Které potraviny nikdy nesmíte jíst syrové a proč?

Svazky syrové rebarbory KarepaStock / Shutterstock.com

V dnešní době plné různých doporučení na zdravé stravování se můžete často dočíst, jak je syrová strava prospěšná našemu organismu. Ano, většina čerstvé zeleniny a ovoce v sobě má mnoho vitamínů a vlákniny, které potřebujeme. Jsou mezi nimi však i výjimky, které vám mohou dost otrávit život. A to doslova!

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Pozor na skladování brambor

Syrová zelenina je zdravá, ale neplatí to bez výjimek. Takové syrové brambory si do salátu nedávejte a raději je dál jezte jen vařené nebo pečené. V syrovém stavu totiž obsahují sacharidy ve formě škrobu, se kterým si náš žaludek neumí poradit.

Pokud jsou navíc nesprávně skladovány a jsou nazelenalé nebo naklíčí, obsahují vysoké množství solaninu, jedovatého toxinu. V jedné bramboře není tohoto jedu tolik, abyste se jím otrávili. Může však způsobit nepříjemné nadýmání a trávicí problémy, po kterých nikdo netouží.

Červené fazole v dřevěné misce Piyaset / Shutterstock.com

Zdravé i zákeřné fazole

Věříme, že sušené fazole by vás asi nenapadlo jíst už jen z toho důvodu, že jsou tvrdé jako kámen. Ani v jejich syrovém stavu, po namočení, je ale na talíř neservírujte. Obsahují totiž zrádný fytohemaglutinin, který by vám pár hodin po tomto obědě způsobil vážné žaludeční problémy až otravu střev.

Nejvíce této látky obsahují červené fazole. Těch stačí sníst pouhých 5 na to, aby vám bylo pořádně špatně. Proto je nejprve namočte do studené vody alespoň na 5 hodin, a poté teprve vařte po dobu minimálně 10 minut. Jedině tak z nich vaše tělo získá zdraví prospěšnou vlákninu a antioxidanty.

Kupte si fazole v akci

Strašák jménem salmonelóza

Důvodem, proč byste některé potraviny rozhodně neměli jíst syrové, je nebezpečí nákazy salmonelózou. Toto infekční onemocnění, které přenášejí střevní bakterie, postihne v České republice ročně až 30 000 lidí. Projevuje se vysokými horečkami, průjmy, zvracením a malátností.

Při onemocnění je důležité dodržovat pitný režim, protože obzvlášť u malých dětí může ve spojení s průjmy a zvracením rychle nastat dehydratace. A z jakých potravin může toto nebezpečí například nastat? Jedná se hlavně o syrová vejce a nedostatečně propečené drůbeží maso. Abyste se bakterií salmonelózy v jídle zbavili, musíte ho vystavit teplotě min. 80 °C, a to alespoň na 20 minut.

Syrové kuřecí prsa s lístky bylinek na dřevěném prkénku AlexeiLogvinovich / Shutterstock.com

Tady jde o život!

Nepříjemné střevní potíže určitě nejsou nic oblíbeného. Existují ovšem i nebezpečnější potraviny, jejichž konzumace v syrovém stavu může znamenat i smrt. Jednou z nich je například rebarbora. Její stonky by se měly sklízet nejdéle do června a vždy pečlivě loupat.

Její listy a řapíky byste však neměly konzumovat nikdy! Obsahují kyselinu šťavelovou, která je toxická a jedovatá. Její konzumace může vážně poškodit játra a ve větším množství způsobit i smrt. Obdobné riziko hrozí i z broskví a meruněk, respektive z jejich jader. Ta totiž obsahují sloučeninu zvanou amygdalin, která se po požití mění v kyanid, životu nebezpečný jed.

Broskve? Jedině bezpečně a levně!

Kupte se slevou Broskve.

Porovnat slevy

Také vaše dítka ráda ochutnávají syrové těsto na koláč nebo sušenky? I to pro ně může být nebezpečné! V těstu jsou často obsažena syrová vejce, která mohou být zdrojem salmonelózy. Nejen ta jsou však zdraví škodlivá. I samotná mouka může v syrovém stavu obsahovat bakterie Escherichia coli, po kterých člověku hrozí vážná průjmová onemocnění.