Recept na tu nejlepší čokoládovou roládu, kterou budete chtít dělat pořád dokola

Plátek čokoládové rolády s borůvkami Martina Lancingerová

Kolikrát jste si brousili zuby na krásně vypadající zákusek v cukrárně, který vás i přes nemalou cenu nakonec zklamal? Oblečte si zástěru, nažhavte troubu a pusťte se do pečení čokoládové rolády, kterou by vám mohli někteří cukráři i závidět. To ale není tak důležité jako radost, jakou váš domácí výtvor nadělá celé rodině.

Přečtěte si také

Přílohy z dýně, které rozzáří váš podzimní jídelníček
Přílohy z dýně, které rozzáří váš podzimní jídelníček

Recept na čokoládovou roládu

Ingredience:

Piškot:

  • 3 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 12 g kakaa

Krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 100 g 70% čokolády
  • 30 g kakaa
  • 70 g cukru
  • 250 g mascarpone

Tip: Správné cukrářce se smetana v lednici jen tak nezkazí! Pokud se chystáte na sladké hody, zásobujte se smetanou za výhodné ceny!

Bez čokolády se neobejdete

Na dokončení:

  • džem – podle chuti nebo ovoce, kterým budete roládu zdobit
  • kakao
  • oblíbené ovoce vhodné na zdobení
  • čokoládové kousky, kokos či oříšky
  • můžete použít i mátu nebo meduňku
Domácí čokoládová roláda s borůvkami Martina Lancingerová

Postup:

  1. Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte kakao a cukr a metlou promíchávejte. Přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přisypejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Zchladlou směs pak dejte přes noc vychladit do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C v režimu horkovzduch.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte olej a zlehka promíchejte. Do mísy poté prosejte mouku s kakaem a důkladně vmíchejte.
  4. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pokud možno rovnoměrně, vložte do trouby a pečte 8 minut. Poté jej z trouby vyndejte a nechte 2 minuty odpočinout. Plát dále přendejte na čistou utěrku, srolujte a nechte zchladnout.
  5. Z lednice vyndejte předpřipravený krém, k čokoládové smetaně přidejte mascarpone a vyšlehejte mixérem. Část krému (cca třetinu) si odložte stranou na ozdobení.
  6. Plát rozmotejte a potřete rovnoměrně džemem. Poté na piškot rovnoměrně rozetřete krém a znovu srolujte.
  7. Roládu potřete krémem a posypejte kakaem. Ozdobte zbývajícím krémem pomocí zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a doplňte ovocem. Na závěr můžete vše také posypat oříšky, čokoládou nebo kokosem.