Nikdy nevíte, co na sebe? Je nejvyšší čas vytvořit si kapsulový šatník

Minimalistické oblečení na stojanu na oblečení July Ko / Shutterstock.com

Patříte mezi neřízené shopaholiky, kteří nakupují vše, co jim padne pod ruku, ale stále neví, co na sebe? Nevěste hlavu, máme pro vás řešení. „Capsule wardrobe“ vám pomůže připravit se na různé příležitosti. Jde o koncept minimalistického šatníku, který kombinuje omezený počet kvalitních kousků oblečení, z nichž ale dokáže vytvořit mnoho různorodých outfitů.

Přečtěte si také

Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Jak vám capsule wardrobe pomůže?

„Capsule wardrobe“, jinak také „kapsulový“ či „kapesní šatník“, má mnoho výhod, které oceníte. Zejména pak v případě, kdy máte několik skříní přetékajících šatstvem, ale ani po několika minutách bezradného pátrání nenacházíte nic kloudného, co byste si chtěli obléknout.

Nakonec se často vrátíte k obvyklým volbám, nebo se ocitnete v oblečení, ve kterém se necítíte dobře, což vám pokazí celý den.

Výhody kapesního šatníku

  • úspora peněz i času
  • pouze padnoucí oblečení
  • méně prádla
  • udržitelnost
Elegantní muž v košili a se slunečními brýlemi kiuikson / Shutterstock.com

Nakupujte uvědoměle

Udržovat svůj šatník svěží stojí značnou námahu. Klíčem je naučit se říkat „ne“, když je to nutné. Už si nikdy nevezmete nic po kamarádce jen ze soucitu, už nikdy se nevrhnete do slev a nekoupíte všechno, co vám padne do oka. Ne. Capsule wardrobe znamená uvědomělé nakupování.

Nevýhody

  • sebekoučování
  • odříkání

Jak dosáhnout capsule wardrobe?

Nejprve se zaměřte na:

  • oblíbené barvy
  • typ postavy
  • práci a způsob života

Pomocí těchto bodů získáte jasnou představu o tom, co by ve vašem šatníku nemělo chybět. Jednotlivé body si ještě rozebereme.

Barva

Neřešte trendy, nemají v capsule wardrobe místo. Zaměřte se jen a pouze na své oblíbené barvy. Doporučujeme zvolit cca tři barvy. Jedna z nich by měla být neutrální a snadno kombinovatelná s dalšími dvěma. Může to být šedá, černá, bílá, hnědá nebo béžová.

Typ postavy

Abyste se ve svém oblečení cítili dobře a sebevědomě, musí vám skvěle padnout. Je důležité si uvědomit, jaký typ postavy máte, abyste mohli správně vybrat oblečení, které zdůrazní vaše přednosti a zamaskuje případné nedostatky. Existuje několik základních typů postav, jako jsou jablko, hruška, přesýpací hodiny, obdélník nebo pohár.

Práce a způsob života

Pokud žijete na vesnici a nemáte k dispozici auto, je na místě vytáhnout spíše pohodlné boty než jehlové podpatky, které by vám mohly ztížit pohyb po nerovném terénu. Naopak ve městě, kde je všechno snadno dostupné a v nouzi vás odveze veřejná doprava, se můžete bez obav obout do lodiček či jiných elegantních bot.

Dále je důležité zohlednit i povahu vašeho zaměstnání. Pracujete v kanceláři, jako učitelka nebo jste dělnice pracující na směny? Ani jeden případ vás neomezuje nosit cokoli, avšak přesto některá povolání využijí více jistý druh oblečení.

Žena vytahuje mikinu ze skříně Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Tipy na závěr

Nebudeme vám říkat, co v šatníku musíte mít, protože výše jsme si uvedli, že pro každého z nás to znamená něco jiného. Nicméně vám rádi poskytneme tipy, kterými se můžete inspirovat a vytvořit si tak jedinečný šatník, který obsahuje pouze několik málo kusů, jež však hravě zkombinujete a sladíte.

Džíny

Rozhodně investujte do kvalitních džínů klasického střihu. Vyhněte se džínům s vysokým obsahem elastanu. Sice se dobře přizpůsobí, ale rychle se vytahají a už nikdy nebudou vypadat jako nové. Džíny se hodí takřka ke všemu a skvěle vypadají.

Svetřík

Měl by být především z kvalitních materiálů, jako je kašmír, vlna nebo bavlna. Při správném zacházení vám vydrží pěknou řádku let.

Tenisky

Jsou vhodné jak do města, tak na sport. Díky jejich všestrannosti si je oblíbíte a najdou u vás mnoho využití. Zkuste začít třeba s klasickými bílými teniskami.

Kabelka

Kabelka je jedna z věcí, na které by se nemělo šetřit. Je to váš osobní reprezentant a řekne o vás všechno, takže nezapomeňte o ni dobře pečovat.

Zdroj: kupi.cz