Taky si občas postesknete po „starých dobrých časech“, kdy všechno chutnalo tak nějak líp? Receptury výrobků se mění, a bohužel ne vždy k lepšímu. Tak co takhle vzít věci do svých rukou a vyrobit si třeba vlastní zmrzlinu? Je sezóna jahod, co byste tedy řekli na poctivou smetanovo-jahodovou zmrzlinu bez jakýchkoli konzervantů, rostlinných tuků a všech těch věcí, které nemají v poctivé zmrzlině co dělat? Pojďme na to!
Tato zmrzlina je skvělá, poměrně jednoduchá a za pár korun jí uděláte víc než litr. Chuťově se navíc skutečně vyrovná dražším zmrzlinám, jako je Häagen-Dazs či Ben & Jerry's, které jsou opravdu kvalitní, ale také podle toho stojí.
Nebojte se, nic to není! Tato zmrzlina vyžaduje jen pár chvil vašeho času.
A nyní budete potřebovat zmrzlinovač. Pokud ho nemáte, nevadí, ale s ním je příprava domácí zmrzliny mnohonásobně jednodušší.
Chcete-li tip, pořídit si můžete kousek od Guzzanti, který stojí okolo 1 000 Kč. Příprava zmrzliny je v něm opravdu hračka. Jeho jedinou nevýhodou je snad jen to, že ho musíte dát předem do mrazáku, aby zmrzla tekutina, která nádobu zmrzlinovače obklopuje.
Pořídit si samozřejmě můžete i výrobník s kompresorem, který je však o poznání dražší – nicméně nemusíte nic namrazovat. Stačí zmáčknout spínač a zmrzlinu si vyrobíte kdykoli, kdy budete chtít.
Z recenzí dobře vychází SAGE BCI600 zmrzlinovač, který automaticky rozpozná hustotu připravovaného dezertu a uchová ho mražený až do podávání. Nabízí 12 programů pro nastavení struktury – zmrzlina, sorbet, mražený jogurt a gelato a vychladí se na -30 °C před použitím. I v akci ovšem stojí přes 6 000 Kč.
Když budete lít zmrzlinu do zmrzlinovače, dělejte tak za jeho chodu, tedy až se budou metličky točit. Pokud byste totiž nalili zmrzlinu do zmrzlé nádoby a teprve pak ji dali do zmrzlinovače, směs by přimrzla na stěny nádoby a zbytek by se potom tak dobře nepromrazil. Pokud náhodou zapomenete, nic se neděje. Zmrzlina bude sice trochu řidší, ale když ji dáte do mrazáku, ztuhne a ledové krystalky se v ní už nevytvoří.
Pokud zmrzlinovač nevlastníte a ani si ho pořizovat neplánujete, potom jednoduše nalijte zmrzlinovou směs do nádoby a vložte ji do mrazáku. Následně musíte každých 15 až 30 minut směs promíchávat (nejlépe šlehačem), abyste zamezili vzniku krystalků ledu, které požitek ze zmrzliny kazí.
Záleží také na tom, jak moc silně vám mrazí mrazák. Měli byste proto vysledovat, v jakém intervalu potřebuje zmrzlina promixovat, což poznáte podle toho, že bude namrzat okolo rohů nádoby. To je ten pravý čas, kdy vytáhnout šlehač a ve zmrzlinové směsi rozbít utvářející se krystalky ledu.
Postup opakujte, dokud zmrzlina nebude zmrzlá, ale zároveň jemná. Pokud se vám stane, že na ni zapomenete nebo budete muset někam odejít, jednoduše ji vytáhněte z mrazáku, dejte ji do lednice a jakmile povolí, rozšlehejte ji šlehačem a pokračujte v procesu mrazení a šlehání.
Jen tak nějaká obyčejná zmrzlina z obchodu vám už chutnat nebude! Bude hodně těžké, ne-li nemožné, najít takovou, která by se té vaší domácí vyrovnala, a to ať už uděláte jakoukoli příchuť. Žádné konzervanty, žádný palmový a kokosový tuk, jen jahody (či jiné ovoce), smetana, mléko, žloutky a cukr.