Solná lampa není jen dekorace. Jaké má účinky a podle čeho vybírat?

Solná lampa a svíčky na skříni New Africa / Shutterstock.com

Vkusný a praktický doplněk, který navíc příznivě působí na lidskou psychiku i fyzickou kondici, to je solná lampa. Další výhodou je, že se hodí do každé místnosti a seženete ji v mnoha různých velikostech a barevných provedeních. Jak vlastně funguje a na co myslet při výběru?

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kousek Himálaje u vás doma

Solná lampa se nevyrábí jen tak z kdejaké soli. Jejím základem jsou totiž krystaly přímo z podhůří Himálaje, kde po vyschnutí moře vznikla kamenná sůl s vysokým obsahem minerálů a dalších prospěšných látek. Tu je nutné ručně vytesat, opracovat do požadovaného tvaru a velikosti a následně do ní vyvrtat otvor na čajovou svíčku nebo žárovku. Některé modely se pak ještě leští do hladka, ale většinou nechávají výrobci vyniknout surovou krásu krystalů. Romantičtěji působí varianty na svíčku, kdežto elektrická verze je o něco praktičtější.

Jaké funkce má solná lampa?

Právě obsažené minerály jako kalcit, mangan nebo železo dodávají solné lampě různou barevnost. Navíc jsou zodpovědné i za její blahodárné účinky, protože se podílejí na ionizaci vzduchu. A to díky tvorbě záporných iontů, které jsou pro správné fungování lidského těla zásadní. V městském prostředí se ale jejich počet výrazně snižuje, což může způsobovat problémy s imunitou, bolesti hlavy nebo četné alergické projevy.

Bonusem je pak příjemné osvětlení, které celý prostor zútulní a dodá mu magický nádech. Nemusíte ale mít strach, že by se krystal nějak rozpouštěl, sůl se uvolňuje jen na úrovni iontů, tedy miniaturních částeček, které jsou pro lidské oko neviditelné. Pokud je pod ní vlhko, nebo dokonce máte pocit, že „teče“, zkuste nejprve vyřešit problém s vlhkostí.

Jaké příznivé účinky má na fyzické i psychické zdraví?

Pokud si chcete solnou lampu pořídit pro její zdravotní benefity, určitě vás potěší, že uvolňuje dýchací cesty. Pomáhá tedy při rýmě a nachlazení i při chronických respiračních obtížích. Dále je vhodná jak při zmiňovaných alergiích, tak při astmatu nebo atopickém ekzému. Kromě jiného totiž posiluje obranyschopnost a dodává energii. Na druhou stranu ale napomáhá relaxaci a zlepšuje kvalitu spánku.

Z duševního hlediska nejde jen o uklidňující osvětlení, které působí proti stresu a snižuje napětí. Obsažená himálajská sůl údajně pomáhá vytvářet i hormon štěstí (serotonin) pro zlepšení nálady. Díky tomu jsme šťastnější a spokojenější. Velmi oblíbená je ale i při meditacích, protože přispívá k očištění a harmonizaci psychiky

Růžová solná lampa a sukulenty Maria Shipakina / Shutterstock.com

Kam umístit solnou lampu?

Solnou lampu můžete umístit do ložnice, obývacího pokoje i pracovny. Jen pozor na vysokou vlhkost, která solné lampě nesvědčí a mohla by vést k jejímu drolení. Nepatří tedy do koupelen ani do hodně vlhkých kuchyní. Konkrétní model pak vybírejte podle velikosti místnosti, která si žádá různou hmotnost krystalů. Při ploše do 10 metrů čtverečních vám bude stačit malá, dvoukilová lampa, ale do velkého prostoru můžete dát i model o hmotnosti 20 kg.

Nejčastěji udávají výrobci tyto parametry:

Plocha 5–10 m² – hmotnost krystalu v rozmezí 1–3 kg

Plocha 10–15 m² – hmotnost krystalu v rozmezí 4–6 kg

Plocha 15–20 m² – hmotnost krystalu v rozmezí 7–10 kg

Plocha 20–30 m² – hmotnost krystalu v rozmezí 11–25 kg

Jak vybrat tvar a barvu?

Tvar solné lampy záleží čistě na vašich preferencích a vzhledu místnosti. Kromě válcových a kulatých modelů se můžete setkat i s jehlany nebo poháry. Barevný odstín ale nemá jen designový aspekt, může totiž vyvolat různé pocity. Například typická oranžová barva je uvolňující a přináší radost, zatímco bílá pročišťuje, zlepšuje koncentraci a tlumí bolest. Romantici si zase zamilují růžovou a ti, kdo potřebují dodat energii, by měli sáhnout po hnědé. A pokud v sobě chcete probudit kreativitu, volte barvu červenou.

Rozsvícená solná lampa na nočním stolku vedle postele New Africa / Shutterstock.com

Kde a za kolik koupit solnou lampu?

Cena nejlevnějších solných lamp se pohybuje okolo 100 korun, ale velká leštěná varianta může stát i desetkrát tolik. K nejznámějším prodejcům patří Marimex, Rabalux, ISO, Max nebo Globo. A pokud chcete ušetřit, zkuste prodejny doplňků, jako je Action, kde vás malé solné lampy na svíčku vyjdou jen na několik desítek korun. Zázraky od nich ale očekávat nemůžete.

Na co si dát pozor?

Kvalitní solná lampa vám vydrží i několik desetiletí, jen ji nesmíte dávat do vlhkých prostor, kde by se mohla začít drolit. A zároveň ji nezapomeňte pravidelně otírat vlhkým hadříkem nebo prachovkou. Případně můžete využít i ruční vysavač. Při manipulaci ale buďte opatrní, lampu vždy vytáhněte ze zástrčky a dávejte pozor, abyste ji nerozbili. I přes svoji hmotnost je totiž poměrně křehká.

Zdroje: alza.cz, chytryvyber.cz