Zakousli jste se někdy při loupání banánu do jeho slupky a měli jste obavy z otravy? Buďte v klidu – slupky od banánů můžete v pohodě jíst, protože jsou plné vitamínů a vlákniny. Neplatí to však vždy, slupky některých byste totiž naopak neměli jíst vůbec, jinak si přitížíte. Pojďte se podívat, jak se v tom vyznat!
Ano, banán je jedlý celý, vyhazování jeho slupky do koše je tak často zbytečné – její konzumace by nás totiž díky v ní obsažené vláknině i více zasytila.
V některých zemích se ostatně banány společně se slupkou v gastronomii zcela běžně používají, a to vařené i smažené. A existuje také veganské „trhané vepřové maso“, které není z opravdového vepřového, ale právě z banánové slupky.
Pokud na banán nahlížíme jako na celek, potom jeho slupka představuje přibližně 35 % celkové hmotnosti, což vůbec není málo. Obsahuje nejen velké množství vlákniny a vitamínů (bohaté jsou zejména na vitamíny B6 a B12), ale také bílkoviny, aminokyseliny, polynenasycené mastné kyseliny a draslík.
Pokud jste si představili, že se zakousnete do běžného, neoloupaného banánu, který koupíte v supermarketu, raději na tuto myšlenku ihned zapomeňte. Taková slupka je totiž plná pesticidů. Vhodné je jíst pouze ty banány, které nebyly chemicky ošetřeny (a i ty byste měli pořádně omýt). Pokud si tím nejste jisti, přelijte je vařící vodou. Vhodné je i jejich očištění pod tekoucí vodou pomocí kartáče na ovoce a zeleninu. Máte-li čas, ponořte celá banán na 10 - 15 minut do roztoku vody s jedlou sodou.
Chuť banánové slupky pak závisí na stadiu zralosti banánu samotného. Čím zralejší je, tím je jeho slupka sladší a tenčí. V případě nezralého, zeleného banánu si na ní naopak zřejmě moc nepochutnáte a při konzumaci se i trochu nadřete.
Některé účinky za to prostě stojí:
Stále jste skeptičtí? Ani se vám nedivíme. Existují totiž dva tábory – konzumace banánových slupek má své příznivce i odpůrce.
Není tomu tak dávno, co výživová specialistka z Austrálie Susie Burrell nabádala čtenáře ke konzumaci banánů i se slupkami. Uvedla, že tak do sebe dostanete více než 20 % vitamínu B6 a vitamínu C, a také zvýšíte příjem draslíku a hořčíku, tedy minerálů, kterých mnohdy nepřijímáte dostatek.
Budete odpočatí, protože banánová slupka prý pomáhá zlepšovat spánek a stav pleti, a dokonce podporuje hubnutí. Aby se vám slupky od banánů jedly lépe, je doporučeno rozmixovat je spolu s dalším ovocem či zeleninou do smoothie.
Nejlépe ty zářivě žluté, které jsou nejbohatší na antioxidanty a mají protirakovinné účinky. Zelené, nezralé jsou naopak bohaté na tryptofan, který má přímý vliv na kvalitu spánku, a obsahují také hodně rezistentního škrobu, který je dobrý pro zdraví střev.
Dle nich totiž o banánové slupce víme příliš málo – neznáme například její přesný počet kalorií., kvůli čemuž ostatně ani není zahrnuta do databáze amerického ministerstva zemědělství, která je jinak velmi obsáhlá.
Kupte se slevou Tyčinka Banány v čokoládě Orion.
Neexistuje potravina, po které byste jen přibírali, anebo naopak ta, která by měla jen hubnoucí účinek. V otázce hubnutí je vždy důležitý celkový kalorický příjem.
Jídlo bohaté na vlákninu nám nicméně rychleji dodá pocit sytosti, a my jej tak sníme méně. Stejně jako banánová slupka ovšem spoustu vlákniny obsahuje i oloupaný banán, avokádo, pomeranče, cereálie či luštěniny.