Ani v lékárně nenajdete tak dobrý lék na rýmu, kašel i bolavé klouby. Uvařte si sirup ze smrkových výhonků

Žena otrhává mladé smrkové výhonky FotoHelin / Shutterstock.com

V květnu se to venku zelená a na smrcích raší mladé výhonky. Jestli máte na zahradě smrk nebo chodíte na procházky do lesa, mohli byste si jich pár natrhat. Ty světle zelené špičky větviček nejsou jen tak ledajaká věc – docela dobře fungují proti rýmě a kašli, pomáhají při problémech s močákem a dokonce ulevují od bolesti kloubů. Dají se i jíst – buď jen tak, nebo s nimi můžete ochutit jídlo. Ukážeme vám, jak je správně sbírat, co s nimi dělat doma a jak si z nich uvařit dobrý sirup. Nic složitého to není.

Přečtěte si také

„Češi neřeší, co jedí. A pak se diví.“ Výživový expert Havlíček bez servítek o jídle, lenosti i tloustnutí po padesátce

Jak a kde sbírat smrkové výhonky?

Běžně se sbírají v průběhu a do konce května, v chladnějších horských oblastech to může být i později. Mají o několik odstínů světlejší zelenou barvu než staré jehličí. Doporučuje se sbírat výhonky smrku ztepilého (Picea abies) dlouhé kolem 3, maximálně 5 cm. Opatrně je odstřihujte zahradnickými nůžkami (nebo jiným ostrým nástrojem) a pamatujte na to hlavní: Z každého stromku nebo větve vezměte vždy pár kousků a jen v takovém množství, jaké zvládnete zužitkovat. Vyvarujte se také míst v blízkosti silnic (sbírejte alespoň o 100 metrů dál).

Ošatka plná mladých smrkových výhonků Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Léčivá síla smrkových výhonků

Mladé, měkké, světle zelené jehličky smrku ztepilého jsou plné vitamínu C, tříslovin, éterických olejů a  minerálních látek. Díky obsaženým silicím mají navíc podle studie týmu českých a maďarských vědců skvělé antibakteriální a antioxidační účinky. Užívaly je ale už naše babičky, například pro uvolnění nebo jako přírodní dezinfekci. V lidovém léčitelství se vnitřně i zevně využívají pro uvolnění dýchacích cest i dutin, pro usnadnění vykašlávání, povzbuzení krevního oběhu, zmírnění bolesti kloubů i zánětů močových cest.

Jak mladé smrkové jehličí užívat?

  • Čaj: Hrst výhonků zalijte horkou vodou a nechte pár minut louhovat, případně krátce povařte. Popíjejte při nachlazení, dýchacích potížích nebo problémech s močovým ústrojím.
  • Odvar a koupele: Připravte podobně jako čaj, ale nechte louhovat delší dobu pro koncentrovanější nálev. Poté používejte jako přírodní pleťovou vodu (pro hydrataci i vyhlazující účinky), dezinfekční ústní vodu, kloktadlo, přilijte do koupele pro bolavé klouby nebo inhalujte pro uvolnění ucpaného nosu a krku.
  • Tinktura: 2/3 lahvičky naplňte výhonky a dolijte kvalitním lihem (alpou, pálenkou apod.). Nechte až dva týdny na tmavém místě odstát (každý den protřepte) a poté užívejte jako kapky při nachlazení nebo jako mazání na unavené, bolavé či nemocné klouby a svaly.
  • Sirup: Je výborný pro děti i dospělé jako medicína při nachlazení i přetrvávajícím kašli. Dá se připravovat klasicky vařením (výhonky se do zhoustnutí povaří v cukrovém nálevu), oblíbená je ale i studená metoda, která je méně pracná. Recept najdete níže v článku.
Dvě uzavíratelné sklenice, ve kterých jsou vrstvy čerstvých smrkových výhonků, třtinového cukru a kolečka citronu Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Domácí smrkový sirup (příprava zastudena)

  1. Nachystejte si sterilizované, uzavíratelné dózy nebo lahve.
  2. Smrkové výhonky propláchněte, případně odmočte v míse s vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty a hmyzí obyvatelé.
  3. Do lahve vrstvěte na střídačku cukr (bílý nebo třtinový) a výhonky. Každá vrstva jehliček by měla být vždy kompletně zasypána.
  4. Pro lepší chuť i více vitamínů lze mezi každou vrstvu výhonků a cukru vložit kolečko citronu (ale nemusí být).
  5. Takto postupně zaplňte celou lahev (od hrdla nechte alespoň 1 cm volný, poslední vrstvou by měl být cukr) a na závěr dobře upěchujte.
  6. Uzavřete a 1 až 2 týdny nechte při pokojové teplotě pracovat, klidně postavené na lince. V nádobě se postupně začne tvořit tmavší tekutina.
  7. Poté přeceďte a skladujte v lednici. Užívejte ráno preventivně jednu lžičku, při nachlazení i 3 lžičky denně.

Smrkové výhonky jako koření i ozdoba

Nebojte se ochutnat mladé smrkové jehličí ani v kuchyni. Čerstvé se dá jíst i syrové, například v salátech nebo jako ozdoba na jednohubkách či sladkých dezertech. Výborné jsou výhonky naložené do medu. Ochucují se jimi i oleje – stačí jich pár vhodit do lahve s olivovým (nebo jiným za studena lisovaným) olejem a nechat při pokojové teplotě odležet.

V neposlední řadě můžete s výhonky (ať už čerstvými nebo sušenými) pracovat jako s aromatickým kořením. Celé či najemno nasekané se hodí pod zvěřinu, k pečenému masu, steakům, do bramborových a houbových jídel, do polévek i omáček. Samostatné jehličky vám v kuchyni při vaření rovněž zajímavě nahradí rozmarýn.

Zdroje: Kupi.cz, MDPI