Rozhovor se známou cvičitelkou Hankou Kynychovou: Ráda nakupuji zboží v akci a zachraňuji ho před vyhozením

Hanka Kynychová Hanka Kynychová / se svolením

Fitness trenérka, matka a manželka. To vše je Hanka Kynychová, která se v rozhovoru pro Kupi rozpovídala o tom, jaké jsou její nakupovací rituály, zda využívá online nákupy, ale také jsme zjistili, jak se nejčastěji tato oblíbená česká cvičitelka stravuje. Co má ráda a proč něco naopak vůbec nedělá? Inspirujte se!

Přečtěte si také

Cenové trháky tohoto týdne: Máslo za 32,90 Kč, zrnkové Tchibo za polovic a sleva 25 % na pivo

Kdo je Hanka Kynychová?

Hanka Kynychová svou kariéru začala jako vychovatelka v Domově mládeže v Kroměříži. Následně se rozhodla pro další vzdělání a úspěšně absolvovala školu aerobiku. Ve dvou po sobě jdoucích letech, v roce 1995 a 1996, získala 3. místo na Mistrovství České republiky v aerobiku.

Její popularita stoupla díky účinkování v pořadu Snídaně s Novou, kde každé ráno s diváky cvičila. Kromě své profesní činnosti se věnuje také charitativnímu projektu nazvanému Hejbejte se a zpívejte s Hankou a Novou. Tento projekt, který úspěšně funguje několik let, poskytuje aktivní zábavu pro děti z dětských domovů.

Co o sobě Hanka Kynychová prozradila?

Co nejčastěji nakupujete a proč?

Přiznám se, že nejčastěji kupuji to, co je v akcích, a mám ráda akce „zachraňte jídlo“. V mém košíku nikdy nechybí zelenina, ovoce, jogurty pro moje dcery, maso nebo ryby, pečivo pro manžela a pro dcery a pro mě kukuřičné chleby. Dále nakupuji vajíčka, granule pro kočky a mám ráda, když mám v mrazáku mraženou zeleninu a špenát, to je u nás frekventované jídlo.

A na závěr nechybí dobré víno. Možná byste ode mě očekávali, že nenapíšu sladkosti, ale vypětí ve škole, co se týká vynaložené energie, kterou musí dcery využít na učení, doplňujeme sladkostmi. Mezi ty patří sušenky a čoko tyčinky.

Špenát s vejcem a bramborem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špenát s vejcem a bramborem

Špenát patří mezi velmi zdravou zeleninu. Skvěle se hodí k těstovinám, jako příloha k pečenému masu a je taky vydatným hlavním jídlem. Tento skvělý recept na špenát s vejci a bramborem si jistě oblíbíte. Jeho příprava je totiž velmi rychlá a jednoduchá.

Špenát s vejcem a bramborem
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Využíváte online nákupy a mobilní kartičky a aplikace?

Na online nákupech se svezu spíše s kamarádkami, které na to mají více času než já a sledují akce zachraň jídlo. Tato akce mi přijde smysluplná, ráda takto nakupuji třeba ryby.

Mobilní aplikace nevyužívám, nejsem příliš technicky zdatná, takže jsem jim zatím nepřišla na chuť. Věrnostní kartičky obchodů mám ráda, využívám je. Ale opravdu ty klasické, které mám v peněžence. Ale třeba časem, až nebude zbytí a bude vše elektronicky, tak přijdu na chuť i těmto aplikacím.

Co si myslíte o fast foodech?

I my jako rodina žijeme rychlým způsobem života, a ne vždy mám připravené jídlo pro děti, když přijdou ze školy. A proto jim dovolím zajít do některého z fast foodů, ale období McDonaldu už máme za sebou, takže dáváme přednost salateriím, veganským restauracím či bageteriím, které nabízí zdravé sendviče.

Jak se nejčastěji stravujete?

Já se snažím držet svých oblíbených zásad a málokdy je měním. Takže se dá říct, že můj jídelníček vypadá dietně a stále stejně. Vzhledem k tomu, že hodně cvičím u sebe ve fitku, nemůžu jíst velké porce. Třeba salát, který mám k obědu, rozděluji na dvakrát a dojídám ho za hodinu či dvě.

Ráno snídám vždy vajíčka a k tomu ovoce, oběd řeším ve fitku formou salátu za běhu a na vícekrát a večeře je jasná. Tam se držím toho, co již léta dodržuji, tedy kus dobrého masa nebo ryby a k tomu zelenina. Nejvíce doma milujeme cuketu.

Hanka Kynychová Hanka Kynychová / se svolením

Jaké je vaše oblíbené jídlo?

Špízy, pstruh a pražma.

Kde byste rozhodně nikdy nenakupovala a proč?

Nemám problém s nakupováním nikde, kde je na první pohled zřetelné, že se dodržují hygienická pravidla.

Využíváte doplňky stravy nebo jiné vitamíny?

Ano, využívám hojně. Ke svojí práci to potřebuji. Ať už je to kloubní výživa nebo pleťová výživa (kolagen). Jako cvičitelka nezapomínám na aminokyseliny, spalovače tuků (ne, že bych chtěla hubnout, ale pomáhají podat lepší výkon, proto je doporučuji i klientkám), magnezium, D vitamín a tribulus.

Z fitness produktů dávám přednost energetickým tyčinkám před těmi proteinovými. Ale jen v dopoledních hodinách. Odpoledne dávám přednost naopak proteinovým produktům. Nejlépe bez laktózy a přidaných cukrů.

Kari omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kari omáčka

Recept na kari omáčku zaujme hlavně ty, kteří rádi dodávají svému jídlu orientální šmrnc. Tato omáčka se skvěle hodí ke smaženému kuřecímu masu, k těstovinám nebo bramborovým nokům.

Kari omáčka
Krůtí guláš
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Krůtí guláš

Krůtí guláš se zeleninou příjemně zahřeje i zasytí, je tedy ideální především v chladném období. Dopřát si ho můžete jen tak samotný, s čerstvým pečivem nebo s těstovinami. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro začátečníky.

Krůtí guláš

Krůtí maso na kari s červenou čočkou podle Hanky Kynychové – recept

  1. Na olivovém oleji podusím krůtí maso na nudličky, přidám na plátky nakrájenou cibuli, podliju vývarem a nechám dusit.
  2. Přidám sůl a pepř.
  3. Zahustím to kokosovou nebo normální smetanou, vařím s bobkovým listem a novým kořením a přidám kari pastu nebo kari koření.
  4. A na závěr přidám červenou čočku, která je uvařená během pár minut.

Zdroj: Kupi