Jídlo, které nestihnete sníst jednoduše zavařte! Jde to s masem, omáčkou i polévkou

Zavařování červené omáčky Igor Klyakhin / Shutterstock.com

Zavařováním se uchovávají potraviny už desítky let. Prodloužíte tak jídlu jeho trvanlivost, takže si ho můžete vychutnat i o pár měsíců později. Na zavařování se proto hodí jednotlivé potraviny i hotové pokrmy, které nestíháte sníst. Díky tomu už nebudete zbytečně vyhazovat jídlo a ušetříte spoustu peněz!

Přečtěte si také

Bělejší a dezinfekčně čisté prádlo? Přidejte do praní aspirin nebo ústní vodu

Tímto způsobem můžete uchovávat také potraviny, které koupíte ve slevě a dle data spotřeby budou za pár dnů prošlé. To samozřejmě platí také v případě mražení, do mrazáku se toho ale většině z nás tolik nevejde. Zavařené potraviny ovšem můžete skladovat doma, kdekoliv máte místo. A jak tedy na to?

Co se dá zavařit?

Zavařovat se dá nejen ovoce a zelenina, ale také jakékoliv tepelně upravené maso, omáčky, polévky, ryby, houby či uzeniny. Co se nesmí zavařovat? Zavařeniny nesmí obsahovat mouku či smetanu. Proto nezavařujte polévky se zavářkou či nudlemi.

Jak zavařovat hotová jídla v hrnci?

Zatímco zavařování ovoce a zeleniny máte hotové napoprvé, maso, omáčky a jiná jídla se musí zavařit nadvakrát. Nejprve tedy vhodné sterilizované sklenice naplníte danou surovinou, ne však zcela po okraj. Zhruba tři centimetry nechte volné. Pokud zavařujete maso či uzeniny samotné, nalijte do sklenice trochu vody.

Naplněné sklenice zavíčkujte a vyskládejte do hrnce s vařící vodou tak, aby se nedotýkaly. Vařte zhruba hodinu až hodinu a půl na 100 °C a následně sklenice vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Ovoce i zeleninu máte hotovou, u masa, omáček či polévek tento postup zopakujte ještě následující den.

Zavařovací sklenice naplněná masem, rajčata, česnek vkuslandia / Shutterstock.com

Ulehčete si práci díky zavařovacímu hrnci

Všem, kdo chtějí zavařovat ve velkém, se určitě vyplatí praktický zavařovací hrnec. Do toho stačí vyskládat naplněné sklenice, nastavit program a hrnec se už o vše postará za vás. Hravě si poradí s přípravou kompotů, džemů a marmelád, ovocných a zeleninových směsí, masa, hub, paštik i hotových pokrmů. Doporučujeme například tyto modely:

  • Zavařovací hrnec SilverCrest – má objem 27 l, je vhodný až na 14 zavařovacích sklenic ve dvou vrstvách. Na e-shopu Lidlu ho seženete za 1 589 Kč.
  • Zavařovací hrnec Hyundai PC 200 – má objem 27 l, zvládne zavařit 14 litrových sklenic a dobu zavařování si můžete nastavit od 20 do 120 minut. Za 2 229 Kč ho koupíte například v Datartu.
  • Zavařovací hrnec Eta Granny 1127 90000 – má objem 25 l a pojme až 14 zavařovacích sklenic. Lze ho využít i jako várnici na nápoje. Seženete ho na Alze za 2 984 Kč.

Jak zavařovat hotová jídla v troubě?

Naplňte čisté sklenice horkým jídlem, nechte cca 2 cm od okraje volné a pevně uzavřete víčky. Sklenice naskládejte do pekáče s vyšším okrajem a zalijte vodou do 2/3 jejich výšky. Troubu předehřejte na 100 °C a pekáč vložte dovnitř. Zavařujte dle druhu a konzistence jídla 30-90 minut. Po zavaření nechte sklenice v troubě zcela vychladnout.

  • Řídké polévky a omáčky: 30-45 minut
  • Husté polévky, omáčky s masem a zeleninou: 60-75 minut
  • Maso vcelku, luštěniny: 75-90 minut

Pamatujte, že se jedná o orientační časy. Vždy je lepší zavařovat o něco déle, než riskovat kažení. Zavařování v troubě stačí pouze jednou, není potřeba opakovat proces jako u zavařování v hrnci. Teplo se v troubě šíří rovnoměrněji, čímž se zajistí dostatečná sterilizace potravin i při jednom zavařování.

Plné zavařovací sklenice nachystané v hrnci Christin Lola / Shutterstock.com

Víte, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti?

Koupili jste potraviny ve slevě nebo je doma už nějakou dobu máte a váháte, zda se ještě dají zavařit? Na potravinách mnohé z nás někdy matou dva podobné, přitom však rozdílné údaje:

  • datum minimální trvanlivosti
  • datum spotřeby/použitelnosti

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „minimální trvanlivost do…“ a označují se tak potraviny, které se nekazí rychle. Například konzervy, těstoviny, nápoje, sušenky nebo čokoláda. Pokud jste potravinu neotevřeli a skladovali tak, jak je uvedeno na obalu, můžete ji sníst i po uplynutí tohoto data. Výrobce nicméně po jeho uplynutí nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky je super tip na rychlé a výživné jídlo. Připravená z vývaru bude chutnat dětem i dospělým.

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka

Datum spotřeby se uvádí slovy „spotřebujte do…“ a používá se pro potraviny, které rychle podléhají zkáze, a musí se proto brzy spotřebovat. Příkladem mohou být jogurty a jiné mléčné výrobky, chlazená drůbež, ryby, výrobky studené kuchyně apod. Potraviny s prošlou dobou spotřeby se dle zákona nepovažují za bezpečné a nesmí se uvádět do oběhu.

Zdroj: Kupi