Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod

Brambory jsou oblíbenou přílohou. Canva

Nebaví vás neustále vybírat přílohy k letnímu grilování? Vsaďte na staré dobré brambory. Jsou chutné, variabilní a z grilu zkrátka dokonalé. Přesvědčte se s našimi tipy, že i klasika může zabodovat u vás i vašich blízkých, a to nejen jako lahodná příloha. Co takhle bramborový hlavní chod?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Příloha nejen k masu

Vynikají báječnou chutí, dají se připravit snadno a na mnoho způsobů. Vyzkoušejte některý z našich receptů, které možná ještě neznáte.

Jednoduché brambory z alobalu? Tak ty zvládne opravdu každý. Nenáročná příprava a delikátní chuť. Hodí se nejen k masu, ale s jogurtovým dipem si na nich pochutná i vegetarián. Stačí vybrat větší pravidelné brambory, které naříznete na plátky tak, aby brambora zůstala v celku. Vzniklý bramborový vějíř okořeňte směsí soli, pepře, kmínu a sladké papriky. Proložte jej několika plátky česneku a přidejte čerstvý rozmarýn. Na závěr stačí zakápnout olivovým olejem a dát do alobalu. Takto připravený brambor grilujte zhruba 30 minut. Už cítíte, jak krásně voní?

Tip: Spěcháte? Nejjednodušší přílohou z brambor jsou křupavé brambůrky. Na drobné kostičky nakrájené brambory předvařte, smíchejte s olivovým olejem a kořením a hurá na gril. Můžete přidat jarní cibulku a bylinky nebo česnek.

Batáty s vůní skořice? No jasně!

Nejen klasické brambory se hodí na gril. Toužíte-li po neotřelé změně, sáhněte po batátech. Náš recept se hodí k vepřovému či jehněčímu masu, spolu s dresinkem však potěší i ty, kteří dávají přednost bezmasým pokrmům.

Sladké brambory nejprve předvařte. Po několika minutách varu je vyndejte z hrnce a nechte vychladnout. Pak nastává ta pravá chvíle brambory podélně rozpůlit a nakrájet na klíny. V míse připravte kořenící směs s olivovým olejem. Olej smíchejte se solí, pepřem, tymiánem a skořicí. Nakonec přidejte brambory a promíchejte, aby se každý kus dokonale obalil.

Na závěr už zbývá jen jediné – přesunout batáty na grilovací pánev nebo praktický grilovací plech a vychutnat si průběh voňavého grilování, které trvá jen pár minut.

Už jste zkoušeli grilované batáty? Canva

Smetanové pohlazení

Bez smetany ani ránu. Krémové brambory se sýrem a smetanou jsou další výtečnou možností, jak si pochutnat na příloze ke grilování.

Omyté a na tenké plátky nakrájené brambory proložte máslem, osolte, opepřete a přidejte své oblíbené bylinky – vynikající budou například s tymiánem. Brambory zabalte do alobalu a takto připravenou a uzavřenou misku můžete na 15 minut umístit na rozpálený gril. Poté lze balíček opatrně rozbalit, zasypat nastrouhaným čedarem a nechat sýr rozpustit. Teprve pak je ta chvíle pochutnat si na dokonalých smetanových bramborách z grilu.

A co dá dům vám?

Máte rádi jednoduché grilování? Celou rodinu zasytí bramborová pečeně, která si bude rozumět s tím, co máte rádi. Hlavní surovinou jsou brambory, ale přidat můžete také papriku, cibuli, cuketu, klobásu, slaninu, kuřecí nebo vepřové maso – prostě to, co máte rádi.

Nakrájené brambory se zeleninou pokapejte olivovým olejem a kořením dle chuti, směs důkladně promíchejte, přidejte klobásu a maso na nudličku. Také tuto směs je potřeba pečlivě zabalit do misky z alobalu a grilovat zhruba půl hodiny. Bramborový pokrm, který vychází z tradiční „živáňské“, vyniká propojením chutí a šťavnatým finišem.

Tip: Obměna bramborové pečeně pro vegany? Kombinujte směs brambor a zeleniny s tofu, tempehem nebo veganskou klobáskou. I příznivcům veganské stravy jistě zachutná.