Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Mazanec, servírovaný na dřevěném prkénku, z něhož jsou ukrojené 2 kousky Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

K Velikonocům neodmyslitelně patří mazanec. Připravujte se z podobného těsta jako vánočka. Aby se vám povedl, je potřeba dodržet několik základních pravidel. Nechali jsme si proto poradit přímo od slavného cukráře Josefa Maršálka. Navíc pro vás máme i jeho recept na luxusní, nadýchaný mazanec. My ho na Velikonoce určitě vyzkoušíme. Přidáte se?

Přečtěte si také

Jaké jsou zkušenosti Čechů s Informacemi v obchodech? Zákazníci nejsou vždy spokojeni

Kdy se peče mazanec?

Mazanec patří mezi tradiční velikonoční pečivopečeme ho na Bílou sobotu. Svým tvarem má symbolicky představovat chléb jako dar Boží. Proč mazanec před pečením nakrajujeme do tvaru kříže? Podle lidové tradice je to upomínka na smrt Ježíše Krista.

Ve starých českých kuchařkách najdeme nejstarší recept na mazanec ze 16. století. Pochází z kuchařské knihy tzv. Kantorova kuchařství. Mazanec se připravoval z kynutého tvarohového těsta, a navíc do něj tehdejší hospodyně přidávaly šafrán a hřebíček. Nechybělo ani nakrojení těsta do tvaru kříže.

Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše
Velikonoční beránek
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.

Velikonoční beránek
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Tipy na dokonalý mazanec od Josefa Maršálka

  • Dostatečné kynutí – po nakynutí by mělo mít těsto dvojnásobný objem, klidně i 2,5x větší objem.
  • Po nakynutí zpracujte těsto do koule a potřete ho vodou – tím zajistíte, že se při dalším kynutí nevytvoří na povrchu krusta a mazanec bude hezky kynout i dál.
  • Mazanec pečte nejlépe na horkovzduch. Troubu předehřejte na 180 °C a po vložení mazance ji ztlumte na 160 °C. Kilový mazanec potřebuje péct asi 35–40 minut.
Kynuté těsto v míse, překryté utěrkou rom_olik / Shutterstock.com

Velikonoční mazanec – recept

Ingredience:

  • 500 g hladká mouka
  • 250 ml mléka
  • 200 g sušené meruňky
  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g madle a pistácie
  • 20 g medu
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 g soli
  • 1 ks vejce
  • 1 bio pomeranč na kůru
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1 vejce na potření
  • 20 g cukru krupice na posypání

Postup:

  • Do mísy rozdrobte droždí, přisypejte všechnu mouku a zalijte vlažným mlékem. Přidejte sůl, med a cukr, vejce, koření a strouhanou pomerančovou kůru. Na závěr přidejte změklé máslo a hněťte do hladka. K hnětení můžete využít kuchyňského robota.
  • Jakmile je těsto uhnětené, přidejte do něj meruňky a nasekané pistácie. Pak těsto přikryjte utěrkou a nechte 1–2 hodiny nakynout.
  • Vyknuté těsto na mazanec vyklopte na pomoučený vál. Vytvarujte ho do požadovaného tvaru a dejte ho na plech, vyložený pečicím papírem a nechte jej ještě 5–10 minut nakynout.
  • Po nakynutí mazanec nakrojte do tvaru kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C cca 40 minut dozlatova. Propečení mazance vyzkoušejte špejlí.

Zdroj: Zmlsané dějiny, Český rozhlas