Naprosto dokonalý: Luxusní a nadýchaný mazanec podle Josefa Maršálka se vám zaručeně povede

Mazanec, servírovaný na dřevěném prkénku, z něhož jsou ukrojené 2 kousky Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Velikonoce bez voňavého mazance? To by nebyly ty pravé svátky jara! Toto tradiční pečivo z kynutého těsta má v českých domácnostech dlouhou tradici, ale ne vždy se povede podle našich představ. Pokud toužíte po dokonale nadýchaném a chutném mazanci, máme pro vás exkluzivní recept a cenné rady od mistra cukráře Josefa Maršálka. Jeho luxusní verze s meruňkami, pistáciemi a kardamonem vás přesvědčí, že i klasické velikonoční pečivo může mít nový, svěží rozměr. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel a váš mazanec bude hvězdou svátečního stolu.

Přečtěte si také

Když ti život dá citrony… udělej z nich osvěžující dezert pro horké letní dny

Tradice velikonočního mazance: Historie a symbolika

Mazanec je neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků a podle tradice se peče především na Bílou sobotu. Tento kulatý bochánek není jen lahodným pečivem - nese v sobě hlubokou symboliku. Svým tvarem připomíná bochník chleba, který v křesťanské tradici představuje Boží dar lidstvu.

Charakteristický kříž, který před pečením vyřezáváme do povrchu mazance, má svůj duchovní význam. Tento symbol odkazuje na ukřižování Ježíše Krista a je tak tichým připomenutím velikonočního příběhu na našem svátečním stole.

Zajímavé je, že historie mazance sahá v českých zemích až do 16. století. Nejstarší dochovaný recept najdeme v kuchařské knize známé jako „Kantorovo kuchařství“. Tehdejší verze se od té dnešní v mnohém lišila – připravovala se z kynutého tvarohového těsta, které hospodyně ochucovaly vzácným šafránem a aromatickým hřebíčkem. Už tehdy byl součástí přípravy rituál nakrojení těsta do tvaru kříže, který přetrval staletí až do dnešních dnů.

Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše
Velikonoční beránek
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.

Velikonoční beránek
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Tipy na dokonalý mazanec od Josefa Maršálka

  • Dostatečné kynutí – po nakynutí by mělo mít těsto dvojnásobný objem, klidně i 2,5x větší objem.
  • Po nakynutí zpracujte těsto do koule a potřete ho vodou – tím zajistíte, že se při dalším kynutí nevytvoří na povrchu krusta a mazanec bude hezky kynout i dál.
  • Mazanec pečte nejlépe na horkovzduch. Troubu předehřejte na 180 °C a po vložení mazance ji ztlumte na 160 °C. Kilový mazanec potřebuje péct asi 35–40 minut.
Kynuté těsto v míse, překryté utěrkou rom_olik / Shutterstock.com

Velikonoční mazanec – recept

Ingredience:

  • 500 g hladká mouka
  • 250 ml mléka
  • 200 g sušené meruňky
  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g madle a pistácie
  • 20 g medu
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 g soli
  • 1 ks vejce
  • 1 bio pomeranč na kůru
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1 vejce na potření
  • 20 g cukru krupice na posypání

Postup:

  • Do mísy rozdrobte droždí, přisypejte všechnu mouku a zalijte vlažným mlékem. Přidejte sůl, med a cukr, vejce, koření a strouhanou pomerančovou kůru. Na závěr přidejte změklé máslo a hněťte do hladka. K hnětení můžete využít kuchyňského robota.
  • Jakmile je těsto uhnětené, přidejte do něj meruňky a nasekané pistácie. Pak těsto přikryjte utěrkou a nechte 1–2 hodiny nakynout.
  • Vyknuté těsto na mazanec vyklopte na pomoučený vál. Vytvarujte ho do požadovaného tvaru a dejte ho na plech, vyložený pečicím papírem a nechte jej ještě 5–10 minut nakynout.
  • Po nakynutí mazanec nakrojte do tvaru kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C cca 40 minut dozlatova. Propečení mazance vyzkoušejte špejlí.

Zdroj: Zmlsané dějiny, Kupi.cz