Žádné složité vážení ani kynutí a do 15 minut bude v troubě! Hrnkový beránek, který je tryskem hotový

Upečený velikonoční beránek s výzdobou Anna Kolásková

Velikonoce klepou na dveře a vy ještě nemáte napečeno? Žádný stres! Připravili jsme pro vás recept na bleskového beránka, který zvládnete i na poslední chvíli. Zapomeňte na složité vážení a odměřování - tady si vystačíte jen s obyčejným hrnkem a pár základními surovinami, které máte doma. Těsto smícháte za 15 minut, hodinka v troubě, a voňavý symbol Velikonoc je na světě! Bez kynutí, bez čekání, bez stresu. Tak co, dáte mu šanci? Vaše rodina ani nepozná, že jste ho upekli ve spěchu!

Přečtěte si také

Pýchavka obrovská: Gigantická houba připomíná míč, pokud ji najdete, čeká vás gurmánský zážitek

Jak dlouho trvá upéct beránka?

Tohoto beránka zvládnete vyrobit opravdu tryskem. Zapomeňte na zdlouhavé kynutí, úmorné tření nebo složité zadělávání těsta. Stačí jen hodit všechny ingredience do jedné mísy - nejdřív ty mokré, pak suché - a je to! S pomocníkem v podobě kuchyňského robota zvládnete těsto připravit za pouhých 15 minut. Pak už jen hodinka v troubě a za 75 minut od startu máte hotového beránka na stole. Jednodušší už to být nemůže – to je pečení skoro bez práce!

Forma na beránka na trávě NikkiFa / Shutterstock.com

Jak velký hrnek vybrat?

Připravte si obyčejný hrnek, ideálně běžný s obsahem zhruba 250–300 ml. Čím větší hrnek použijete, tím více těsta budete mít. Pokud byste použili obrovský, např. 500ml hrnek, navyšte počet vajec a dalších přísad.

Těsto vystačí na větší beránkovou formu. Pokud by vám však zbylo, nelamte si s tím hlavu a dejte ho upéct do formiček na muffiny nebo do formy na bábovku.

Kde koupit formu na beránka?

Formu na beránka prodávají jak větší supermarkety, tak samozřejmě internetové obchody. Formy se nejčastěji vyrábějí z keramiky, méně často ze silikonu. Prodává je například Tescoma, Orion nebo Potten & Pannen.

Hrnkový recept na velikonočního beránka

Ingredience:

  • vejce
  • 1,5 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek pšeničné mouky hladké
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 0,5 hrnku řepkového oleje
  • vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • kypřicí prášek
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
Upečený velikonoční beránek s výzdobou Anna Kolásková

Postup pečení

  1. Formu na beránka si vymažte máslem a vysypejte hladkou nebo polohrubou moukou. Postupujte pečlivě, vymažte důkladně všechny záhyby beránka, ať jde po upečení snadno vyklopit.
  2. Troubu si předehřejte na 175 stupňů.
  3. V míse vyšlehejte 3 vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. V robotu to trvá zhruba 5 minut. Na střídačku k nim pak přidávejte olej s mlékem, míchejte na nízké otáčky.
  4. Obě mouky prosejte a smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Po částech zapracujte do těsta.
  5. Nakonec přidejte rum a vanilkový prášek, případně další libovolné ingredience. Hodí se kousky čokolády, nasekané ořechy, rozinky namočené v rumu, strouhaný kokos nebo kakao.
  6. Těsto nalijte do větší formy na beránka, zaklopte druhou částí a pečte přibližně 50–60 minut na 175 stupňů. Pod beránka dejte raději plech, kdyby vám těsto utíkalo. Propečenost zkontrolujte špejlí.
  7. Po upečení vyklopte na talíř a nechte vychladnout.

Jak ozdobit beránka?

Kolem krku beránkovi uvažte mašli a přidejte květy nebo čokoládová velikonoční vajíčka. Beránka můžete také pocukrovat nebo polít rozpuštěnou čokoládou. A jarní pastva pro oči je hotová!

Zdroj: autorský recept Anna Kolásková