Osvěžující španělská polévka pro horké letní dny: Rychlovku z rozmixovaných rajčat a chleba připravíte za 30 minut!

Polévka gazpacho, servírovaná v hnědé misce s kousky rajčat a bazalkou nadianb / Shutterstock.com

Léto se blíží a to je ideální příležitost ochutnat studené polévky. Oblíbený je třeba bulharský tarator s okurkami. Za ochutnání ale rozhodně stojí i španělské gazpacho! Osvěžující studená polévka z rajčat, zeleniny a namočeného chleba je ideální volbou pro horké letní dny. A její příprava vám nezabere ani moc času – za půl hodiny máte hotovo. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Vánoční dárky pro muže, které zaručeně potěší, ať je mu 25, nebo 60 let

Stručná historie gazpacha

Předchůdce oblíbené španělské polévky najdeme už ve starověkém Římě. Rajčata v té době samozřejmě ještě nebyla známá. Základ polévky tvořil chleba, olivový olej, voda, ocet a česnek. Chléb s česnekem a solí se roztloukal ve speciálním hmoždíři a k této směsi se poté přilil ocet, voda a olivový olej. Římané svou polévku přinesli i do Španělska, kde ji Španělé v průběhu staletí upravovali k obrazu svému.

Gazpacho je skvělým jídlem pro letní horké dny Brent Hofacker / Shutterstock.com

Podle druhé teorie je původ polévky arabský. Do Španělska ji údajně přinesli Arabové v 8. století. Po objevení Ameriky se v průběhu 16. století začaly do polévky přidávat rajčata, papriky a okurky. Vznikly dokonce 2 verze gazpacha. Červené gazpacho, jehož základ tvoří rajčata, je typické pro oblast kolem Sevilly. V okolí Malagy vám zase naservírují bílé gazpacho. To připomíná původní verzi gazpacha – česnek a sůl se roztluče společně s mandlemi, olivovým olejem a cherry octem.

Název gazpacho pochází pravděpodobně z latinského slova caccabaceus, což znamená chléb, který je pro polévku dodnes typický. Existují ovšem i moderní variace polévky. Můžete si tak udělat gazpacho s avokádem, melounem, jahodami nebo i s mořskými plody.

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem

Lehká a osvěžující studená polévka, kterou si můžete připravit během celého roku, protože suroviny na ni jsou k dostání v supermarketech běžně celoročně.

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Melounové gazpacho
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Melounové gazpacho

Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.

Melounové gazpacho

Španělské gazpacho – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g rajčat
  • 1/2 zelené papriky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • chléb
  • sůl

Postup:

  1. Rajčata na horní straně nařízneme, dáme do cedníku a spaříme vroucí vodou. Pak jim stáhneme slupku a dáme je do nádoby mixéru, přidáme nakrájenou papriku, česnek a bílý chléb namočený ve vodě.
  2. Několik minut mixujeme, až vznikne hutný krém. Poté vmícháme olivový olej, ocet a sůl podle chuti.
  3. Krém podáváme vychlazený a ozdobit jej můžete několika kostičkami okurky nebo jinou nakrájenou zeleninou, případně lístkem bazalky.

Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica