Výborný španělský street food z odpalovaného těsta: Připravte si oblíbené churros podle Josefa Maršálka

Několik churros, obalených v cukru, servírovaných na papíru. Vedle miska s čokoládovou omáčkou nelea33 / Shutterstock.com

Máte chuť na populární španělskou smaženou sladkost? Přisvojují si ji i Mexičané, ale do Mexika ji přivezli právě Španělé. Dnes budeme dělat slavné churros, kousky smaženého odpalovaného těsta, které se obalují v cukru a podávají se s různými sladkými omáčkami. My si je dnes připravíme podle receptu Josefa Maršálka, protože Pepa k nim dělá vynikající čokoládovou omáčku. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Revoluční technologie ze zahraničních supermarketů, které byste uvítali i v Česku

Odkud pochází churros?

Pokrmy ze smaženého těsta byly oblíbenou starověkou pochoutkou v celém Středomoří. Předchůdcem churros byly arabské teules, které s sebou přivezli Maurové na Pyrenejský poloostrov.

Maurská okupace Španělska trvala několik staletí a Španělé během této doby přejali i arabské kulinářské zvyklosti. To je případ i zmiňovaných teules. Šlo o pochoutku ze smaženého těsta, které se dělalo z mouky, vody a soli. Teules měly kruhový tvar a smažily se v horkém oleji.

Během staletí Španělé teules trochu vylepšili. Přidali do těsta další ingredience a změnili tvar původních teules na protáhlé hvězdicovité tyčinky. Tuto inovaci hodně ovlivnili španělští pastevci, kteří si tuto smaženou dobrotu brali s sebou na pastviny. Pojmenovali ji jako churros, protože svým tvarem jim připomínala rohy ovcí plemena churro.

Věnečky z odpalovaného těsta
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.

Věnečky z odpalovaného těsta
Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka

Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka jsou rychlý a skvělý moučník ke kávě, po kterém se u vás doma jenom zapráší. Vsadili jsme na jistotu a máme pro vás recept na ovocné taštičky podle cukrářského mistra.

Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka

Churros – recept

Ingredience na 1 porci:

Odpalované těsto

  • 80 g vody
  • 80 g mléka
  • 60 g olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 3 g soli
  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce velikosti M
  • 1 l oleje na smažení

Na obalení

  • 150 g cukru krupice
  • 10 g skořice

Čokoládová omáčka

  • 450 g mléka
  • 200 g hořké čokolády
  • 20 g cukru krupice
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 50 g kávy
  • 100 g másla

Postup:

  1. Svařte vodu s mlékem, solí a olejem. Jakmile začne tekutina vřít, přisypávejte po částech mouku a hněťte vařečkou, až vznikne pevná hmota. Poté směs odstavte a nechte trochu zchladnout.
  2. Do vlažné hmoty postupně zašlehejte vejce. Až jedno vejce pořádně vmícháte do těsta, přidejte další. Vejce musí být v těstě pořádně zapracovaná. Takto připraveným odpalovaným těstem naplňte cukrářský sáček.
  3. Připravte si čokoládovou omáčku. Do hrnce nalejte mléko a přidejte máslo, kukuřičný škrob, cukr a kávu. Rozmíchejte a vařte za stálého míchání nejméně 2 minuty. Poté odstavte z plotny a přisypte hořkou čokoládu. Rozmíchejte. Omáčka bude mít konzistenci pudinku.
  4. Do kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje a nechte rozpálit, churros musí v oleji plavat. Do horkého oleje stříkejte asi 5centimetrové kousky těsta, na oddělování doporučujeme použít nůžky. Smažíme dozlatova ze všech stran.
  5. Horké osmažené churros nechte okapat na tácku s papírovým ubrouskem a hned po okapání je obalte v cukru, smíchaném se skořicí. Podávejte s čokoládovou omáčkou.

Zdroj: Buchty po ránu, encyklopedie Britannica