Svatební dort neodmyslitelně patří ke svatbě a je to jedna z věcí, která na ní nesmí chybět. Krájení dortu je důležitou součástí programu a hodnocení chuti i vzhledu svatebčany také. Takový dort je dnes poměrně drahou záležitostí, jejíž cena se může při větším počtu hostů vyšplhat vysoko.
Svatební dort je tradicí, která nechybí snad na žádné svatbě a vyráběly se údajně už ve Starém Řecku. Za tu dobu se samozřejmě změnily přísady i vzhled, techniky se zmodernizovaly a nároky nastávajících se zvýšily. Stejně tak se zvedla i cena za dort.
„Samozřejmě, že dorty před několika lety byly levnější a také mnohem jednodušší. Bylo na výběr pouze pár příchutí a dekorativních vzhledů. Je ale pravda, že v dnešní době pozorujeme návrat k minimalismu, takže tolik zdobené až kýčovité dorty už nejsou tolik v kurzu,“ komentuje pro redakci Kupi.cz cukrářka Helena.
Klasickými dortovými příchutěmi vždy byly a stále jsou vanilková, čokoládová, smetanová a k tomu pár ovocných. Dnes se ale výběr rozšiřuje o speciální příchutě, které ovlivňují trendy (viz trend dubajské čokolády). Pistáciová je aktuálně na vrcholu žebříčku oblíbenosti a stále častěji je doplňována ovocnými, jako je mango, maracuja nebo dokonce malina v kombinaci s chilli.
„Po pistáciových krémech i korpusech je letos neuvěřitelně velká poptávka, ale v kurzu je i kokos, slaný i sladký karamel a pak takové speciální, jako je Snickers, Bounty, Lotus, Oreo nebo Toblerone. Pokud je dort alespoň o dvou patrech, což bývá, lidé často chtějí mít pro každé patro jinou příchuť, ať uspokojí chutě všech hostů,“ říká cukrářka.
Zdražení surovin se samozřejmě promítlo i do ceny hotových cukrářských výrobků. Cukráři pro tvorbu dortu spotřebují velké množství vajec, smetany, másla, kakaa, oříšků i dalších surovin, jejichž cena se zvedla. K tomu je nutno dodat, že poptávka po svatebních dortech je obrovská a čas drahý, to vše se musí na ceně ukázat.
„Cena za porci se pohybuje od 150 Kč do 300 Kč, záleží na výběru příchutě a také náročnosti zdobení. Někdo cenu určuje podle kil, ale to mi přijde nevyhovující. Když znáte cenu za jednu porci, můžete si jednoduše dle počtu hostů vypočítat, kolik vás dort bude stát. Průměrně u mě svatební dort stojí kolem 10–12 tisíc, ale nejdražší, který jsem měla tu čest dělat, byl za 50 tisíc korun. Bylo to na svatbu o 250 hostech,“ popisuje cukrářka a dodává, že cena u konkurence se může u běžného dortu pohybovat i kolem 20 tisíc.
Byly doby, kdy frčely maximálně nazdobené až kýčovité dorty, které hrály všemi barvami. To už je dnes pasé a oblíbené jsou nahé či polonahé dorty, kdy je záměrně přiznán prosvítající korpus. Žádaný je dekor břízy a nosí se i zakomponování živých květin, což ale může být problematické z hlediska alergií.
„Ty doby, kdy byly trendy fondánové dorty, jsou pryč. Teď lidé žádají obmaz krémem a rustikální vzhled. Někdy žádají i dort bez zdobení, jen bílý, protože na něj chtějí promítat fotky či videa, říká se tomu foto/videomapping,“ dodává cukrářka.
Vše s přívlastkem svatební je rázem dražší. Podnikatelé a prodejci v oblasti svateb znají poptávku a chytře ji využívají.
„U mě za dort zaplatíte stále stejně, ať se jedná o svatební nebo narozeninový. Vždy se cena odvíjí od počtu porcí, spotřebovaných surovin a zdobení. Někteří mí kolegové mají ale speciální přirážku přímo pro svatební dorty, která navyšuje cenu hotového výrobku. Proto doporučuji – zkuste při objednávce neříkat, že poptáváte dort na svatbu, možná se budete divit, jak se to promítne do ceny,“ zakončuje cukrářka Helena.
Zdroj: Kupi.cz