Rýže ve varných sáčcích není zdravá. Jaké riziko představuje?

Rýže ve varných sáčcích, v pozadí rýže v misce Marian Weyo / Shutterstock.com

Rýže ve varných sáčcích je velmi oblíbená zejména pro svou snadnou přípravu. Stačí vytáhnout sáček z krabice, ponořit ho do horké vody a po několika minutách už jen vyjmout a připravit na talíř. Vařit rýži v plastovém sáčku však není zdravé a může to představovat určitá zdravotní rizika. Přečtěte si článek a dozvíte se o nich více.

Přečtěte si také

Revoluce na trhu s televizory: Češi masově vyměňují staré modely za nové. Pouze 8 % domácností nemá žádnou

Horká voda a plast nejdou dohromady

Kdybyste měli chuť na čaj, nejspíš byste ho nezalili horkou vodou v plastovém kelímku. Jak je tedy možné, že rýži v plastových sáčcích můžeme ponořit do horké vody? Ve skutečnosti to zdravé není, varný sáček při kontaktu s horkou vodou uvolňuje zdraví škodlivou chemikálii. Z tohoto důvodu je doporučeno rýži vařenou ve varném sáčku konzumovat spíše jen výjimečně a ideálně se jí vyhýbat úplně.

Při vaření se uvolňuje chemikálie jménem bisfenol A

Při vaření rýže v těchto sáčcích se do horké vody uvolňuje škodlivá látka bisfenol A (BPA), která se pod vysokou teplotou uvolňuje do jídla obsahujícího tuky a cukry, což bohužel odpovídá i rýži, která obsahuje spoustu sacharidů. V plastech se vyskytují také ftaláty, které se taktéž uvolňují do potravin (nejčastěji do těch, které se balí do PVC obalů, například maso). Chemická sloučenina bisfenol A je bohužel všude kolem nás a přicházíme s ní do kontaktu téměř denně.

Zdravotní rizika spojená s bisfenolem A

Bisfenol A se v potravinách vyskytuje často, obecně se však tato koncentrace považuje za nízkou, protože je množství této chemikálie přísně regulováno. Nicméně i nízké množství bisfenolu A je považováno za nebezpečné a je vhodné si na něj dávat pozor. Existují zdravotní rizika, která by lidé rozhodně měli znát.

Vaření rýže ve varných sáčcích KatarzynaWozniak / Shutterstock.com

Bisfenol A připomíná ženský hormon estrogen a napodobuje hormony našeho těla, které zároveň narušuje, což vytváří riziko pro endokrinní systém, ohrožuje také vývoj plodu a dětí. BPA zvyšuje také riziko vzniku rakoviny v pozdějším věku života a zvyšuje odolnost proti chemoterapii. U lidí s vyšším koncentrací BPA v těle může být souvislost mezi vznikem obezity a cukrovky.

Kde všude můžete narazit na BPA

Na bisfenol A můžeme denně narazit v mnoha potravinách a nádobách na potraviny. Schovává se v plastových talířcích, lahvích i v potravinách, které jsou zabaleny v plastovém obalu (například hotové jídlo v supermarketu, sendviče apod.).

Kromě potravin se ale škodlivý bisfenol A nachází i v kosmetice, mezi kterou patří například opalovací krémy, laky na nehty či rtěnky, a také v termopapíru, se kterým přicházíme do kontaktu v podobě účtenek z obchodů. To je ostatně také důvod, proč byste si po kontaktu s účtenkou vždy měli umýt ruce mýdlem.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine, UC Cincinnati