Recept na linecké cukroví, které je hotové za 2 hodiny a rozpouští se na jazyku

Linecké cukroví slepujeme ideálně rybízovou marmeládou Anna Jančevová

Linecké patří mezi tradiční vánoční cukroví a je fajn mít alespoň pár kousků na svátečním stole. Co ale dělat, pokud máte na jeho přípravu jen jedno odpoledne? Dá se to stihnout i bez odležení těsta? Ano, dá. Máme pro vás fantastický recept na linecké, které bude vláčné hned druhý den po upečení.

Přečtěte si také

V úterý 19. ledna se otevřou obchody s dětským oblečením, obuví, spodním prádlem i papírnictví
V úterý 19. ledna se otevřou obchody s dětským oblečením, obuví, spodním prádlem i papírnictví

Linecké těsto je výtečné, má ale jednu velkou nevýhodu. Většinou se doporučuje připravovat jej týden před pečením, díky čemuž se více odleží a lépe se s ním pracuje. To je sice hezké, avšak ne každý si pečení plánuje takto dopředu.

Proto jsme pro vás připravili „recept pro spontánní kuchařky“. Odpoledne se rozhodnete, že chcete mít linecké, a večer ho máte. Žádné dlouhé přípravy, odpočívání těsta ani nic podobného. Pojďme tedy na samotný recept, ať máte voňavé linecké co nejdřív na stole. 

Z těsta vykrajujeme různé vánoční tvary Anna Jančevová

Linecké cukroví – recept 

Co budeme potřebovat?

Na těsto (množství na 2 plechy):

  • 110 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky (případně celozrnné mouky – z ní je těsto trochu tmavší)
  • 1 polévkovou lžíci zakysané smetany

Na ozdobení:

  • malou sklenici rybízové marmelády (nejlépe domácí)
  • moučkový cukr na posypání

Příprava těsta:

Do mísy si odvážíme 110 gramů změklého másla. Přisypeme 60 g moučkového cukru a 130 g hladké mouky – mouku i cukr si prosejeme přes síto. Vidličkou začneme těsto zpracovávat. Jakmile začne být kompaktní, pomůžeme si rukama. 

Poté do něj přidáme 1 lžíci zakysané smetany a vidličkou opět zapracujeme. Úplně nakonec těsto hněteme rukama 3–5 minut, dokud není krásně vláčné a kompaktní. Pokud se lepí, přisypeme trošku mouky. 

Co si na linecké rozhodně pořídit?

Vyvalování těsta:

Těsto dáme stranou a připravíme čistou pracovní plochu. Rozkrojíme si ho na 4 díly a vyvalujeme vždy mezi dvěma pečicími papíry, přičemž spodní díl navíc před každým vyvalováním podsypeme troškou moučkového cukru. Těsto nerozvalujeme moc tenké, ideální jsou tak 2 mm.

Poté už vykrajujeme vánoční tvary (srdíčko, hvězdička, kapr, stromeček, zvoneček...) a do vrchního dílu si vždy uděláme speciálním vykrajovátkem malou dírku. Cukroví by nám mělo vyjít do páru zhruba na 2 větší plechy.

Hotové cukroví slepujeme marmeládou a pocukrujeme Anna Jančevová

Pečení:

Vykrájené tvary (vždy dva do páru) skládáme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů zhruba 12 minut nebo déle do mírného zhnědnutí. Průběžně kontrolujeme – linecké těsto se snadno připálí. 

Slepování cukroví:

Upečené cukroví můžeme ihned začít slepovat. Na každý spodní kousek si lžičkou naneseme rybízovou marmeládu a nožem roztíráme. Marmeládou nešetříme, díky ní bude linecké cukroví krásně vláčné už druhý den. Nakonec jej pocukrujeme.

Sladké Vánoce se bez pečicího papíru neobejdou

Cukroví bude den po upečení krásně křupavé. Pokud ale použijeme dostatečné množství marmelády a necháme ho natáhnout vlhkost ze vzduchu, bude další den již měkké.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz