Jak vybrat rychlovarnou konvici: zaměřte se na objem, příkon i materiál

Žena, zalévající si čaj vodou z rychlovarné konvice Bojan Milinkov / Schutterstock.com

Moderní domácnost je vybavena řadou pomocníků, kteří ulehčují život, a jako bonus bývají i krásným doplňkem. Varná konvice je jedním z nich. Během chvíle vám ohřeje vodu na ranní čaj nebo kávu. Na trhu je k dostání spousta druhů konvic. Na co se při jejich výběru zaměřit? Máme pro vás pár tipů.

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Jak vybrat rychlovarnou konvici?

Výběr rychlovarné konvice vám zabere trochu času, protože nabídka na trhu je opravdu široká. Nejprve se zamyslete nad praktickými vlastnostmi nové konvice – a to ještě dříve, než vás nějaká okouzlí už jen svou krásně sytou, červenou či žlutou barvou. Na co se tedy při výběru rychlovarné konvice zaměřit?

  • Objem. Kolik lidí je s vámi v domácnosti? Budete používat vodu z konvice i k podlévání omáček? Je důležité mít alespoň nějakou představu. V otázce objemu konvice však nemusíte nic předimenzovat – většinou je zcela dostačující objem 1,2–1,8 l.
  • Příkon. Tato hodnota vám napoví, za jak dlouho se voda začne vařit (čím vyšší příkon, tím rychlejší bod varu). A samozřejmě i to, kolik konvice spotřebuje energie. Pro běžné použití stačí příkon kolem 2000 W.
  • Materiál. V nabídce jsou plastové, skleněné, nerezové, a dokonce i keramické varianty.
Žena, která vybírá v obchodě rychlovarnou konvici Sergey Ryzhov / Schutterstock.com
  • Funkce. Pokud máte v domácnosti děti či zvířata, dbejte především na bezpečnostní stránku (například pojistky proti vaření naprázdno a další). Milovníci čajů ocení i možnost nastavení různých teplot – například čaj zelený by totiž neměl projít varem.
  • Vzhled. Váš nový pomocník v kuchyni by měl být hlavně funkční, efektivní a účinný. Co mu ale brání být i krásným? Na trhu se dají sehnat skutečně designové kousky – barva, vzhled, provedení, vybere si prakticky každý.
  • Vlastnosti. A co je ještě třeba zvážit? Pakliže jste prošli výše zmíněných 5 vlastností, zkontrolujte ještě, jak se vám s konvicí bude pracovat – jak se otevírá, ovládá, zda má sítko na nečistoty, jak vypadá její topné těleso atd. Věnujte pozornost i délce kabelu!

Jaký vybrat materiál?

První rychlovarné konvice byly zpravidla vyrobeny z plastu – pro jejich funkčnost byl dostačující, třebaže občas způsoboval přehřívání držáku. Moderní doba nicméně přinesla i moderní materiály. Objevily se verze z nerezu a později i ze skla a keramiky. Co vám provedení konvice napoví o jejích vlastnostech?

  • Plast – je lehký, snadno se udržuje a nabízí divoké a netradiční barevné kombinace. Citlivější jedinci sice můžou cítit jeho lehkou pachuť, v přípravě nápojů i jídel se ale tento nedostatek jistě ztratí. Velkým plusem je dobrá dostupnost – plastové konvice koupíte ve spoustě řetězců za přijatelné ceny.
  • Nerez – neovlivňuje chuť vody, ladí se zbytkem kuchyně, má moderní vzhled a je na něj dlouhodobé spolehnutí. Cena nerezových konvic je však o něco vyšší, a při vaření se navíc mohou zahřívat.
  • Sklo – má nadčasový vzhled (bude to opravdu designový skvost vaší kuchyně) a nepřehřívá se, bývá ovšem těžší a vyžaduje častější čištění.
  • Keramika – ideální volba pro milovníky retro stylu a klasických materiálů. Nejvychytanější kousky jsou zdobeny dekorem, který najdeme v kuchyních našich babiček a na půdě chat. Hodí se ale i všude tam, kde by moderní vzhled rušil atmosféru. Oceníte, že bývá tišší než jiný materiál. Je ovšem třeba dát si pozor při manipulaci – nenadálé změny teplot mohou způsobit prasknutí. A konvice je taktéž trochu těžší, podobně jako ty ze skla.
Rychlovarná konvice s vodou, položená na stole, vedle prázdný šálek na čaj audiznam260921 / Shutterstock.com

Rychlovarné konvice na čaj

Patříte mezi milovníky čaje? Věděli jste, že na trhu seženete rychlovarné konvice přímo na čaj? Ve srovnání s ostatními konvicemi mají navíc několik specifických funkcí:

Regulace teploty: Varné konvice na čaj často umožňují nastavení teploty vody podle druhu čaje. Což se hodí, protože různé čaje vyžadují různé teploty pro optimální extrakci chuti a vůně.

Specifické programy: Některé modely mají přednastavené programy pro různé druhy čaje (např. zelený, černý, bylinkový), což vám usnadní vybrat správnou teplotu vody.

Udržení teploty: Některé rychlovarné konvice na čaj mají funkci udržování teploty. Po dosažení varu udržují vodu na požadované teplotě, což je skvělé pro přípravu několika šálků čaje bez nutnosti znovu ohřívat vodu.

Sítko na čaj: Některé konvice mají také integrované sítko, které zabraňuje tomu, aby se čajové lístky dostaly do šálku.

Cestovní rychlovarná konvice

Ani na dovolené se nemusíte vzdávat ranního čaje a kávy. Dnes už seženete i cestovní verzi rychlovarné konvice. Je lehká (obvykle vyrobená z plastu) a její objem se pohybuje od 0,4 do 0,7 litrů. Navíc ji můžete zapojit i do automobilového zapalovače. Její příkon se pohybuje v rozmezí 350 až 1 600 W.

Cestovní konvice mají většinou kryté topné těleso. Na rozdíl od varné spirály je i bezpečnější, neboť se umí vypnout, jakmile začne voda vřít. K některým verzím cestovní rychlovarné konvice dostanete i cestovní šálky, lžičky a sítko na čaj.

Hrnek, položený na dlani, v pozadí jezero a hory Claudiu Maxim / Shutterstock.com

Jak se starat o rychlovarnou konvici?

Rychlovarná konvice se v domácnostech zpravidla nezastaví. Abyste si ji však užili i dlouho po záruční době, je třeba jí věnovat pravidelnou péči. Jaká jsou pravidla?

  • Nenechávejte v ní vodu dlouho stát.
  • Pravidelně ji odvápňujte – v opačném případě se zvyšuje riziko jejího přehřátí, klesá efektivita ohřevu a zhoršuje se chuť a kvalita vody.
  • Když odjíždíte na delší dobu, vypojte konvici z elektřiny.

Stále nevíte, jaká rychlovarná konvice by se vám hodila? V cenové kategorii do 600 Kč je nejlépe hodnocená varná konvice SilverCrest SWKB 3100 A1. Oblíbená je také rychlovarná konvice Sencor SWK 2090BK s nastavitelnou teplotou a světelnou signalizací (její cena se pohybuje okolo 800 Kč).

Zdroje: Heureka