Čtyři moderní technologie pro čistou a bezpečnou domácnost

Žena rozhrnuje závěsy v okně P Stock / Shutterstock.com

Nároky na hygienu a bezpečnost v domácnostech se stále zvyšují. Naštěstí tomu odpovídá i vývoj nových technologií, které za poslední dobu zaznamenaly velký pokrok. V mnoha případech jsou navíc i cenově dostupné. Jak fungují a proč si je pořídit? Máme pro váš čtyři osvědčené tipy do malých bytů i velkých rodinných domů.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Závěsy, které pohltí škodliviny

Jak mít doma čistý vzduch i bez čističky, která je poměrně nákladná a zabírá místo? Odpověď nabízí švédský nábytkářský gigant IKEA, který vyvinul závěsy se speciálním povrchem. Ten je tvořen minerály a při kontaktu se vzduchem dokáže škodlivé látky odfiltrovat.

„Doufáme, že závěs GUNRID lidem nejen umožní dýchat doma lepší vzduch, ale zároveň jim pomůže uvědomit si, že ovzduší je znečištěné i uvnitř, a bude pro ně inspirací, aby sami změnili své návyky a přispěli k tomu, že na světě bude čistší vzduch,“ vysvětluje Lena Pripp-Kovac, Head of Sustainability v IKEA Group s tím, že závěsy jsou prvním produktem s touto technologií, ale rozhodně ne posledním. Společnost ji plánuje využít i u dalších textilií.

Bezpečnostní kamera APChanel / Shutterstock.com

Bezpečnostní kamery a termostaty na principu AI

V rodinném domě pak nejspíš využijete kamery a termostaty s aplikací Google Nest, která využívá umělou inteligenci. A to tak, že reaguje na chování jednotlivých obyvatel. Přesně tedy ví, jestli jsou doma, nebo v práci, případně zda jsou vzhůru, nebo spí. Podle toho nastaví teplotu na požadovanou úroveň. Díky síťovým kamerám s nepřetržitým provozem navíc budete mít vše pod kontrolou. I zde počítejte řádově s jednotkami tisíc za jedno zařízení.

Nenechte si ujít

Samočisticí trouby

Spoustu práce vám ulehčí i další vychytávka – samočisticí trouba. Na trhu najdete hned několik typů a každá z nich pracuje s jinou čisticí technologií. Může jít o vodní páru nebo například katalytické čištění, které nabízejí trouby s unikátním povrchem.

Za nejefektivnější ale odborníci i spotřebitelé považují modely s čištěním na principu pyrolýzy. Ty veškeré mastnosti i další nečistoty spálí na prach, protože se dokážou zahřát až na teplotu okolo 500 °C. Vy pak troubu jen vytřete suchým hadříkem a máte hotovo. Jejich cena přitom začíná už zhruba na 6 000 Kč.

Člověk upravuje teplotu osvětlení na mobilu RossHelen / Shutterstock.com

Chytré osvětlení

Bezpečněji a pohodlněji se budete cítit i díky inteligentnímu osvětlení, které můžete ovládat na dálku svým smartphonem. Kromě vypínání a zapínání ale prostřednictvím chytrého telefonu zvládnete i nastavit intenzitu nebo barvu světla. Zároveň umí taková svítidla reagovat i na pohyb nebo vás mohou ráno příjemně probouzet, i když je venku ještě tma.