Cuketové langoše: Rychlý recept, který zachutnal i těm co cuketu nesnáší a ještě si přidali

Langoš se sýrem a kečupem, vedle cukety Sophia Michalčíková

Pokud hledáte způsob, jak do jídelníčku nenápadně vpašovat cuketu, která v těchto dnech dozrává snad na každé zahrádce, máme pro vás skvělý recept na cuketové langoše.

Přečtěte si také

Poloha spánku je důležitá. Spaní na levém boku ovlivňuje pálení žáhy i chrápání, ukázaly výzkumy

Tento recept na cuketové langoše je ideální volbou pro letní dny, kdy potřebujete rychle na stůl něco chutného a přitom lehkého a doma nebo na zahrádce vám leží cukety, které jsou v srpnu snad na každém rohu. Vyzkoušejte a uvidíte, jak snadno se dá kombinovat maďarská tradice v podobě langoše se zeleninou.

Příběh langoše: Od plamene ke streetfoodu

Tušili jste, že za každým křupavým soustem langoše se skrývá zajímavá historie? Ano, je to tak, tohle oblíbené jídlo, které dnes známe jako smažené placky z kynutého těsta, má svůj původ v maďarské kultuře. Původně se jednalo o způsob, jak využít zbytky chlebového těsta, hospodyňky z něj tvarovaly malé placky a pekly je v žáru pece jako rychlou snídani.

Název „langoš“ není náhodný, odvozuje se od maďarského slova „láng“, znamenající plamen. Toto pojmenování nám připomíná jeho skromné počátky v plameni pece. Časem, když domácí pečení chleba ustoupilo, se langoše přesunuly na pánev a staly se oblíbeným pouličním jídlem ve velkých maďarských městech.

Dnes si můžete langoš vychutnat s nepřeberným množstvím příchutí. Zatímco u nás kraluje kombinace kečupu, česneku a sýra, Maďaři nedají dopustit na zakysanou smetanu s česnekem.

Recept na cuketové langoše

  • Počet porcí: 4 porce
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 200 g cukety
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody (dá se nahradit práškem do pečiva)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • olej na smažení (langoš musí být ponořený při smažení celý)
  • česnek podle potřeby
  • 0,5 hrnku kefíru (dle potřeby lze přidat)
  • sůl podle chuti
  • strouhaný sýr
  • kečup
Langoš s kečupem a sýrem Sophia Michalčíková

Postup přípravy

  1. Cuketu oškrábeme a odstraníme semena. Nastrouháme na tom nejjemnějším struhadle, jaké doma najdete. Pokud chcete mít těsto bez kousků, můžete cuketu jako my rozmixovat ve vysokootáčkovém mixéru na hladkou kaši.
  2. Posolíme a takto připravenou cuketu necháme deset minut odpočívat. Poté z ní důkladně vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku s jedlou sodou. Přidáme vejce a cuketu, lehce osolíme a postupně přidáváme kefír, dokud nevznikne polotuhé těsto.
  4. Na pomoučeném vále tvarujeme těsto do placek.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a langoše smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem.
  6. Langoše podáváme posypané česnekem, strouhaným sýrem a polité kečupem. Posypat můžete i čerstvou petrželkou. Lze je servírovat i ve sladké variantě, ale ta není u nás až tak obvyklá.

A jak to chutnalo těm, co cuketu běžně nejí?

Recept jsme otestovali i na těch, kteří cuketu jinak obcházejí obloukem a výsledek nás mile překvapil. Díky jemnému a nadýchanému těstu, křupavé kůrce a kombinaci s česnekem, sýrem a kečupem si nikdo ani nevšiml, že v langoších vůbec nějaká cuketa je. „Tohle bych si dal klidně znovu, a to cuketu fakt nemusím,“ zaznělo od jednoho z ochutnávačů, když jsem mu prozradila, že právě snědl porci s cuketou. Stejně si pochutnali i další strávníci a chtěli přídavek. Pokud tedy hledáte způsob, jak nenápadně zužitkovat přebytky ze zahrady, tenhle recept je za mě 100 % trefa do černého.

Tipy redaktorky pro vylepšení receptu

  • Pro nejlepší chuť vybírejte menší až středně velké cukety, které jsou plné chuti a neobsahují mnoho semínek. Těsto bude jemné a nadýchané, když cuketu rozmixujete nebo nastrouháte opravu najemno.
  • Pokud nemáte kefír, můžete ho nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • Pro bezlepkovou variantu použijte pohankovou nebo kukuřičnou mouku.
  • Smažte na středním plameni, aby se langoše propekly rovnoměrně a nespálily se. Použít můžete i fritovací hrnec.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, Hungary today