Co s jídlem, které nesníte? Naučte se zavařovat zbytky

Žena vaří v kuchyni Canva

Zavařováním se uchovávají potraviny už desítky let. Prodloužíte tak jídlu jeho trvanlivost, takže si ho můžete vychutnat i o pár měsíců později. Na zavařování se proto hodí jednotlivé potraviny i hotové pokrmy, které nestíháte sníst.

Přečtěte si také

Potraviny, které pomáhají rychle odbourávat alkohol v krvi. Co jíst, když potřebujete vystřízlivět?
Potraviny, které pomáhají rychle odbourávat alkohol v krvi. Co jíst, když potřebujete vystřízlivět?

Tímto způsobem můžete uchovávat také potraviny, které koupíte ve slevě a dle data spotřeby budou za pár dnů prošlé. To samozřejmě platí také v případě mražení, do mrazáku se toho ale většině z nás tolik nevejde. Zavařené potraviny ovšem můžete skladovat doma kdekoliv máte místo. A jak tedy na to?

Zavařování jídel krok po kroku

Zavařovat se dá nejen ovoce a zelenina, ale také jakékoliv tepelně upravené maso, omáčky, polévky, ryby, houby či uzeniny. Zavařeniny jen nesmí obsahovat mouku či smetanu. Proto nezavařujte polévky se zavářkou či nudlemi.

Zatímco zavařování ovoce a zeleniny máte hotové napoprvé, maso, omáčky a jiná jídla se musí zavařit nadvakrát. Nejprve tedy vhodné sterilizované sklenice naplníte danou surovinou, ne však zcela po okraj. Zhruba 3 centimetry nechte volné. Pokud zavařujete maso či uzeniny samotné, nalijte do sklenice trochu vody.

Naplněné sklenice zavíčkujte a vyskládejte do hrnce s vařící vodou tak, aby se nedotýkaly. Vařte zhruba hodinu až hodinu a půl a následně sklenice vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Ovoce i zeleninu máte hotovou, u masa, omáček či polévek tento postup zopakujte ještě následující den.

Muž připravuje sklenice na zavařování Canva

Ulehčete si práci se zavařovacím hrncem

Všem, kdo chce zavařovat ve velkém, se určitě vyplatí praktický zavařovací hrnec. Do toho stačí vyskládat naplněné sklenice, nastavit program a hrnec se už o vše postará z vás. Hravě si poradí s přípravou kompotů, džemů a marmelád, ovocných a zeleninových směsí, masa, hub, paštik i hotových pokrmů. Doporučujeme například tyto modely:

  • Zavařovací hrnec Sencor SPP 2100WH (454818) – s objemem 27 litrů vystačí na tvorbu až 14 litrových sklenic najednou. Kromě zavařování přístroj poslouží také k přípravě nápojů, omáček nebo polévek a koupíte ho v prodejnách Datart za 1 999 Kč.
  • Concept ZH0030 – má objem 27 l a kapacitu na 11 sklenic 720 ml nebo 34 sklenic 370 ml. V prodejnách Okay ho mají za 2 457 Kč.
  • DOMO DO42326PC Zavařovací hrnec – má objem 27 litrů, pro 22 klasických zavařovacích sklenic o objemu 0,75 l a 4 malé sklenice 0,5 l. V prodejnách Electro World ho pořídíte za 3 389 Kč.
Zavařovací sklenice nachystané v hrnci Canva

Víte, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a datem doporučené trvanlivosti?

Koupili jste potraviny ve slevě, nebo je doma už nějakou dobu máte, a váháte, zda se ještě dají zavařit? Na potravinách mnohé z nás někdy matou dva podobné, přitom však rozdílné údaje:

  • Datum minimální trvanlivosti
  • Datum spotřeby/použitelnosti

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „minimální trvanlivost do…“ a označují se tak potraviny, které se nekazí rychle. Například konzervy, těstoviny, nápoje, sušenky nebo čokoláda. Pokud jste potravinu neotevřeli a skladovali tak, jak je uvedeno na obalu, můžete ji sníst i po uplynutí tohoto data. Výrobce nicméně po jeho uplynutí nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

Datum spotřeby se uvádí slovy „spotřebujte do...” a používá se pro potraviny, které rychle podléhají zkáze, a musí se proto brzy spotřebovat. Příkladem mohou být jogurty a jiné mléčné výrobky, chlazená drůbež, ryby, výrobky studené kuchyně apod. Potraviny s prošlou dobou spotřeby se dle zákona nepovažují za bezpečné a nesmí se uvádět do oběhu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz