Sekaná, která chutná jako od babičky: Vejce, voňavá klobása a krémová bramborová kaše k tomu

Sekaná s bramborovou kaší na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Tenhle recept voní po nedělním obědě u babičky, kdy se kuchyní line vůně pečeného masa, cibule a čerstvě utřeného česneku. Sekaná s vejcem a klobásou není žádný moderní výmysl, ale poctivé jídlo, které si získalo srdce mnoha generací. Když ji vytáhnete z trouby, všichni se seběhnou k talíři dřív, než stihnete nandat bramborovou kaši.

Přečtěte si také

Čokoládoví sobíci, kteří zachrání každý hektický advent. Udělejte si nejroztomilejší nepečenou svačinu roku

Sekaná je symbolem českého domova. Každá rodina má svůj tajný recept, jiný poměr masa nebo směs koření. Tahle varianta s vejcem a klobásou má kořeny v tradičních hospodách, kde kuchaři chtěli vylepšit obyčejnou sekanou o sytější chuť. Když se rozkrojí a v řezu se ukáže žlutý žloutek a kousky klobásy, srdce každého masožravce poskočí radostí. Navíc sekaná se dá připravit předem a krásně se hodí i studená na chléb s okurkou.

Mleté maso je v české kuchyni základ, a přitom je pořád trochu podceňované. Dobrá sekaná stojí na kvalitním mase, ideálně kombinaci hovězího a vepřového. Hovězí dodá pevnost a chuť, vepřové zase šťavnatost. Důležité je nepřehnat to s mícháním – maso se pak „utluče“ a ztratí nadýchanost. A když k tomu přidáte domácí vajíčka, klobásu s pořádnou dávkou papriky a máslovou bramborovou kaši, máte jídlo, které s přehledem obstojí i proti moderním fine dining pokusům.

Sekaná s vejcem a klobásou – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 90 minut

Ingredience

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 2 vejce do směsi
  • 4 vařená vejce na plnění
  • 2 menší klobásy
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g strouhanky
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 50 g másla (na potření a kaši)
  • 600 g brambor
  • 100 ml mléka (na kaši)
  • sůl a muškátový oříšek do kaše
  • nasekaná pažitka na ozdobu
Sekaná z hovězího masa
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Sekaná z hovězího masa

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Sekaná z hovězího masa

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody doměkka.
  2. Mezitím si připravte masovou směs. Do mísy dejte mleté vepřové a hovězí maso, přidejte dvě vejce, jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici, majoránku, sůl, pepř a strouhanku navlhčenou v mléce.
  3. Vše promíchejte rukama, ale jen tolik, aby se směs spojila.
  4. Na pracovní desku si položte pečicí papír a rozetřete na něj maso do tvaru obdélníku.
  5. Doprostřed vyskládejte vařená vejce a klobásy. Pomocí papíru maso zarolujte do tvaru bochníku a přesuňte na plech. Povrch potřete rozpuštěným máslem.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut. Po 40 minutách sekanou přelijte výpekem a dopečte dozlatova.
  7. Uvařené brambory slijte, přidejte máslo, teplé mléko, špetku soli a muškátového oříšku. Rozšťouchejte nebo vyšlehejte dohladka.
  8. Hotovou sekanou nechte 10 minut odpočinout, poté ji nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
  9. Posypte nasekanou pažitkou.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Sekaná má ráda klid, takže ji po upečení opravdu nechte chvíli stát, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.
  • Pokud chcete extra šťavnatý výsledek, přidejte do směsi pár kapek smetany nebo kousek nastrouhaného másla.
  • Když mám chuť experimentovat, místo klobásy dávám kousky uzeného bůčku nebo sušená rajčata s bylinkami.
  • A pokud připravujete kaši, zkuste ji prošlehat s trochou smetany – bude krémovější a nadýchanější.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková