„Pokud se člověk naučí nakupovat chytře, tak může i nákupem dražších kvalitních surovin ušetřit,“ radí Viki Lipovčanová

Viki Lipovčanová s ošatkou domácích koblížků Archiv Viki Lipovčanové / se svolením

Viktorie Lipovčanová alias Viki dokazuje, že zdravé vaření může být rychlé, chutné a finančně dostupné pro každého. Fitness trenérka, která se v minulosti probojovala do top 7 v MasterChefovi, inspiruje k vyváženému stravování i udržitelnému životnímu stylu bez plýtvání. Jaké potraviny by mohla jíst pořád? Čím ji šokoval jeden z jejích sledujících? A co jí chybí v supermarketech?

Přečtěte si také

Jak správně vařit párky? A musíte je opravdu loupat? Nejčastější chyby, kvůli kterým praskají

Kdo je Viki Lipovčanová?

Viktorie Lipovčanová, díky kulinářské show MasterChef známá jako Viki, je certifikovaná fitness trenérka. Poznatky získané z vlastních zkušeností s poruchami příjmu potravy a z kurzů zdravé výživy využívá k tomu, aby své klienty vedla na cestě za lepším „já“. Kromě profesionalizace na individuální koučink, spojený se sestavováním jídelníčků, sdílí na Instagramu rychlé a fit videorecepty, kterými inspiruje své sledující ke zdravému životnímu stylu.

Co o sobě Viki prozradila?

Viki, jako fitness trenérka často sdílíte zdravější alternativy receptů. Jaký je váš názor na současné ceny zdravých potravin v Česku a máte tipy, jak nakupovat kvalitní suroviny za rozumnou cenu?

Na začátek chci asi říct, že pro mě zdraví je v životě opravdu nejdůležitější hodnotou, a proto nemám problém si za kvalitní suroviny připlatit, protože vím, že právě to, jak jíme, má obří vliv na naše zdraví. Určitě ale dávám přednost spíše sezónní a lokální zelenině a ovoci, u kterých věřím, že je pro nás nejvhodnější a samozřejmě i cenově přijatelnější. Určitě dalším mým tipem jsou například luštěniny, které jsou cenově dostupné, v kuchyni se dají různě kombinovat a také jsou zdrojem rostlinných bílkovin. V závěru mi ale přijde, že pokud se člověk naučí nakupovat chytřevyřadí ultra průmyslově zpracované potraviny, tak i s nákupem dražších kvalitních surovin v té nejpřirozenější formě může i dost ušetřit.

Jak byste zhodnotila dostupnost kvalitních bílkovinových zdrojů na českém trhu a jaké suroviny bohaté na proteiny byste za sebe doporučila?

Asi je fajn říct, že vzhledem k tomu, že s manželem bydlíme v menším městě, nemáme úplně srovnání například s dostupností potravin na vesnicích. Každopádně vzhledem k tomu, že u nás v Kyjově máme hned několik supermarketů, problémy s nákupem kvalitních surovin, ať už jde o ovoce, zeleninu, nebo zmíněné zdroje bílkovin, nemáme. S manželem se snažíme jíst co nejvíce pestře, a zdroje bílkovin tedy vyhledáváme nejen z masa a ryb, ale snažím se při vaření zařazovat i luštěniny, tofu, tempeh nebo seitan.

Nedávno jste sdílela recept na domácí chleba. Jaké jsou podle vás výhody pečení vlastního pečiva nejen z hlediska zdraví, ale i úspory ve srovnání s tím kupovaným?

Někdy je důvod prostý, a to ten, že nám domácí chleba prostě chutná víc. (úsměv) Neříkám, že peču domácí chleba nějak pravidelně, ale objevila jsem recept, který je jednoduchý na přípravu. Zvládne ho tedy i ten, kdo se v kuchyni příliš nepohybuje, protože jeho příprava je skoro bez práce. Já osobně to ráda střídám. Jednou si koupím chleba a podruhé ho zas třeba upeču.

