Domácí ledová káva: Připravte si ji s tonikem nebo s bombardinem a šlehačkou

Dvě výborné domácí ledové kávy Anna Jančevová

Milovníci kávy, ani v horkých letních dnech si nemusíte odpírat tento oblíbený nápoj. Místo klasického espressa ale vyzkoušejte do šálku přidat pár kostek ledu a připravit si domácí ledovou kávu. Rychle vás osvěží, zchladí a zároveň do těla dostanete tolik milovaný kofein. Máme pro vás 2 recepty. Jeden s alkoholem a pořádným kopcem zmrzliny a šlehačky, a druhý spíše prostý co do ingrediencí, ale o to lepší na chuti.

Přečtěte si také

Prát ekologicky zvládne každý. Vyrobte si domácí prací gel, který vaše prádlo provoní na dlouho
Prát ekologicky zvládne každý. Vyrobte si domácí prací gel, který vaše prádlo provoní na dlouho

Ledová káva s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou a bombardinem

Tato ledová káva je technicky vzato spíše dezert, co se počtu kalorií týká. Budete potřebovat opravdu dobrou vanilkovou zmrzlinu, ideálně s pravou vanilkou, šlehačku z tučné smetany (zapomeňte na kupovanou chemii ve spreji) a pravé italské bombardino. Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě to vyzkoušejte. Základem tohoto chutného italského likéru jsou žloutky s mlékem a vysokoprocentním alkoholem, jako je např. whisky. 

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 silná espressa
  • 2 panáky bombardina
  • 4 lžíce domácí šlehačky
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • kostky ledu
  • strouhanou čokoládu na ozdobení

Postup:

  1. Uvařte si dva šálky silného espressa. Může být i lungo, pokud chcete mít ledové kávy víc. 
  2. Na dno sklenice nasypejte led a nalijte panák bombardina.
  3. Opatrně nalévejte vychladlou kávu, aby se jednotlivé vrstvy co nejméně promíchaly. 
  4. Přidejte kopeček zmrzliny a vše ozdobte šlehačkou.
  5. Ozdobte ještě troškou bombardina nebo strouhanou čokoládou. 
  6. Podávejte ihned s vysokou lžičkou.
Ledová káva s italským likérem bombardino Anna Jančevová

Espresso tonic

Že vám spojení kávy a toniku příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Tento nápoj se stal letním hitem před několika lety a od té doby ho můžeme vídat v nápojových lístcích mnoha českých kaváren. Espresso tonic můžete popíjet jen tak nebo si dovnitř přidat 2 plátky z oblíbeného citrusu (pomeranč, mandarinka, citron, limetka). 

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 šálky espressa
  • tonic
  • kostky ledu
  • plátky citrusů podle chuti

Postup:

  1. Na dno sklenice nalijte vychlazený tonic.
  2. Poté opatrně nalévejte kávu, aby se vrstvy nesmíchaly (Pokud byste nalili nejprve kávu a až poté tonic, obě vrstvy by se smíchaly a vytvořily naoranžovělou barvu).
  3. Navrch přidejte pár kostek ledu a podle chuti plátky citrusů. 
Espresso tonic je příjemným letním osvěžením Anna Jančevová

Tip na nákup:

Milujete chuť silného espressa, ale na pořádný kávovar nemáte místo? Vyzkoušejte moka konvičku. Umí připravit silné espresso během chvilky a dáte za ni pár stovek, podle velikosti. Klasikou jsou výrobky značek Bialetti, Pezzetti nebo Tescoma za ceny zhruba od 250 Kč do 900 Kč. 

Moka konvičku můžete používat doma, ale hlavně ji lze sbalit i na cesty do hor nebo do kempu. Stačí vám malý plynový vařič, mletá káva, voda a moka konvička. Do sítka konvičky nasypete kávu, do spodní části nalijete vodu, zašroubujete, dáte na vařič a díky působení tlaku je během pár minut horká káva na světě. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!