Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Které potraviny nikdy nesmíte jíst syrové a proč?

Které potraviny nikdy nesmíte jíst syrové a proč?

V dnešní době plné různých doporučení na zdravé stravování se můžete často dočíst, jak je syrová strava prospěšná našemu organismu. Ano, většina čerstvé zeleniny a ovoce v sobě má mnoho vitamínů a vlákniny, které potřebujeme. Jsou mezi nimi však i výjimky, které vám mohou dost otrávit život. A to doslova!

Přečtěte si také

Na co si dát při nákupu vánočního stromku pozor
Na co si dát při nákupu vánočního stromku pozor

Pozor na skladování brambor

Syrová zelenina je zdravá, ale neplatí to bez výjimek. Takové syrové brambory si do salátu nedávejte a raději je dál jezte jen vařené nebo pečené. V syrovém stavu totiž obsahují sacharidy ve formě škrobu, se kterým si náš žaludek neumí poradit. Pokud jsou navíc brambory nesprávně skladovány a jsou nazelenalé nebo naklíčí, obsahují vysoké množství solaninu, jedovatého toxinu. V jedné bramboře není tohoto jedu tolik, abyste se jím otrávili. Může však způsobit nepříjemné nadýmání a trávicí problémy, po kterých nikdo netouží.

Sušené či syrové fazole jsou pro naše zdraví velmi nebezpečné.

Zdravé i zákeřné fazole

Věříme, že sušené fazole by vás asi nenapadlo jíst už z toho důvodu, že jsou tvrdé jako kámen. Ani v jejich syrovém stavu, po namočení, je ale na talíř neservírujte. Obsahují totiž zrádný fytohemaglutin, který by vám pár hodin po tomto obědě způsobil vážné žaludeční problémy, až otravu střev. Nejvíce této látky obsahují červené fazole. Těch stačí sníst pouhých 5 na to, aby vám bylo pořádně špatně. Proto fazole nejprve namočte do studené vody, alespoň na 5 hodin, a pak teprve vařte po dobu minimálně 10 minut. Jedině tak z nich vaše tělo získá zdraví prospěšnou vlákninu a antioxidanty.

Strašák jménem salmonelóza

Důvodem, proč byste některé potraviny rozhodně neměli jíst syrové, je nebezpečí nákazy salmonelózou. Toto infekční onemocnění, které přenášejí střevní bakterie, postihne v České republice ročně až 30 000 lidí. Projevuje se vysokými horečkami, průjmy, zvracením a malátností. Při onemocnění je důležité dodržovat pitní režim, protože obzvlášť u malých dětí může ve spojení s průjmy a zvracením rychle nastat dehydratace. V jakých potravinách se může nebezpečí jménem salmonelóza vyskytnout? Jedná se hlavně o syrová vejce a nedostatečně propečené drůbeží maso. Abyste se bakterií salmonelózy v jídle zbavili, musíte ho vystavit teplotě min. 80 °C, a to alespoň na 20 minut.

Bakterie salmonelózy se nejčastěji vyskytují v syrovém drůbežím mase a vejcích.

Tady jde o život!

Nepříjemné střevní potíže určitě nejsou nic oblíbeného. Existují však i nebezpečnější potraviny, jejichž konzumace v syrovém stavu může znamenat až smrt. Jednou z nich je například rebarbora. Její stonky by se měly sklízet nejdéle do června a vždy pečlivě loupat. Její listy a řapíky byste však neměly konzumovat nikdy! Obsahují kyselinu šťavelovou, která je toxická a jedovatá. Její konzumace může vážně poškodit játra a ve větším množství způsobit i smrt. Říkali jste si někdy, že jádra broskve či meruňky vypadá jako oblíbená mandle? Rozhodně je však nejezte! Obsahují totiž sloučeninu zvanou amygdalin, která se po požití mění v kyanid, životu nebezpečný jed.

Také vaše dítka ráda ochutnávají syrové těsto na koláč nebo sušenky? I to pro ně však může být nebezpečné! V těstu jsou často obsažena syrová vejce, která mohou být zdrojem salmonelózy. Nejen ta jsou však zdraví škodlivá. I samotná mouka může v syrovém stavu obsahovat bakterie Escherichia coli, po kterých člověku hrozí vážná průjmová onemocnění.