Sledujete při nákupu potravin akční nabídky nebo slevové letáky? Máte nějaké strategie, jak ušetřit při nákupu kvalitních surovin pro vaše recepty?

Moje strategie, která se mi osvědčila nejen z hlediska úspory peněz, ale i času, je příprava jídel na pár dní dopředu neboli takzvaný „mealprep“, který občas sdílím i na svém Instagramu. Jak už jsem i zmiňovala, sleduju zejména sezónnost potravin, což je taky ekonomičtější. A v neposlední řadě se budu opakovat, ale určitě pokud člověk vybírá zejména suroviny v té nejpřirozenější formě, omezí polotovary a jídla si začne vařit sám, nejenže podpoří své zdraví, ale taky celkově i dost ušetří. A o tom je vlastně i celá má tvorba na sociálních sítích, kdy se snažím motivovat k tomu, že vaření zdravých jídel nemusí být složité a zdlouhavé a ani finančně náročné.

Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba
Žitný kvásek na chleba
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Střední

Žitný kvásek na chleba

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Žitný kvásek na chleba

V rámci svého blogu a sociálních sítí inspirujete sledující k vyváženému životnímu stylu. Jaké jsou vaše tipy na plánování jídelníčku a nákupů, aby se minimalizovalo plýtvání potravinami?

Co se plýtvání jídla týče, tak to naprosto nesnáším a vždy hlídám, aby se vše, co se nakoupí a uvaří, snědlo, rozhodně nic nevyhazujeme. Já osobně chodím nakupovat se soupisem toho, co potřebujeme, a nic moc nekupuji navíc. Tomu samozřejmě předchází i to, že jídla, která vařím, si naplánuji dopředu. Většinou to dělám tak, že v neděli, kdy mám trochu více času, si sednu a sepíšu si jídla, která chci následující týden vařit a jíst, včetně snídaní a svačin, případně přijde s nějakým nápadem můj manžel. Myslím, že plánováním jídelníčků se dá hodně eliminovat plýtvání.

Na vašem profilu nechybí ani zdravější varianty dezertů. Čím v případě sladkých pokrmů nejraději nahrazujete nezdravé ingredience, aniž by se výrazně změnila kvalita a chuť výsledného pokrmu?

Vždy, když vytvářím nějaký sladký recept, se snažím soustředit na to, aby neobsahoval příliš cukru, a naopak aby v dezertu byl i nějaký zdroj bílkovin, který více zasytí. Celkově bych ale ráda zdůraznila, že pro mě označení „nezdravé suroviny“ neexistuje. Pokud se tedy nebavíme o zkažených potravinách. (úsměv) Vždy jde spíše o to, že některé suroviny jsou méně a některé zase více nutričně vyvážené. Sama jsem velkou odpůrkyní extrémních diet, protože v minulosti jsem si sama prošla anorexií, bulimií i záchvatovitým přejídáním. Také při své práci fitness a nutričního koučinku se setkávám s množstvím klientů, kteří si prošli stravovacím extrémem. Celkově vzato se snažím vytvářet vyváženější dezerty, ale zároveň to neznamená, že občas neusmažím i nějaké koblihy. (úsměv)

Viki Lipovčanová ve sportovním úboru Archiv Viki Lipovčanové / se svolením

V rámci koučování vytváříte jídelníčky. Existuje nějaké univerzální osvědčené pravidlo, kterým by se měl podle vás při stravování řídit každý?

Určitě základem je volba surovin, lokálnost, sezónnost a také pestrost našeho jídelníčku. Já sama zastávám taky názor, že všechny makronutrienty potřebujeme, tedy jak bílkoviny, tuky, tak i sacharidy. Pokud jde o vytváření jídelníčku na míru mým klientům, zohledňuju více faktorů, a to celkový životní styl, druh zaměstnání, stres, případné alergie a nesnášenlivosti. V neposlední řadě i chuťové preference mých klientů. Stojím si za tím, že každý jsme individuální a máme prostě trochu jiné potřeby, a pakliže chceme jíst zdravě, vyváženě a případně i dosáhnout nějakého cíle, ať už je to třeba zvýšení energie, zdravé nabírání, nebo redukce hmotnosti, potřebujeme individuální plán přímo na míru.

