Taky si občas postesknete po „starých dobrých časech“, kdy jaksi všechno chutnalo tak nějak líp? Receptury výrobků se mění, a ne vždy k lepšímu, bohužel. Tak co takhle tedy vzít věci do svých rukou a vyrobit si třeba vlastní mňamózní zmrzlinu? Je sezóna jahod, co byste tedy řekli na poctivou smetanovo-jahodovou zmrzlinu bez jakýchkoli konzervantů, rostlinných tuků a všech těch věcí, které nemají v poctivé zmrzlině co dělat? Pojďme na to!
Tato zmrzlina je skvělá a je docela i jednoduchá a za pár korun jí uděláte víc jak litr! Chuťově se skutečně vyrovná těm dražším zmrzlinám jako je Häagen-Dazs či Ben & Jerry's, které jsou opravdu kvalitní, ale také podle toho stojí. Bohužel však, zrovna moc té zmrzliny v kelímcích není, takže si tyto lepší zmrzliny mnohdy dopřáváme buď jen výjimečně, když se chceme za něco odměnit anebo když jsou v akci.
Jestli máte jahody čerstvé anebo zmrazené, je to jedno. Já jsem použila zmrazené a přijdou mi i praktičtější, protože je jsou po ruce v létě i v zimě.
Nebojte se, nic to není! Tato zmrzlina vyžaduje jen pár chvil vašeho času.
Zmrazené jahody nasypte do nějakého rendlíku, nalijte na ně horkou vodu a jahody rozpusťte. Čerstvé jen opláchněte pod vodou.
Vezměte si nejlépe tyčový mixér a jahody rozmixujte. Protože vám budou jahody patrně prskat, dejte si rendlík do dřezu a při mixování jej ještě přikryjte utěrkou, ať nemáte kuchyň celou ulepenou od jahodové šťávy.
Vraťte rendlík zpátky na sporák a přidejte cukr. Je na vás, kolik jej tam dáte. Jahody se vám můžou zdát sice sladké dost, ale když zmrznou, na sladkosti hodně ztratí.
Ztlumte plamen na minimum a za občasného míchání vařte, dokud se jahodová tekutina nezredukuje a nezhoustne. To bude trvat delší chvíli.
Díky redukci jahodová směs nejen výrazně zhoustne, ale také se zvýrazní chuť a aroma jahod (nebo jakékoli jiné suroviny, kterou budete redukovat). Redukci provádíme bez pokličky, aby mohla pára ze směsi ven.
Zatímco se bude jahodová směs redukovat, pustíme se do žloutků.
Na sporáku si ohřejte vodu. Jakmile bude horká, umístěte nad ni misku s vaječnými žloutky a 100 g moučkového cukru a metličkou šlehejte, dokud nebudete mít sametově hustý krém. Klidně ochutnejte, už teď je to lahůdka!
Pokud budete žloutky šlehat rukou, možná budete mít pocit, že vám zápěstí za chvíli upadne. Já ke šlehání používám naprosto úžasně praktickou sadu k tyčovému mixéru, který má jako nástavec i metličku. Přípravě této zmrzliny tak parádně hraje do noty akce Lidlu „Kuchně“, kde zrovna takovou perfektní sadu tyčového mixéru Silver Crest mají za 399 Kč. Při vaření je tato věcička všestranným pomocníkem, který využijete na milión způsobů, třeba na přípravu hummusu či sekání cibulky nadrobounko.
Ohřejte si na přibližně stejnou teplotu jako máte žloutky, také plnotučné mléko spolu se smetanou a potom tyto ingredience smíchejte dohromady. Nechte zchladnout a dejte odpočívat do ledničky.
Tak co dělají jahody na sporáku? Už z nich máte takovou řidší marmeládu? Vyzkoušejte na lžičce, zda bude směs vypadat tak jako na obrázku.
Pokud ano, nechte rozmixované jahody zchladnout. Až budou jahody studenější, můžete udělat také test prstem. Rozmixované jahody vypadají skoro jako vosk, viďte?
Je všechno, včetně jahod, studené? Potom všechno smíchejte dohromady. Vždy, když vyrábíte zmrzlinu, je nejlepší, když je směs na zmrzlinu perfektně vychlazená. Takže dejte chladit do lednice anebo krátce do mrazáku.
