Spotřeba tuků v českých domácnostech stále stoupá. Roční průměr na osobu se pohybuje okolo 20 kg. Rozhodně tedy nejde o zanedbatelné množství, které by se v kanalizaci ztratilo. Naopak, tuky mohou výrazně poškodit potrubí i čističky odpadních vod a zhoršovat kvalitu pitné vody. Naštěstí tomu můžete zabránit. Stačí je nelít do odpadu, ale znovu využívat nebo třídit díky speciálním kontejnerům.
Plasty, papír nebo sklo většinou třídíme automaticky, u jedlých olejů a tuků by nás to ale donedávna nenapadlo.
Je pravda, že při malém množství tuku se to nevyplatí – z pánve ho jednoduše setřete papírovou utěrkou. Pokud ale oleje nebo másla zbude více, doporučujeme ho po vychladnutí opatrně sebrat do plastové láhve, ideálně přes trychtýř. Plnou láhev byste pak měli odnést do popelnice, která je pro třídění tuků určená.
Zdaleka nejde pouze o olej na smažení. Třídit se dá i tuk z konzerv, olej ze salátů nebo z nakládaných potravin. A skvělou zprávou je, že třídění a recyklace čeká také PET lahve, ve kterých tuky do popelnice nosíte.
Jedlé tuky a oleje už mají svoje kontejnery po celé České republice. Již nyní je jich přes tisíc a velmi rychle přibývají. Podle jednotné barvy je bohužel nepoznáte, ale hledání vám usnadní například mapa na webu Tridimolej.cz. A pokud byste žádný v blízkosti svého domu nebo pracoviště nenašli, můžete láhev s olejem vyhodit také do směsného odpadu.
Kupte se slevou Slunečnicový olej Penny.
Z kontejnerů se olej sváží do továren, kde probíhá jeho čištění. Nejdříve se přecedí a následně putuje na čisticí linku, kde se z něj odstraňují další nečistoty a zbytková voda. Potom z něj znovu vzniká plnohodnotná surovina a je vhodný zejména pro výrobu biopaliv, která se používají do motorů aut nebo letadel.
Nákupní rádce Kupi.cz vám ušetří peníze, čas i starosti s nákupy potravin, drogerie a dalších produktů denní spotřeby. Každý den můžete porovnávat 15 000 akčních cen ze 300 akčních letáků.
Nově na Kupi.cz naleznete také recepty na dezerty a sladká jídla, hlavní jídla, nápoje, omáčky a guláše, polévky, předkrmy, chuťovky a svačiny, přílohy, pečivo, saláty nebo zavařování a nakládání.