3 nejlepší recepty na skvělou domácí marmeládu z jahod

Jahodová marmeláda ve sklenici a kolem čerstvé jahody Stephanie Frey / Shutterstock.com

Urodilo se vám na zahradě množství jahod a nevíte, co s nimi? Připravte si skvělou jahodovou marmeládu, kterou využijete během celého roku. Výborně se hodí na vánočku nebo k palačinkám. Máme pro vás hned tři ověřené recepty – tradiční jahodovou marmeládu podle receptu našich babiček, verzi s minimem cukru nebo můžete vyzkoušet připravit jahodovou marmeládu s mátou.

Přečtěte si také

Vysoký vodní sloupec není všechno: Jak vybrat stan pro pohodovou dovolenou
Vysoký vodní sloupec není všechno: Jak vybrat stan pro pohodovou dovolenou

Tradiční marmeláda podle receptu našich babiček

Tento recept je velmi známý a ověřený. Před výrobou marmelády si nezapomeňte připravit čisté sklenice, do kterých marmeládu zavaříte. Na 1 kg jahod budete potřebovat:

  • 1 kg cukru krupice nebo krystalu
  • 1 balení želírovacího prášku
  • kyselinu citronovou.

Celá příprava je velmi jednoduchá. Stačí jahody očistit a vložit do hrnce, kde je rozmačkáte. V případě, že chcete mít marmeládu jemnou a bez kousků ovoce, použijte mixér. Následně přidejte cukr smíchaný s želírovacím práškem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

Jakmile bude cukr rozpuštěný, přiveďte jahody k varu. Teplotu ztlumte a vařte 2–3 minuty. Na závěr přidejte kyselinu citronovou, díky které bude mít marmeláda příjemně nakyslou chuť. Horkou marmeládu nalijte do připravených skleniček, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.

Domácí jahodová marmeláda ve sklenicích Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Marmeláda téměř bez cukru

Nedokážete si představit snídani bez jahodové marmelády, ale zároveň hledáte zdravější variantu? Máme pro vás recept na přípravu marmelády, ve které je omezené množství cukru.

Připravte si:

  • 1 kg jahod
  • 250 g cukru
  • 5 g kyseliny citronové

Umyté jahody rozmačkejte nebo rozmixujte, zasypte cukrem a nechte 24 hodin odpočívat. Druhý den směs promíchejte s kyselinu citronovou a přiveďte směs k varu. Jakmile směs zhoustne, nalijte ji do připravených sklenic, uzavřete víčkem a opět obraťte dnem vzhůru. Nechte alespoň hodinu odpočívat a následně je můžete uložit do komory.

Nezapomeňte na praktické sklenice na uskladnění marmelády

Jahodová marmeláda s mátou

V případě, že rádi experimentujete, vyzkoušejte si připravit netradiční jahodovou marmeládu s mátou. Na 1 kg jahod budete potřebovat:

Postup je velmi podobný jako při předcházejících receptech. Umyté jahody rozmixujte a smíchejte s cukrem a želírovacím práškem. Za občasného míchání vařte, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Přidejte šťávu z citronu a najemno nakrájené listy máty. Sklenice naplňte a opět uložte dnem vzhůru.

V případě, že jahod máte stále hodně, vyzkoušejte také recept na anglický dezert trifle nebo úžasnou domácí zmrzlinu. Jestli chodíte na jahody do obchodu, nezapomeňte sledovat aktuální slevové letáky, se kterými nakoupíte jahody za ty nejvýhodnější ceny.