Jednoduché tvarohové knedlíky jako od babičky plněné ovocem

Znáte vůbec někoho, kdo by neměl rád ovocné tvarohové knedlíky? Žádná oficiální statistika sice neexistuje, ale myslíme si, že takových lidí moc nebude! Tato sladká dobrota je totiž jedním z pokrmů, po kterých se oblizujeme až za ušima, jen co na ně pomyslíme. Vyzkoušejte recept na tvarohové knedlíky, které budete milovat.

Přečtěte si také

7 tipů pro přípravu dokonalých palačinek. Naučte se trik s lednicí či sádlem a na cukr zapomeňte

Tvarohové ovocné knedlíky

Tento recept je velice jednoduchý a „čistý“, to tedy znamená minimum nepořádku okolo. Nikomu se přece nechce strávit uklízením víc času než samotným vařením.

Aktuálně sice není sezóna žádného ovoce, ale kvůli tomu přece nebudeme čekat na jahody ze zahrádky. Stejně dobře jako ty čerstvé nám poslouží i jejich mražená varianta. Zkontrolujte tedy mrazák, jestli máte ještě zásoby z léta, anebo skočte pro jahody do obchodu.

Co budete potřebovat?

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 200 g jahod
  • 1 vejce
  • 4 lžíce másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • sůl
Těsto na tvarohové knedlíky v míse Cuketka

Kolik mouky?

V případě, že jde o vaši prvotinu, přidejte 150 g hrubé mouky. Po čase se můžete zkusit řídit citem a mouky ubrat, anebo naopak přidat. Pan Cuketka dává podle citu například jen tři až čtyři lžíce hrubé mouky na jeden tvaroh.

Připravte si ozdoby dopředu

Ano, všechno si připravte dopředu, protože to bude docela frmol. Brzy budete nandávat knedlíky na talíř! Rozehřejte tedy máslo a nachystejte si moučkový cukr.

Domácí knedlíky plněné švestkami

Domácí knedlíky plněné švestkami

Domácí knedlíky plněné švestkami, které se připravují z těsta bez kynutí, máte hotové během chvilky. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu a chutnají přímo božsky.

Časová náročnost: 45 min Obtížnost: Snadný
Domácí knedlíky plněné švestkami

Jak na to?

  1. Vyklopte do mísy tvaroh z vaničky, přidejte vejce, špetku soli a všechno dohromady zamíchejte.
  2. Přidejte hrubou mouku, promíchejte a nechte chvíli odpočívat.
  3. Zatímco bude těsto odpočívat, nachystejte si větší hrnec, naplňte jej vodou a přiveďte k varu.
  4. Pokud do receptu používáte čerstvé jahody (anebo jiné čerstvé ovoce), očistěte je, a jsou-li příliš velké, podle potřeby rozkrojte.
  5. Pokud už voda vře a ovoce máte očištěné, je čas se vrátit zpět k těstu.
  6. Těsto tedy vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a jen s malým množstvím mouky jej vyválejte do tvaru válečku o průměru 5 až 6 cm.
  7. Z něj si pak budete moci pohodlně odkrajovat plátky těsta, které rozmačkáte na požadovanou velikost a ovoce do něj opatrně zabalíte. Abyste dosáhli hezkého a pravidelného knedlíku, jemně jej vyválejte do kuličky.
Tvarohové knedlíky na plechu Cuketka

Pokud budete mít místo pravidelných kuliček šišky anebo budou stěny některých knedlíků příliš tenké, vůbec to nevadí. Jen málokdy tyto knedlíky ve vroucí vodě praskají.

Nyní můžete knedlíky opatrně vložit do hrnce s vroucí vodou. Vařte asi jen pět minut. Poté je opatrně vylovte děrovanou naběračkou.

Knedlíky podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Jahodové knedlíky na talíři Cuketka

Pět rad na konec

  1. S moukou opatrně. Čím víc jí přidáte, tím tužší pak knedlíky budou.
  2. Těsto nehněťte. Kdybyste jej důkladně propracovávali, knedlíkům by to neprospělo a byly by pak gumové, napomohli byste totiž rychlejšímu vyvinutí lepku.
  3. Používejte hrubou mouku. Pokud vás náhodou napadlo, že byste ji vyměnili za hladkou, není to úplně nejlepší nápad, protože knedlíky by potom byly opět gumovější. Za tím vším hledejte jediného viníka – lepek. Ten je totiž v hladké mouce po pekařské stránce vysoce kvalitní, kdežto v hrubé mouce ne. U tohoto receptu ale nechceme, aby se nám v těstě lepek rychle vyvinul, a to pak bylo příliš pružné, proto je hrubá mouka naprosto ideální.
  4. Jak tvarohové knedlíky ještě vylepšit? Chcete něco extra? Nahraďte jedno celé vejce dvěma žloutky, knedlíky budou extra bohaté, a navíc budou mít hezčí barvu.
  5. S čím se dají knedlíky podávat? S čím chcete. Klidně je posypte tvarohem, polijte zakysanou smetanou, nastrouhejte na ně čokoládu, posypte mákem anebo obalte ve strouhance opražené na másle.