Jak správně třídit odpadní tuky a oleje?

Slévání oleje z pánve do skleněné nádoby Sendo Serra / Shutterstock.com

Spotřeba tuků v českých domácnostech stále stoupá. Roční průměr na osobu se pohybuje okolo 20 kg. Rozhodně tedy nejde o zanedbatelné množství, které by se v kanalizaci ztratilo. Naopak, tuky mohou výrazně poškodit potrubí i čističky odpadních vod a zhoršovat kvalitu pitné vody. Naštěstí tomu můžete zabránit. Stačí je nelít do odpadu, ale znovu využívat nebo třídit díky speciálním kontejnerům.

Přečtěte si také

Vše o jarní cibulce: Proč by neměla chybět v žádném jídelníčku a jak ji vypěstovat?

Kam s nimi?

Plasty, papír nebo sklo většinou třídíme automaticky, u jedlých olejů a tuků by nás to ale donedávna nenapadlo.

Je pravda, že při malém množství tuku se to nevyplatí – z pánve ho jednoduše setřete papírovou utěrkou. Pokud ale oleje nebo másla zbude více, doporučujeme ho po vychladnutí opatrně sebrat do plastové láhve, ideálně přes trychtýř. Plnou láhev byste pak měli odnést do popelnice, která je pro třídění tuků určená.

Třídí se víc, než si myslíte

Zdaleka nejde pouze o olej na smažení. Třídit se dá i tuk z konzerv, olej ze salátů nebo z nakládaných potravin. A skvělou zprávou je, že třídění a recyklace čeká také PET lahve, ve kterých tuky do popelnice nosíte.

Žena papírovou utěrkou utírá zbytky oleje z pánve Africa Studio / Shutterstock.com

Speciální kontejnery

Jedlé tuky a oleje už mají svoje kontejnery po celé České republice. Již nyní je jich přes tisíc a velmi rychle přibývají. Podle jednotné barvy je bohužel nepoznáte, ale hledání vám usnadní například mapa na webu Tridimolej.cz. A pokud byste žádný v blízkosti svého domu nebo pracoviště nenašli, můžete láhev s olejem vyhodit také do směsného odpadu.

Nakupte si olej za výhodnou cenu

Recyklace a další využití olejů

Z kontejnerů se olej sváží do továren, kde probíhá jeho čištění. Nejdříve se přecedí a následně putuje na čisticí linku, kde se z něj odstraňují další nečistoty a zbytková voda. Potom z něj znovu vzniká plnohodnotná surovina a je vhodný zejména pro výrobu biopaliv, která se používají do motorů aut nebo letadel.