Koronavirus ohrožuje nejen zdraví. Dopady bude mít i na tradiční české značky a pohonné hmoty

Pár si vybírá mikrovlnku v obchodě s elektronikou. nomadsoulphotos / Canva

Šíření nového typu koronaviru, který dostal název SARS-CoV-2, je velmi vážnou hrozbou pro celý svět. Nákaza postihuje především Čínu, která se dostává do izolace. Fatální dopad na lidské zdraví při onemocnění koronavirem je znám, ale jaké má nemoc ekonomické důsledky? Nejhůře dopadá na automobilky a výrobce telefonů, naopak ceny pohonných hmot klesají.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Přísná karanténní opatření, která Čína zavedla jako prevenci před šířením nákazy, zavřela v zemi řadu továren. Toto opatření bylo prodlouženo i po novoročním volnu a druhá největší ekonomika světa pozastavuje výrobu. Problémy způsobují především uzavírky celých regionů, kvůli kterým se nemohou dostat zaměstnanci čínských továren ani do svých domovů. Mnoho českých firem, které zde odebírají součástky či celé produkty, zatím tvrdí, že mají dostatečné zásoby. Pokud se ale brány fabrik brzy neotevřou, nastane na trhu kolaps. Dovozci tak doufají, že Čína brzy obnoví provoz v plné síle.

Mezi české zástupce, kterých by se výpadek mohl časem dotknout, patří prodejce koupelnového vybavení SIKO, výrobce elektrospotřebičů ETA nebo výrobce a prodejce kuchyňských potřeb Tescoma. Všichni zatím ale svorně tvrdí, že mají zásoby, a výpadek tak nehrozí. Dostatečné rezervy mají vytvořené i kvůli pravidelným oslavám lunárního Nového roku, kdy mají čínští zaměstnanci každoročně volno a společnosti s tím dopředu počítají. Otázkou je, jak to bude s avizovanými novinkami pro tento rok, které značky každý rok představují na veletrzích.

Kdo už naopak nedostatek v dodávkách zboží pocítil, jsou společnosti pohybující se v textilním, počítačovém a elektrotechnickém sektoru. Podle společnosti Datart, která u nás provozuje síť obchodů s elektronikou, jsou omezení v dodávkách televizorů nebo čističek vzduchu. Zatím ale dokáže výpadek vykrýt ze svých zásob.

Mobilní telefony iPhone, notebooky Macbook na stole. Wendy Wei / Canva

Zavřené továrny

Horší situaci zažívají automobilky, které mají zavřené celé fabriky. Výrobní linky stojí francouzské PSA Group a japonské firmě Nissan Motor. Němečtí výrobci Volkswagen a BMW i japonské automobilky Toyota a Honda Motor chtějí obnovit výrobu nejpozději příští týden. Naopak francouzský výrobce součástek pro auta Valeo, který má výrobnu přímo v epicentru nákazy, ve městě Wu-chan, plánuje delší odstávku. Mezi další automobilky, které svou výrobu přesunuly do Číny, patří i americké značky vozů Tesla, Daimler a Ford Motor.

Potíže mají i ti, kteří se potýkají s nedostatkem vyrobených součástek. Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles upozornila na to, že by mohla kvůli nedostatku dílů z Číny pozastavit výrobu v Evropě. Obdobné potíže řeší i Hyundai Motor a Kia Motors, které mají výrobní továrny v Jižní Koreji. Japonská Suzuki se začala poohlížet po součástkách v jiných zemí. Obává se totiž, že by přerušení dodávek z Číny mělo vliv na výrobu v Indii.

Zákazy se nedotýkají jen výroby nových vozidel. Z obav o zdraví návštěvníků posunula Čína na neurčito největší automobilový veletrh v zemi. Mezinárodní autosalon v Pekingu byl původně plánován na 21. až 30. dubna. Náhradní termín organizátoři neuvedli.

Chytré telefony z Číny

Pro Českou republiku je Čína druhým největším dovozcem, která jen v minulém roce přivezla zboží v hodnotě přes 615 miliard korun. Mezi nejčastěji importované zboží paří mobilní telefony, televize a další elektronika, ale také třeba tříkolky a koloběžky. Právě prodej smartphonů v Číně by v prvním čtvrtletí mohl podle odhadu ekonomů meziročně klesnout až o polovinu. Celosvětově by pak produkce chytrých telefonů v prvním čtvrtletí měla spadnout o 12 %. Výrobci budou muset odložit, či dokonce rušit uvedení nových modelů na trh. Ty měla v prvním pololetí uvést například trojice čínských společností Xiaomi, Huawei a Oppo.

Šíření koronoviru se dotklo i americké společnosti Apple. V dubnu plánoval tento gigant uvedení do prodeje nového typu iPhonu. Již teď ale ví, že kvůli výpadkům dodávek firma nesplní plánované tržby na druhé finanční čtvrtletí. Cíle si přitom nastavila jen před třemi týdny. Výrobce smartphonů iPhone potvrdil, že jeho obchody v Číně zůstanou zavřené. Přestože výroba neleží v ohnisku nákazy, provincii Chu-pej, úřady nepovolily obnovení provozu v továrně v jihočínském městě Šen-čen, kde se mají vyrábět modely iPhonů pro letošní rok. Problémy mají i s prodejem hotových výrobků, protože zavřené jsou i samotné obchody, ve kterých se iPhony nabízejí.

Výhodu má největší světový výrobce mobilních telefonů, jihokorejská společnost Samsung Electronics. Své produkty vyrábí ve Vietnamu a v Indii. I přesto počítá s poklesem prodeje. Kvůli obavám z šíření nemoci byl zrušen největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress v Barceloně, který se měl konat v únoru.

Muž tankuje pohonné hmoty. Skitterphoto / Canva

Dobrá zpráva pro řidiče

Čína je největším dovozcem ropy a její izolace měla pozitivní vliv na cenu paliva. U pohonných hmot v tuzemsku klesla cena v poslední době o zhruba dvě desítky haléřů. Ceny benzinu i nafty se ale snižují už od poloviny ledna. Nejprodávanější benzin Natural 95 stojí průměrně 31,86 koruny za litr a nafta je na ceně 31,46 koruny za litr.

Opatření před nákazou se dotýkají i diskutované americké společnosti Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí. Kvůli nařízení úřadů v Pekingu musela zrušit všechny rezervace až do března. Svým zákazníkům plánuje vrátit za stornované ubytování peníze.