Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté

Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté

Dýňovou polévku z dýně Hokkaidó už nejspíš vyzkoušel každý. Slyšeli jste ale o dýňovém latté? Není to žert, ale hit posledních let, který frčí v kavárnách v Česku i v zahraničí. Pokud si myslíte, že káva s dýňovou příchutí nemůže být dobrá, pak si dýňové latté doma určitě zkuste připravit a třeba budete mile překvapení. Recept je snadný.

Přečtěte si také

Zázrak jménem granátové jablko: Uleví od bolesti a zatočí se stresem
Zázrak jménem granátové jablko: Uleví od bolesti a zatočí se stresem

Dýňové latté (pro 2 osoby)

Ingredience

  • 4 lžíce dýňového pyré
  • 400 ml mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 100 ml espressa
  • 1 lžička koření do kávy (směs skořice, badyánu, kardamomu a vanilky)
  • javorový sirup

Jak připravit dýňové latté?

  1. Připravíme si dvě větší sklenice a na dno každé z nich odměříme 2 polévkové lžíce dýňového pyré. Vkládáme pomalu, abychom si od pyré nezašpinili celou sklenici. 
  2. V napěňovači mléka si našleháme 400 ml mléka a rozdělíme ho rovnoměrně do obou sklenic rovnou na vrstvu dýňového pyré. 
  3. Připravíme si 100 ml silné kávy (nejlepší je espresso), kterou stejnými díly rozdělíme do obou sklenic. Čím pomaleji budeme kávu na mléčnou pěnu nalévat, tím spíše zůstanou pěkně oddělené vrstvy dýňového pyré, mléčné pěny a kávy (podobně jako na úvodní fotce).
  4. Mléčnou pěnu posypeme kořením na kávu a dýňové latté osladíme javorovým sirupem podle chuti. Nejlepší jsou 1 až 2 lžičky javorového sirupu na jednu sklenici. 

Jak připravit dýňové pyré?

  • Umyjeme si dýni Hokkaidó, vydlabeme semínka a nakrájíme dýni na malé kousky. Čím menší kousky uděláme, tím rychleji bude dýně rozvařená.
  • Nakrájené kousky dýně vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená, a dáme vařit. Vaříme zhruba 15 minut, dokud není dýně měkká.
  • Poté slijeme vodu, kterou si dáme stranou a použijeme ji později, například do zeleninové polévky nebo ji můžeme přimíchat do bramborové kaše. 
  • Uvařené kousky dýně (bez vody, kterou jsme slili) rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem nebo v blenderu. Mixujeme důkladně, aby v dýňovém pyré nezůstaly nerozmixované kousky dýně. Nechutnaly by v dýňovém latté dobře.
Jak vytvořit dýňové pyré Foto: Anna Jančevová

Tipy pro vás

Dýňové pyré je nejlepší připravovat ve větším množství a uchovat si ho na později. Stačí ještě horké rozmixované dýňové pyré naplnit do čistých sklenic, zavřít a zavařit na 80 stupňů. Aby vám dýňové pyré nezplesnivělo, je potřeba dávat pozor, aby byly sklenice dobře umyté a dokonale čisté.

Z dýňového pyré můžete připravit fantastické dýňové lívance, dýňové buchty nebo dokonce dýňové koblihy. Stejně tak dýňové pyré využijete jako základ dýňových polévek nebo dýňových placiček.

Dýňové pyré bude chutnat i dětem jako součást příkrmů.