Domácí ledová káva: Připravte si ji s tonikem nebo s bombardinem a šlehačkou

Dvě výborné domácí ledové kávy. Anna Kolásková

Ledová káva vás osvěží, zchladí a zároveň si užijete svou oblíbenou chuť. Máme pro vás dva recepty. V jednom přidáte alkohol a pořádný kopec zmrzliny a šlehačky. Druhý sice naopak obsahuje jen málo ingrediencí, ale o to lepší chuť nabízí.

Přečtěte si také

Jak se ráno rychle zbavit nevzhledných kruhů pod očima? První pomoc po probuzení
Jak se ráno rychle zbavit nevzhledných kruhů pod očima? První pomoc po probuzení

Ledová káva s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou a bombardinem

Tato ledová káva je technicky vzato spíše dezertem, minimálně co se počtu kalorií týče. Budete potřebovat opravdu dobrou vanilkovou zmrzlinu, ideálně s pravou vanilkou, šlehačku z tučné smetany (zapomeňte na kupovanou chemii ve spreji) a pravé italské bombardino.

Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě to vyzkoušejte. Základem tohoto chutného italského likéru jsou žloutky s mlékem a vysokoprocentním alkoholem, jako je např. whisky.

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 silná espressa
  • 2 panáky bombardina (případně vaječného likéru)
  • 4 lžíce domácí šlehačky
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • kostky ledu
  • strouhanou čokoládu na ozdobení

Postup:

  1. Uvařte si dva šálky silného espressa. Může být i lungo, pokud chcete mít ledové kávy víc.
  2. Na dno sklenice nasypejte led a nalijte panáka bombardina.
  3. Opatrně nalévejte vychladlou kávu, aby se jednotlivé vrstvy co nejméně promíchaly.
  4. Přidejte kopeček zmrzliny a vše ozdobte šlehačkou.
  5. Ozdobte ještě troškou bombardina nebo strouhanou čokoládou.
  6. Podávejte ihned s vysokou lžičkou.

Espresso tonic

Že vám spojení kávy a toniku příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Tento nápoj se stal letním hitem před několika lety a od té doby ho vídáme na nápojových lístcích mnoha českých kaváren. Espresso tonic můžete popíjet jen tak, nebo si dovnitř přidat dva plátky z oblíbeného citrusu (pomeranč, mandarinka, citron, limetka).

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 šálky espressa
  • tonic
  • kostky ledu
  • plátky citrusů podle chuti

Postup:

  1. Na dno sklenice nalijte vychlazený tonic.
  2. Poté opatrně nalévejte kávu, aby se vrstvy nesmíchaly. Pokud byste nalili nejprve kávu, a až poté tonic, obě vrstvy by se smíchaly a vytvořily naoranžovělou barvu.
  3. Navrch přidejte pár kostek ledu a podle chuti plátky citrusů.
Espresso tonic je příjemným letním osvěžením. Anna Kolásková

Tip na nákup

Milujete chuť silného espressa, avšak na pořádný kávovar nemáte místo? Vyzkoušejte moka konvičku. Umí připravit silné espresso během chvilky a dáte za ni pár stovek, podle velikosti. Klasikou jsou výrobky značek Bialetti, Pezzetti nebo Tescoma za ceny zhruba od 250 Kč do 900 Kč.

Moka konvičku můžete používat doma, ale hlavně ji lze sbalit i na cesty do hor nebo do kempu. Stačí vám malý plynový vařič, mletá káva, voda a moka konvička. Do sítka konvičky nasypete kávu, do spodní části nalijete vodu, zašroubujete, dáte na vařič a díky působení tlaku je během pár minut horká káva na světě.