Pampelišky už kvetou! Vyrobte si výborný a zdravý pampeliškový med

Hotový med z pampelišek DagnyWalter / Pixabay.com

Jaro s sebou nepřináší jen pěkné počasí a hřejivé sluneční paprsky, ale také nový život. Příroda se začíná zelenat, vše pučí a kvete, a to znamená jediné. Na mezích, loukách i zahradách začínají pomalu vykukovat nesmělé žluté hlavičky pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v domácím medu. S přípravou ovšem neotálejte. Pampelišky kvetou od dubna pouze další měsíc až dva.

Přečtěte si také

Kokosová mouka: Naučte se ji používat v kuchyni místo té obyčejné
Kokosová mouka: Naučte se ji používat v kuchyni místo té obyčejné

Recept na domácí pampeliškový med 

Vyrobit si domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2 nebo 3, ať si uděláte zásobu na celý rok. 

Co potřebujete:

  • 250 květů pampelišek (sbíraných zasucha, dopoledne)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón bez jadérek (nebo jiný citrus, např. pomeranč)
Nasbírejte si 250 květů pampelišek Anna Jančevová

Postup 1. den

  1. V dopoledních hodinách, kdy je v pampeliškách nejvíce pylu, si nasbírejte zhruba 250 květů. Pampelišky nesmí být mokré, proto je nesbírejte po dešti. Med by se mohl kazit.
  2. Doma květy propláchněte, abyste je zbavili hmyzu. Vložte do hrnce a přidejte 1 pokrájený bio citrón (v bio kvalitě neobsahuje pesticidy). Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. 
  3. Při mírném varu povařte 10 minut. Nechte vychladnout, zaklopte hrnec pokličkou a nechte do 2. dne stát na chladném místě. 

Postup 2. den

  1. Druhý den (po 24 hodinách) obsah hrnce slijte přes plátýnko, a pokud v tekutině zůstávají nečistoty nebo kousky květů, zopakujte ještě jednou.
  2. Nalijte do hrnce, přidejte 1 kg cukru a za občasného míchání nechte rozpustit. 
  3. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se z hrnce neodpaří část tekutiny. Nenechte jí ale vypařit příliš mnoho. Med po vychladnutí ztuhne
  4. Ještě horký pampeliškový med plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte na 80 stupňů 20 minut
Květy pampelišek v dubnu Anna Jančevová

Tip na nákup zavařovacích pomůcek

Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 3 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a přehledným displejem. 

Pokud zavařovací hrnec neplánujete pořídit, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly) a teplotu sledujte teploměrem

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!