V jednom z vašich reels jste zkusila připravit melounový sendvič se sýrem a okurkem. Jaké další zvláštní kombinace ingrediencí jste zkusila a příjemně vás překvapily?

Melounový sendvič byl super osvěžení v horkých letních dnech, kdy se jednalo o virální recept, který mě zaujal natolik, že jsem se ho rozhodla taky vyzkoušet a upřímně moc mi to chutnalo. (smích) Přiznávám, že jsem ale ani nebyla tak překvapená, jak mi to chutná, protože kombinace sladké, slané a kyselé chuti hodně funguje. Co se dalších trošku snad „chuťových bizárů“ týče, jednou mi sledující dal tip, abych zkusila salátovou okurku ocukrovat. Mělo to chutnat jako meloun. No, do melounu to mělo přece jen trochu dál, ale zajímavé to docela bylo. (smích) Přesto upřednostňuji jiné osvědčené recepty, třeba ten na pudinkovou buchtu.

Do jakých obchodů chodíte nejčastěji nakupovat potraviny a proč zrovna sem?

V tomto si myslím, že se vůbec neliším od ostatních, a přiznávám, že když potřebuju konkrétní suroviny na vaření, manžel mrkne na váš portál Kupi.cz a podle toho jdeme nakupovat. Myslím, že ale všechny supermarkety se dost snaží a nabídka je podobná. Samozřejmě v minulosti, když jsem měla spolupráci s určitým supermarketem, tak jsem chodila nejčastěji tam a mí sledující mohli vidět recepty s jejich privátními produkty.

Pokud byste mohla do konce života jíst jen tři potraviny, které by to byly?

Záludná otázka, protože to úplně nekoreluje s tím, že mám ráda ve svém jídelníčku pestrost. Ale asi vejce, chléb a avokádo, pokud by to fakt měly být jen tři. (smích) Jsou to všechno suroviny, které naprosto miluju a pravidelně zařazuju do svého jídelníčku. Jsou nutričně hodnotné a moc mňam. (úsměv)

Avokádový dip à la guacamole
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový dip à la guacamole

Svěží avokádový dip ve stylu guacamole ze zakysané smetany si jistě oblíbíte jako přílohu k masu, pečivu i zelenině.

Avokádový dip à la guacamole
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Existuje nějaký kuchařský trend nebo populární surovina, kterou považujete za přeceňovanou?

Osobně jsem asi příliš nikdy nepochopila molekulární gastronomii. Prostě když jím pomeranč, co tak vypadá, tak jsem asi i ráda, když tak také chutná. (smích) Ale na druhou stranu si myslím, že jsem hodně otevřená novým gastronomickým trendům i chutím a nebojím se nové věci zkoušet a různě experimentovat.

Kdybyste měla možnost vytvořit vlastní produkt do supermarketu, co by to bylo a proč?

Napadá mě třeba balíček surovin, jehož součástí bude i odkaz na můj videorecept. Myslím, že i pro mě by to mohlo být usnadnění, že bych nemusela hledat po celém obchodě vše, co potřebuju, a prostě bych si rovnou koupila tento balíček a mohla běžet do kuchyně. (smích)

Podělila byste se s našimi čtenáři o oblíbený rychlý recept, který momentálně připravujete nejčastěji?

Zrovna teď u nás doma vedou cottage sýrové těstoviny, tuňákové burgery a zapečené gnocchi. Videorecepty najdou vaši čtenáři u mě na instagramovém profilumotivační zpráva nakonec: Všechny tyto tři recepty jsou hotové do 15 minut.

Zdroj: Kupi.cz