Suché vlasy a popraskaná pleť? I za to může zima. Vyzbrojte se včas

Žena si zakrývá tvář šálou před mrazem Canva

Pomalu, ale jistě se zkracují dny a teploty klesají k bodu mrazu. Zima ovšem neznamená jen koulovačku, vánoční svátky a svařák. Často nám zimní měsíce přinesou i podrážděnou pleť, suché a nepoddajné vlasy nebo popraskané rty. Proč je zima pro naše tělo tak náročná a jak s jejími projevy bojovat?

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Vlasy bez vláhy

Přesušené vlasy jsou bohužel velmi častým problémem, který přichází právě v období zimy. Proč tomu tak je? Důvodem je nedostatek hydratace způsobený chladným suchým vzduchem. Venku panuje mráz, zatímco vnitřní prostory vytápíme na vysoké teploty. Rozdíl a střídání těchto teplot vlasům opravdu neprospívá.

Ale nebojte, řešením není mít doma jinovatku. Stačí, když v zimě dodáte vlasům hydrataci, která jim tolik chybí. Vyměňte obyčejný šampon za hydratační a vsaďte na účinné kondicionéry, které omezí vysoušení vlasů chladem. Minimálně jednou týdně si udělejte čas na vlasovou masku, kterou necháte působit alespoň 30 minut.

Dopřejte svým vlasům hydrataci

Kupte se slevou Šampon Nivea.

Porovnat slevy

Bojujte proti statické elektřině

Nosíte v zimě čepici a po jejím sundání se už s vlasy nedomluvíte? Zkuste si pořídit objemový pudr, který nanesete ke kořínkům. Vlasům dodá objem a hlavně matný film, po kterém nebudou tak jemné. Jelikož se prodává v malém, nenápadném balení, můžete jej nosit pořád s sebou a v průběhu dne jím vlasy ještě upravit.

Velkou pomocí jsou též zvlhčovače vzduchu, které si můžete pořídit domů nebo si je postavit na stůl v kanceláři. Postarají se o to, aby měl vzduch ve vašem okolí správnou vlhkost, a vy jste se tak mohli rozloučit s nepoddajnými, přesušenými vlasy.

Žena si maže ruce krémem Canva

Péče o suché ruce

Napnutá a suchá pokožka je dalším projevem zimy, který nikoho z nás netěší. Suchá kůže navíc svědí, může být načervenalá a v horším případě i popraskat. Největší zátěži jsou v zimě vystaveny naše ruce a tvář, které musí mrazu čelit často bez jakékoliv ochrany.

Pokožku rukou proto chraňte kvalitním hydratačním krémem. Ten jim poskytne neviditelný film, který ochrání kůži před extrémními teplotami a dostatečně ji vyživí. Cestovní tubu s krémem si můžete vzít všude s sebou a suché ruce vás už trápit nebudou.

Hydratační krém v zimě?

Velmi rozšířený mýtus tvrdí, že hydratační krémy bychom v zimě neměli používat. Částečky vody v nich obsažené prý mohou na obličeji zmrznout. To je však hloupost! Zima je naopak období, kdy byste svou pleť měli extra hydratovat.

Zvolte pleťový krém, který obsahuje glycerin nebo aloe vera. Pokud máte suchou pokožku, hledejte krém s lipidy, které ji regenerují. Teplotní rozdíly i nedostatek slunce mají vliv i na akné, které se může v zimě zhoršit. Trpíte-li na pupínky, po čištění pleti hned nevycházejte ven do mrazu, ale vyčkejte aspoň 15 minut.

Rty pokryté cukrovým peelingem Canva

Tělo jako samet

I pokožka celého těla si v zimě zaslouží extra péči. Také zde platí, že mazání krémem nebo tělovým lékem je ta nejlepší ochrana. Spoustu z nás ale aplikace krému nebaví, a tak jej radši do denní rutiny ani nezahrnujeme. Pokud je to i váš případ, zkuste třeba vyměnit sprchový gel či mýdlo za sprchový olej, který je pro suchou pokožku vhodný. Během sprchy tak zvláční celé tělo a vás to nebude stát ani vteřinu navíc.

Myslete na svoje rty

Popraskané rty

Suchý mrazivý vzduch má negativní vliv nejen na pleť a vlasy, ale trpí jím i naše rty. Ty navíc neobsahují přirozený tuk, a nemohou se tak před nečasem chránit. Součástí vaší zimní výbavy by proto rozhodně měl být balzám na rty, který obsahuje výživné bambucké máslo. Pokud chcete rtům věnovat extra péči, můžete jim jednou týdně dopřát peeling z krystalového cukru, který odstraní odumřelé kožní buňky. Rty pak budou vláčné po celou zimu.