A nyní budeme potřebovat zmrzlinovač. Pokud zmrzlinovač nemáte, nevadí, ale s ním je příprava domácí zmrzliny mnohonásobně jednodušší. Chcete-li tip na zmrzlinovač, pořídit si můžete ten, co mám já od Guzzanti, stál mě necelých 1 000 Kč a recenze měl skvělé. Příprava zmrzliny je v něm opravdu hračka. Jeho jedinou nevýhodou je snad jen to, že si jej musíte před přípravou zmrzliny v mrazáku předmrazit, aby zmrzla tekutina, která nádobu zmrzlinovače obklopuje.
Pořídit si samozřejmě můžete i výrobník s kompresorem, který je však o poznání dražší, ale zase nemusíte nic namrazovat, zkrátka jen zmáčknete čudlík a zmrzku si vyrobíte kdykoli, kdy budete chtít. Z recenzí skvěle vychází SAGE BCI600 zmrzlinovač, který automaticky rozpozná hustotu připravovaného dezertu a uchová jej mražený až do podávání. Nabízí 12 programů pro nastavení struktury – zmrzlina, sorbet, mražený jogurt a gelato a vychladí se na -30 °C před použitím (v akci přes 6 000 Kč). Točenou zmrzlinu zase slibuje zmrzlinovač Clatronic ICM 3594. Stroj na zmrzlinu s vypouštěcím ventilem, který dávkuje zmrzlinu přímo ze zásobníku, tvoří kopečky za 1 499 Kč. TESCOMA ve svém akčním letáku nabízí zmrzlinovač DELLA CASA, ve kterém jednoduše a rychle připravíte až 800 ml vynikající zmrzliny bez elektriky (699 Kč).
Když budete lít zmrzlinu do zmrzlinovače, dělejte tak až za jeho chodu, tedy až se budou metličky zmrzlinovače točit. Pokud byste totiž nalili zmrzlinu do zmrzlé nádoby a teprve pak ji dali do zmrzlinovače, směs by přimrzla na stěny nádoby a zbytek zmrzliny by se potom tak dobře nepromrazil. Ale když náhodou zapomenete, nic se neděje. Zmrzlina bude sice trochu řidší, ale když ji dáte do mrazáku, hezky tam ztuhne a žádné ledové krystalky se v ní už nevytvoří.
Pokud tedy zmrzlinovač nevlastníte a ani si jej pořizovat neplánujete, potom jednoduše nalijte zmrzlinovou směs do nádoby, která se vám vejde do mrazáku a vložte ji tam. Připravte se na to, že každých 15 - 30 minut budete směs promíchávat (nejlépe šlehačem), abyste zamezili vzniku krystalků ledu, které požitek ze zmrzliny kazí.
Velmi záleží na tom, jak moc silně vám mrazí mrazák. Měli byste proto vysledovat, v jakém intervalu potřebuje zmrzlina promixovat, což poznáte podle toho, že zmrzlina bude namrzat okolo rohů nádoby. To je ten pravý čas, kdy vytáhnout šlehač a ve zmrzlinové směsi rozbít utvářející se krystalky ledu.
Dokud zmrzlina nebude pevně zmrzlá, ale zároveň jemná zmrzlinová. Pokud se vám stane, že na zmrzlinu zapomenete anebo budete muset někam odejít, jednoduše vytáhněte zmrzlinu z mrazáku, dejte ji do lednice a jakmile povolí, rozšlehejte ji šlehačem, a pokračujte v procesu mrazení a šlehání.
A je hotovo! Teď už nezbývá nic jiného, než pozvat přátele, zmrzlinu nějak hezky načančat a patřičně zdůraznit, že je domácí a že jste ji dělali VY!
Jen tak nějaká obyčejná zmrzlina z obchodu vám už chutnat nebude! Bude hodně těžké, ne-li nemožné, nají takovou zmrzlinu, která by se té vaší domácí vyrovnala, ať už uděláte příchuť jakoukoli. Žádné konzervanty, žádný palmový a kokosový tuk, jen jahody, smetana, mléko, žloutky a cukr.
Zkrátka ta vaše zmrzlina bude vždycky bezkonkurenční. Tak ať si na sebe neupletete bič.