8 potravin, které můžete s klidem jíst prošlé i rok po expiraci

Jaké potraviny jsou a nejsou trvanlivé bez ohledu na datum expirace? Suzy Hazelwood / Pexels

Jíst prošlé potraviny samozřejmě není úplně ideální řešení, ale zbavovat se těch, které jsou po expiraci jen kvůli doporučenému datu, zavání tak trochu zbytečným plýtváním. Pojďme si v tom udělat jasněji. Máme pro vás 8 potravin, u kterých vás blížící se datum expirace nemusí vyvádět z míry.

Přečtěte si také

7 běžných (super)potravin, o kterých jste netušili, že jsou tak zdravé
7 běžných (super)potravin, o kterých jste netušili, že jsou tak zdravé

Sušené luštěniny

Pokud se chcete zásobit na opravdu dlouho, luštěniny jsou skvělou volbou. Sušená čočka, fazole nebo hrách jsou skvělým zdrojem bílkovin nejen v karanténě.

Během sušení se výrazně sníží množství vody v luštěninách, a naopak se zvýší podíl cukrů, díky čemuž se na nich nedaří nejrůznějším bakteriím. Luštěniny lze skladovat bez potíží i několik let, dávejte si nicméně pozor na to, aby byl jejich obal vzduchotěsný, ideálně si pořiďte skleněné dózy s uzávěrem. Po otevření mají trvanlivost „jen“ v řádu měsíců.

Sůl a cukr

Už víme, že vysoký obsah cukru nedělá bakteriím dobře. A to stejné platí i o soli. V dobře těsnící nádobě vám zásoby bílého cukru a soli vydrží neuvěřitelně dlouho. Problém může nastat jedině tehdy, pokud byl do soli přidán jód, který její trvanlivost snižuje. I tady platí, že byste měli oboje skladovat v dózách, které nepropustí vlhkost

Pokud milujete luštěniny, o jídlo mít nouzi jen tak nebudete Canva

Med

Pokud jste na sladké, o zásoby toho nejdůležitějšího nepřijdete. Med obsahuje málo vody, zato se v něm nachází vysoké množství cukru. A proti nájezdu bakterií a dalších nepříjemných mikrobů ho chrání i další složka – peroxid vodíku. Pro svoje antibakteriální účinky byl navíc dříve hojně využíván jako léčivý přípravek – což se rozhodně hodí nejen v čaji.

Bílá rýže

Správně skladovaná rýže může teoreticky vydržet desítky let – potřebuje jen chladnější místo a vzduchotěsnou nádobu. Držte se však pouze bílých variant, ty hnědé se kazí mnohem rychleji.

Zásoby potravin? Na rýži je zkrátka spoleh

Tmavá čokoláda

Nejdůležitějším prvkem při skladování kvalitní tmavé čokolády je teplota – pakliže není konstantní, začnou se tuky v čokoládě obsažené přesouvat na povrch. Jistě jste se s tímto našedlým povlakem již někdy setkali. V této fázi je však čokoláda ještě stále jedlá, bílé zbarvení není růst plísně.

Pravdou ovšem je, že samotná přítomnost člověka v okolí čokolády většinou znamená rychlou spotřebu všech jejích zásob. A že máte raději tu mléčnou? Pak máte z dlouhodobého hlediska smůlu, příměs mléka totiž výrazně snižuje její trvanlivost.

Na dobrou čokoládu se můžete vždy spolehnout – dnes, zítra i za dva roky Canva

Ocet

Ocet asi samotný popíjet nebudete, hodí se ale výborně k dochucování, či dokonce coby improvizovaná dezinfekce. Bakterie (kromě Acetobacterií, které octu dodávají typickou kyselost) si na ocet jen tak netroufnou. Konzumovat jej můžete, i když se v něm vytvoří sedlina.

Tip: Jestliže máte doma zásobu octa, nalijte ho do pračky nebo myčky a spusťte nejkratší program praní nebo mytí – krásně přístroje vydezinfikuje a pročistí.

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt má vysoký podíl alkoholu, který zaručuje, že se nezkazí ani po hodně dlouhé době. S časem se jeho vůně a chuť dokonce zlepšuje. Kdyby vám tedy chyběla vůně vanilky, sáhněte po extraktu místo lusků.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz