Tenhle recept voní po nedělním obědě u babičky, kdy se kuchyní line vůně pečeného masa, cibule a čerstvě utřeného česneku. Sekaná s vejcem a klobásou není žádný moderní výmysl, ale poctivé jídlo, které si získalo srdce mnoha generací. Když ji vytáhnete z trouby, všichni se seběhnou k talíři dřív, než stihnete nandat bramborovou kaši.
Sekaná je symbolem českého domova. Každá rodina má svůj tajný recept, jiný poměr masa nebo směs koření. Tahle varianta s vejcem a klobásou má kořeny v tradičních hospodách, kde kuchaři chtěli vylepšit obyčejnou sekanou o sytější chuť. Když se rozkrojí a v řezu se ukáže žlutý žloutek a kousky klobásy, srdce každého masožravce poskočí radostí. Navíc sekaná se dá připravit předem a krásně se hodí i studená na chléb s okurkou.
Mleté maso je v české kuchyni základ, a přitom je pořád trochu podceňované. Dobrá sekaná stojí na kvalitním mase, ideálně kombinaci hovězího a vepřového. Hovězí dodá pevnost a chuť, vepřové zase šťavnatost. Důležité je nepřehnat to s mícháním – maso se pak „utluče“ a ztratí nadýchanost. A když k tomu přidáte domácí vajíčka, klobásu s pořádnou dávkou papriky a máslovou bramborovou kaši, máte jídlo, které s přehledem obstojí i proti moderním fine dining pokusům.
Sekaná s vejcem a klobásou – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 90 minut
Ingredience
- 400 g mletého vepřového masa
- 300 g mletého hovězího masa
- 2 vejce do směsi
- 4 vařená vejce na plnění
- 2 menší klobásy
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g strouhanky
- 100 ml mléka
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 50 g másla (na potření a kaši)
- 600 g brambor
- 100 ml mléka (na kaši)
- sůl a muškátový oříšek do kaše
- nasekaná pažitka na ozdobu
Sekaná z hovězího masa
Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.
Sekaná z hovězího masa
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody doměkka.
- Mezitím si připravte masovou směs. Do mísy dejte mleté vepřové a hovězí maso, přidejte dvě vejce, jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici, majoránku, sůl, pepř a strouhanku navlhčenou v mléce.
- Vše promíchejte rukama, ale jen tolik, aby se směs spojila.
- Na pracovní desku si položte pečicí papír a rozetřete na něj maso do tvaru obdélníku.
- Doprostřed vyskládejte vařená vejce a klobásy. Pomocí papíru maso zarolujte do tvaru bochníku a přesuňte na plech. Povrch potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut. Po 40 minutách sekanou přelijte výpekem a dopečte dozlatova.
- Uvařené brambory slijte, přidejte máslo, teplé mléko, špetku soli a muškátového oříšku. Rozšťouchejte nebo vyšlehejte dohladka.
- Hotovou sekanou nechte 10 minut odpočinout, poté ji nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
- Posypte nasekanou pažitkou.
Tipy pro vylepšení receptu
- Sekaná má ráda klid, takže ji po upečení opravdu nechte chvíli stát, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.
- Pokud chcete extra šťavnatý výsledek, přidejte do směsi pár kapek smetany nebo kousek nastrouhaného másla.
- Když mám chuť experimentovat, místo klobásy dávám kousky uzeného bůčku nebo sušená rajčata s bylinkami.
- A pokud připravujete kaši, zkuste ji prošlehat s trochou smetany – bude krémovější a nadýchanější.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková