Velikonoce klepou na dveře a vy ještě nemáte napečeno? Žádný stres! Připravili jsme pro vás recept na bleskového beránka, který zvládnete i na poslední chvíli. Zapomeňte na složité vážení a odměřování - tady si vystačíte jen s obyčejným hrnkem a pár základními surovinami, které máte doma. Těsto smícháte za 15 minut, hodinka v troubě, a voňavý symbol Velikonoc je na světě! Bez kynutí, bez čekání, bez stresu. Tak co, dáte mu šanci? Vaše rodina ani nepozná, že jste ho upekli ve spěchu!
Tohoto beránka zvládnete vyrobit opravdu tryskem. Zapomeňte na zdlouhavé kynutí, úmorné tření nebo složité zadělávání těsta. Stačí jen hodit všechny ingredience do jedné mísy - nejdřív ty mokré, pak suché - a je to! S pomocníkem v podobě kuchyňského robota zvládnete těsto připravit za pouhých 15 minut. Pak už jen hodinka v troubě a za 75 minut od startu máte hotového beránka na stole. Jednodušší už to být nemůže – to je pečení skoro bez práce!
Připravte si obyčejný hrnek, ideálně běžný s obsahem zhruba 250–300 ml. Čím větší hrnek použijete, tím více těsta budete mít. Pokud byste použili obrovský, např. 500ml hrnek, navyšte počet vajec a dalších přísad.
Těsto vystačí na větší beránkovou formu. Pokud by vám však zbylo, nelamte si s tím hlavu a dejte ho upéct do formiček na muffiny nebo do formy na bábovku.
Formu na beránka prodávají jak větší supermarkety, tak samozřejmě internetové obchody. Formy se nejčastěji vyrábějí z keramiky, méně často ze silikonu. Prodává je například Tescoma, Orion nebo Potten & Pannen.
Kolem krku beránkovi uvažte mašli a přidejte květy nebo čokoládová velikonoční vajíčka. Beránka můžete také pocukrovat nebo polít rozpuštěnou čokoládou. A jarní pastva pro oči je hotová!
Zdroj: autorský recept Anna Kolásková