lednice nebo krátce do mrazáku.
Rozvařené jahody. Canva

Na řadu přichází zmrzlinovač

A nyní budete potřebovat zmrzlinovač. Pokud ho nemáte, nevadí, ale s ním je příprava domácí zmrzliny mnohonásobně jednodušší.

Chcete-li tip, pořídit si můžete kousek od Guzzanti, který stojí okolo 1 000 Kč. Příprava zmrzliny je v něm opravdu hračka. Jeho jedinou nevýhodou je snad jen to, že ho musíte dát předem do mrazáku, aby zmrzla tekutina, která nádobu zmrzlinovače obklopuje.

Pořídit si samozřejmě můžete i výrobník s kompresorem, který je však o poznání dražší – nicméně nemusíte nic namrazovat. Stačí zmáčknout spínač a zmrzlinu si vyrobíte kdykoli, kdy budete chtít.

Z recenzí dobře vychází SAGE BCI600 zmrzlinovač, který automaticky rozpozná hustotu připravovaného dezertu a uchová ho mražený až do podávání. Nabízí 12 programů pro nastavení struktury – zmrzlina, sorbet, mražený jogurt a gelato a vychladí se na -30 °C před použitím. I v akci ovšem stojí přes 6 000 Kč.

Než nalijete směs do zmrzlinovače...

Když budete lít zmrzlinu do zmrzlinovače, dělejte tak za jeho chodu, tedy až se budou metličky točit. Pokud byste totiž nalili zmrzlinu do zmrzlé nádoby a teprve pak ji dali do zmrzlinovače, směs by přimrzla na stěny nádoby a zbytek by se potom tak dobře nepromrazil. Pokud náhodou zapomenete, nic se neděje. Zmrzlina bude sice trochu řidší, ale když ji dáte do mrazáku, ztuhne a ledové krystalky se v ní už nevytvoří.

Jak postupovat, když nemáte zmrzlinovač?

Pokud zmrzlinovač nevlastníte a ani si ho pořizovat neplánujete, potom jednoduše nalijte zmrzlinovou směs do nádoby a vložte ji do mrazáku. Následně musíte každých 15 až 30 minut směs promíchávat (nejlépe šlehačem), abyste zamezili vzniku krystalků ledu, které požitek ze zmrzliny kazí.

Záleží také na tom, jak moc silně vám mrazí mrazák. Měli byste proto vysledovat, v jakém intervalu potřebuje zmrzlina promixovat, což poznáte podle toho, že bude namrzat okolo rohů nádoby. To je ten pravý čas, kdy vytáhnout šlehač a ve zmrzlinové směsi rozbít utvářející se krystalky ledu.

Postup opakujte, dokud zmrzlina nebude zmrzlá, ale zároveň jemná. Pokud se vám stane, že na ni zapomenete nebo budete muset někam odejít, jednoduše ji vytáhněte z mrazáku, dejte ji do lednice a jakmile povolí, rozšlehejte ji šlehačem a pokračujte v procesu mrazení a šlehání.

Stačí nazdobit a podávat. Kupi

Důležité upozornění na konec

Jen tak nějaká obyčejná zmrzlina z obchodu vám už chutnat nebude! Bude hodně těžké, ne-li nemožné, najít takovou, která by se té vaší domácí vyrovnala, a to ať už uděláte jakoukoli příchuť. Žádné konzervanty, žádný palmový a kokosový tuk, jen jahody (či jiné ovoce), smetana, mléko, žloutky a cukr.