Odhalte tajemství opravdových gurmánů: Trhané maso

https://www.shutterstock.com/image-photo/pulled-pork-351852506 KarepaStock / Shutterstock.com

V pondělí upečete a až do neděle nemusíte vařit. Trhané maso vám v ledničce vydrží i celý týden, každý den z něj navíc můžete během chvilky vykouzlit jiné jídlo. Základ budete mít hotový, pak už jen stačí obměňovat přílohy a náplně. Máme pro vás recept na přípravu šťavnatého trhaného masa krok za krokem i 7 tipů na pokrmy, které z něho snadno a rychle připravíte. Vyzkoušíte burgery, těstoviny, tortilly nebo asijské směsi?

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Jaké maso použít?

Tradičně se k pečení a trhání používá vepřové a hovězí maso, sáhnout můžete i po kuřecím, krůtím nebo kachním, volte ale tučnější stehna. Z vepřového je ideální krkovice a plec, z hovězího zadní, plec, kližka nebo krk. Určitě se nebojte větších kusů začínajících na 1,5–⁠2 kilech. Vnitřek bude i po upečení krásně šťavnatý a budeme mít připravené maso na více dní dopředu.

Podívejte se, kde mají maso v akci

Recept: trhané maso krok za krokem

  • Hovězí či vepřové očistěte od přebytečného tuku a jiných nežádoucích částí. Pro zajištění větší šťavnatosti můžete celý kus masa svázat provázkem.
  • Maso potřete olivovým olejem, pořádně osolte, opepřete a dochuťte libovolným kořením. Pokud například přidáte uzenou papriku, chipotle nebo uzenou sůl, bude mít maso kouřovou BBQ chuť. Hodí se ale i česnek, bylinky, chilli nebo hořčice, pro „asijskou“ chuť i mletý zázvor a koriandr či různé orientální směsi koření.
  • Nechte alespoň hodinu odpočívat (marinovat), máte-li více času, pak klidně v lednici přes noc.
  • Zatímco se vám bude rozehřívat trouba, maso zprudka ze všech stran opečte, aby se zatáhlo.
  • Pečte pod pokličkou v troubě při nízkých teplotách 100–150 ˚C po dobu několika hodin (drůbeží alespoň 2 hodiny, vepřové minimálně 3 a hovězí nejméně 4). Průběžně maso kontrolujte a podlívejte vodou, pivem, ciderem nebo červeným vínem.
  • Jakmile se bude maso rozpadat a vidličkou půjdou krásně oddělovat jednotlivá vlákna, máte hotovo a můžete se pustit do trhání.
  • Vše na závěr promíchejte s výpekem z pekáče, aby zůstalo pěkně šťavnaté a plné chuti.
  • Maso vydrží hotové v lednici několik dní, maximálně týden.

Trhané maso na pekáči a vedle omáčka a salát hlphoto / Shutterstock.com

Tipy: Do pekáče přihoďte i několik na proužky nakrájených cibulí. Až hotové hovězí nebo vepřové vyndáte, můžete cibuli ještě mírně zasypat cukrem či medem a krátce prohřát. Karamelizovaná pečená cibule bude výborná do burgerů, tortill i sendvičů.

A pokud vám tahle úžasně jednoduchá lahůdka zachutná, práci s oddělováním ještě horkého masa vám ušetří speciální vidličky a vidlice na trhání masa. Obvykle se prodávají v kategorii grilovacího náčiní nebo kuchyňských potřeb a cena začíná na cca 500 korunách za pár.

1. Quesadilla

Rychlou obdobu této mexické klasiky si s trhaným masem zamilujete. Stačí jím posypat polovinu pšeničné tortilly, přidat pořádnou porci strouhaného cheddaru (nebo jiného sýru), dále cibuli, nakládané jalapeňos, rajčata, pálivou nebo jinou omáčku, přiklopit druhou polovinou a dát zapéct do kontaktního grilu nebo sendvičovače s vhodnými plotýnkami.

2. Tortilly a burita

Kombinace trhaného masa a tortill se zkrátka jen tak neomrzí. Za vyzkoušení určitě stojí i různé wrapy a burita. Ty můžete buďto naplnit typickými mexickými chutěmi (avokádo, rajčatová salsa, cibule, koriandr, citronová šťáva, chilli apod.) nebo dát přednost jakýmkoliv vlastním.

Sendvič s trhaným masem, nakládanými okurkami a cibulí Elena Veselova / Shutterstock.com

3. Burgery, sendviče a bagety

Trhané maso a pečivo jdou dohromady stejně tak dobře jako výše zmíněné pšeničné placky. Hodí se mezi burgerové housky, toustový chleba i rozpečené bagety. Obvyklé maso nebo uzeninu vyměňte za pořádnou nálož trhaného a doplňte podle své chuti zeleninou (čerstvou i nakládanou), Coleslawem, chuťově výrazným tvrdým nebo plísňovým sýrem, studenou omáčkou, slaninou či vejci.

Kachní trhané maso je v sendviči nebo bagetě výborné i na asijský způsob: přidejte jarní cibulku, nadrobno nasekaný koriandr, plátky okurky a vše zalijte hoisin omáčkou.

Sežeňte si k masu brambory v akci

4. S bramborami na všechny způsoby

Kaše, hranolky, pečené, americké, vařené, noky... Stačí připravit bramborou přílohu, maso ohřát, případně z výpeku připravit šťávu na polití a oběd máte hotový. Pokud jste maso při pečení nijak výrazně nekořenili, klidně na talíř přidejte i oblíbenou studenou omáčku (brusinkovou, medovo-hořčicovou, chilli) a maso si do ní namáčejte.

5. Asijská směs

Smíchejte na pánvi trhané maso se zeleninou (mrkví, cibulí, česnekem, paprikou, jarní cibulkou), houbami (žampiony, shiitake, jidášovo ucho), zalijte trochou asijské omáčky dle vlastní chuti (hoisin, sweet chilli, rybí, thajskou apod.) a chvíli povařte. Podávejte s rýžovými nudlemi nebo rýží, posypané smaženou cibulkou, praženými arašídy či sezamem.

Trhané maso s cibulí, rajčaty a salátem v tortilla bowl Brent Hofacker / Shutterstock.com

6. Těstoviny

K trhanému masu stačí přidat orestovanou cibuli, pokrájená sušená rajčata naložená v oleji, olivy a koření, to vše smíchat na pánvi a chvíli nechat prohřát a poté servírovat posypané sýrem.

7. Pizza

Výjimkou není ani pizza s trhaným masem, kterou najdete v nabídce řady pizzerií. Pokud byste se do její přípravy chtěli pustit doma, pak ji zkuste obložit trhaným vepřovým, cheddarem, rajčaty a žampiony. Nebo na styl BBQ upečte s kouřovou omáčkou, cibulí, kukuřicí a sýrem.