Recept na tu nejlepší čokoládovou roládu, kterou budete chtít dělat pořád dokola

Plátek čokoládové rolády s borůvkami Martina Lancingerová

Kolikrát jste si brousili zuby na krásně vypadající zákusek v cukrárně, který vás i přes nemalou cenu nakonec zklamal? Oblečte si zástěru, nažhavte troubu a pusťte se do pečení čokoládové rolády, kterou by vám mohli někteří cukráři i závidět. To ale není tak důležité jako radost, jakou váš domácí výtvor nadělá celé rodině.

Přečtěte si také

Přibývá podvodů na samoobslužných pokladnách, obchody jsou často bezradné
Přibývá podvodů na samoobslužných pokladnách, obchody jsou často bezradné

Recept na čokoládovou roládu

Ingredience:

Piškot:

Krém:

Bez čokolády se neobejdete

Na dokončení:

  • džem – podle chuti nebo ovoce, kterým budete roládu zdobit
  • čokoládové kousky, kokos či oříšky
  • oblíbené ovoce vhodné na zdobení
  • kakao
  • můžete použít i mátu nebo meduňku
Domácí čokoládová roláda s borůvkami Martina Lancingerová

Postup:

  1. Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte kakao a cukr a metlou promíchávejte. Přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přisypejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Zchladlou směs pak dejte přes noc vychladit do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C v režimu horkovzduch.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte olej a zlehka promíchejte. Do mísy poté prosejte mouku s kakaem a důkladně vmíchejte.
  4. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pokud možno rovnoměrně, vložte do trouby a pečte 8 minut. Poté jej z trouby vyndejte a nechte 2 minuty odpočinout. Plát dále přendejte na čistou utěrku, srolujte a nechte zchladnout.
  5. Z lednice vyndejte předpřipravený krém, k čokoládové smetaně přidejte mascarpone a vyšlehejte mixérem. Část krému (cca třetinu) si odložte stranou na ozdobení.
  6. Plát rozmotejte a rovnoměrně potřete džemem. Poté na piškot rozetřete krém a znovu srolujte.
  7. Roládu potřete krémem a posypejte kakaem. Ozdobte zbývajícím krémem pomocí zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a doplňte ovocem. Na závěr můžete vše také posypat oříšky, čokoládou nebo kokosem.