Jak se zbavit pigmentových skvrn přírodní cestou

Žena se zkoumá v zrcadle fizkes / Shutterstock.com

Pigmentové skvrny na kůži, které se nejčastěji objevují v obličeji či na rukou, trápí nejednu ženu. Za jejich vznikem stojí především sluneční záření, kdy kůže reaguje na již velice nízké dávky UV záření. Obranou je chránit se krémem s UV filtrem. Jak se ale pigmentových skvrn zbavit, když už se na kůži jednou objeví? Vedle drahých komerčních preparátů a postupů existuje také přírodní bělení. Jak na to?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Proč pigmentové skvrny vůbec vznikají?

Za jejich vznikem stojí zvýšená produkce melaninu, a to především vlivem slunce. Co všechno může pigmentaci způsobit?

  • Užívání fotosenzibilních látek, které zvyšují citlivost na sluneční záření. Nejznámější je nejspíš účinek třezalky. Pokud ji pravidelně užíváte, na slunce raději nechoďte. Stejně mohou působit i některé léky – například tetracyklin či Fastum gel. I proto se říká, že by se s antibiotiky nemělo chodit na slunce.
  • Také genetické dispozice stojí za vznikem pigmentových skvrn. Poptejte se proto svých příbuzných, jak na tom se skvrnami jsou.
  • Nedostatečná funkce jater způsobuje především tzv. stařecké skvrny na nejrůznějších částech těla. Vyhýbejte se proto raději nadměrné spotřebě alkoholu a svoje játra šetřete.
  • Stres nebo používání parfémů mohou přispívat k tomu, že se vám ve zvýšené míře budou na těle tvořit pigmentové skvrny.
  • Pravidelná návštěva solária a intenzivní slunění nejsou právě tím nejlepším v případě, že trpíte na vznik pigmentových skvrn.
  • Užívání antikoncepce a hormonální změny v těhotenství také mohou podpořit vyšší pigmentaci kůže.

Co je melanin

Melanin je hnědé až černé pigmentové barvivo, které chrání před poškozením světlem. Sluneční záření je sice životodárné, ale jeho UV paprsky dovedou pokožce rovněž ublížit. Aby k tomu nedocházelo, existuje právě melanin, který UV záření pohlcuje, zabraňuje tvorbě volných radikálů a chrání buňky DNA před poškozením.Pokud se chcete pigmentových skvrn zbavit, můžete zajít do některého z kosmetických center a pomocí laserové terapie nebo chemického peelingu si je nechat vybělit. Existuje však také přírodní cesta, kterou docílíte zesvětlení zvýšené pigmentace. Jedná se o šetrný a hlavně levný způsob, který znaly už naše babičky.

Okurková šťáva

Pro hydrataci pleti je okurka přímo ideální. Lze ji však použít i jako přírodní bělidlo. Okurkovou masku je třeba nechat působit na těle maximálně 30 minut.

Jak vyrobit okurkovou masku:

  • 1 polévková lžíce okurkové šťávy
  • 1 lžíce domácího medu
  • 2 lžíce šťávy z citronu

Červená cibule

Nejjednodušší způsob, jak cibuli na pigmentové skvrny aplikovat, je rozříznout ji na poloviny a přiložit. Nebo ji nastrouhejte a vylisujte z ní šťávu. Cibule je velice účinný bojovník proti pigmentovým skvrnám, na pokožce ji však nechejte pouze po dobu 10 minut a pak důkladně opláchněte.

Citron

Dalším přírodním bělidlem je citron. Pro jedince s citlivou pokožkou ale není příliš vhodný.

Brambory

Dokonce i bramborová šťáva dokáže bělit pigmentové skvrny. Lze použít plátky brambor či jejich slupky, které budete na skvrny pravidelně přikládat.

Ocet

Dostupným bělidlem na přírodní bázi je 8% ocet – jablečný i lihový. Smíchejte jej s vodou v poměru 1 : 1 a místo s vyšší pigmentací pravidelně omývejte.

Jak vyrobit domácí jablečný ocet

1 kg jablek včetně slupek a jader omyjeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Směs dáme do zavařovací sklenice o obsahu 4 litrů a přilijeme 2 litry převařené a vychladlé vody. Hrdlo sklenice převážeme hustou tkaninou, která zabrání vniknutí octomilek a dovolí tekutině volně dýchat.

Sklenici se směsí jablek necháme při pokojové teplotě po dobu 10 dní, přičemž ji občas promícháme. Po uplynutí této doby přefiltrujeme směs přes plátno. Vzniklou tekutinu necháme ještě 3 týdny kvasit.

Avokádo

Hustá kaše z rozmixovaného avokáda dokáže díky obsahu enzymů hotové bělicí divy. Pozor by si však měli dávat citliví jedinci, protože avokádo patří k potravinám, které mohou vyvolat alergickou reakci.

Kokosové mléko

Díky proteinům z čerstvého kokosového mléka budete mít hladší, světlejší a pružnější pokožku. Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B a vitamínu C. V kosmetice se kokos používá jako přídavek v tělových mlécích, sprchových gelech nebo jako vůně.