Jaro s sebou nepřináší jen pěkné počasí a hřejivé sluneční paprsky, ale také nový život. Příroda se začíná zelenat, vše pučí a kvete, a to znamená jediné: na mezích, loukách i zahradách začínají pomalu vykukovat žluté hlavičky pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v domácím medu. S přípravou ovšem neotálejte – pampelišky kvetou jen do června.
Recept na domácí pampeliškový med
Vyrobit si domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2× nebo 3×, ať si uděláte zásobu na celý rok.
Co potřebujete:
- 250 květů pampelišek (sbíraných zasucha, ideálně dopoledne)
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 1 bio citrón bez jadérek (nebo jiný citrus, např. pomeranč)
Canva
Postup první den
- V dopoledních hodinách, kdy je v pampeliškách nejvíce pylu, si nasbírejte zhruba 250 květů. Pampelišky nesmí být mokré, proto je nesbírejte po dešti. Med by se mohl kazit.
- Doma květy propláchněte, abyste je zbavili hmyzu. Vložte do hrnce a přidejte 1 pokrájený bio citrón (v bio kvalitě neobsahuje pesticidy). Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu.
- Při mírném varu povařte 10 minut. Nechte vychladnout, zaklopte hrnec pokličkou a nechte do druhého dne stát na chladném místě.
Postup druhý den
- Druhý den (po 24 hodinách) obsah hrnce slijte přes plátýnko, a pokud v tekutině zůstávají nečistoty nebo kousky květů, zopakujte ještě jednou.
- Nalijte do hrnce, přidejte 1 kg cukru a za občasného míchání nechte rozpustit.
- Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se z hrnce neodpaří část tekutiny. Nenechte jí ale vypařit příliš mnoho. Med po vychladnutí ztuhne.
- Ještě horký pampeliškový med plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte na 80 °C 20 minut.
Tip na nákup zavařovacích pomůcek
Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 3 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a s přehledným displejem. Pokud zavařovací hrnec pořídit neplánujete, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly) a teplotu sledujte teploměrem.