V květnu se to venku zelená a na smrcích raší mladé výhonky. Jestli máte na zahradě smrk nebo chodíte na procházky do lesa, mohli byste si jich pár natrhat. Ty světle zelené špičky větviček nejsou jen tak ledajaká věc – docela dobře fungují proti rýmě a kašli, pomáhají při problémech s močákem a dokonce ulevují od bolesti kloubů. Dají se i jíst – buď jen tak, nebo s nimi můžete ochutit jídlo. Ukážeme vám, jak je správně sbírat, co s nimi dělat doma a jak si z nich uvařit dobrý sirup. Nic složitého to není.
Běžně se sbírají v průběhu a do konce května, v chladnějších horských oblastech to může být i později. Mají o několik odstínů světlejší zelenou barvu než staré jehličí. Doporučuje se sbírat výhonky smrku ztepilého (Picea abies) dlouhé kolem 3, maximálně 5 cm. Opatrně je odstřihujte zahradnickými nůžkami (nebo jiným ostrým nástrojem) a pamatujte na to hlavní: Z každého stromku nebo větve vezměte vždy pár kousků a jen v takovém množství, jaké zvládnete zužitkovat. Vyvarujte se také míst v blízkosti silnic (sbírejte alespoň o 100 metrů dál).
Mladé, měkké, světle zelené jehličky smrku ztepilého jsou plné vitamínu C, tříslovin, éterických olejů a minerálních látek. Díky obsaženým silicím mají navíc podle studie týmu českých a maďarských vědců skvělé antibakteriální a antioxidační účinky. Užívaly je ale už naše babičky, například pro uvolnění nebo jako přírodní dezinfekci. V lidovém léčitelství se vnitřně i zevně využívají pro uvolnění dýchacích cest i dutin, pro usnadnění vykašlávání, povzbuzení krevního oběhu, zmírnění bolesti kloubů i zánětů močových cest.
Nebojte se ochutnat mladé smrkové jehličí ani v kuchyni. Čerstvé se dá jíst i syrové, například v salátech nebo jako ozdoba na jednohubkách či sladkých dezertech. Výborné jsou výhonky naložené do medu. Ochucují se jimi i oleje – stačí jich pár vhodit do lahve s olivovým (nebo jiným za studena lisovaným) olejem a nechat při pokojové teplotě odležet.
V neposlední řadě můžete s výhonky (ať už čerstvými nebo sušenými) pracovat jako s aromatickým kořením. Celé či najemno nasekané se hodí pod zvěřinu, k pečenému masu, steakům, do bramborových a houbových jídel, do polévek i omáček. Samostatné jehličky vám v kuchyni při vaření rovněž zajímavě nahradí rozmarýn.
Zdroje: Kupi.cz, MDPI