Recept na dokonalé dýňové latté, vyzkoušejte podzimní hit

Dvě sklenice s dýňovým latté Anna Kolásková

Dýňovou polévku z dýně Hokkaidó už nejspíš vyzkoušel každý. Slyšeli jste ale o dýňovém latté? Není to žert, nýbrž hit posledních let, který frčí v kavárnách v Česku i v zahraničí. Pokud si myslíte, že káva s dýňovou příchutí nemůže být dobrá, pak si dýňové latté doma určitě zkuste připravit a třeba budete mile překvapení. Recept je snadný.

Přečtěte si také

Nákupy v Polsku už nebudou výhodné. Země neprodlouží nulové DPH, může za to nízká inflace

Dýňové latté (pro 2 osoby)

Ingredience

  • 4 lžíce dýňového pyré
  • 400 ml mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 100 ml espressa
  • 1 lžička koření do kávy (směs skořice, badyánu, kardamomu a vanilky)
  • javorový sirup
Základ pro kávu, pyré či polévky v akci?

Jak připravit dýňové latté?

  1. Připravíme si dvě větší sklenice a na dno každé z nich odměříme 2 polévkové lžíce dýňového pyré. Vkládáme pomalu, abychom si od něj nezašpinili celou sklenici.
  2. V napěňovači mléka si našleháme jeho 400 ml a rozdělíme rovnoměrně do obou sklenic přímo na vrstvu dýňového pyré.
  3. Připravíme si 100 ml silné kávy (nejlepší je espresso), kterou stejnými díly rozdělíme do obou sklenic. Čím pomaleji budeme kávu na mléčnou pěnu nalévat, tím spíše zůstanou pěkně oddělené vrstvy pyré, pěny a kávy (podobně jako na úvodní fotce).
  4. Mléčnou pěnu posypeme kořením na kávu a dýňové latté osladíme javorovým sirupem podle chuti. Nejlepší jsou 1 až 2 lžičky sirupu na jednu sklenici.
Oslaďte si život zdravě

Jak připravit dýňové pyré?

  1. Umyjeme si dýni Hokkaidó, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na malé kousky. Čím menší je uděláme, tím rychleji bude dýně rozvařená.
  2. Nakrájené kousky vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená, a dáme vařit. Vaříme zhruba 15 minut, dokud kousky nezměknou.
  3. Poté slijeme vodu, kterou si dáme stranou a použijeme ji později – například do zeleninové polévky nebo ji můžeme přimíchat do bramborové kaše.
  4. Uvařené kousky dýně (bez vody, kterou jsme slili) rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem nebo v blenderu. Mixujeme důkladně, aby v dýňovém pyré nezůstaly žádné nerozmixované. V dýňovém latté by totiž nechutnaly dobře.
Kousky dýně, které se následně rozmixují a smíchají s kořením Anna Kolásková

Tipy pro vás

Dýňové pyré je nejlepší připravovat ve větším množství a uchovat si ho na později. Stačí ho ještě horké a rozmixované naplnit do čistých sklenic, zavřít a zavařit na 80 °C. A aby vám nezplesnivělo, je potřeba dávat pozor, aby byly sklenice dobře umyté a dokonale čisté.

Z dýňového pyré můžete připravit fantastické dýňové lívance, dýňové buchty nebo dokonce dýňové koblihy. Stejně tak ho využijete i jako základ dýňových polévek nebo dýňových placiček.

A na závěr bude chutnat dokonce i dětem, ideálně jako součást příkrmů.