Jak vybírat a pečovat o vánoční stromeček v květináči, aby přežil Vánoce a vydržel do dalšího roku?

Žena nakupuje stromeček v květináči maxbelchenko / Shutterstock.com

Vánoční stromečky v květináči jsou v poslední době oblíbenou alternativou řezaných, které po Vánocích končí u popelnic. A zároveň na rozdíl od umělých přináší do domova kousek živé přírody. Jsou ideální také pro ty, kteří potřebují stromek umístit na vyvýšenější místa, kde na něj nedosáhnou malé děti nebo domácí mazlíčci. Aby vám ale takový stromeček vydržel několik let, je potřeba se o něj dobře postarat. Jaká teplota a zálivka mu bude vyhovovat? A co s ním udělat po svátcích?

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Nepodceňte aklimatizaci

Ještě než dáte vánoční stromeček do vytápěné místnosti, měl by pobýt na chladnějším místě, aby si postupně zvykal a neutrpěl teplotní šok. Ideálně v chodbě, zaskleném balkoně, ve sklepě nebo garáži. Vhodná přechodná teplota je 5 až 10 stupňů.

„Pokud je nad nulou a nemrzne, můžeme strom mít venku klidně skoro až do svátků. Pokud ale mrzne, je dobré ho na dva tři dny přemístit třeba do nevytápěné garáže, aby se strom hezky aklimatizoval. Pak je potřeba ho zase na dva tři dny nechat ve studené hale nebo chodbě, kde je teplota dejme tomu deset patnáct stupňů,“ poradil v rozhovoru pro Český rozhlas Jiří Šimůnek, učitel odborného výcviku oboru zahradník na Střední škole služeb obchodu a gastronomie v Hradci Králové. A dále doplnil, že do interiéru je nejvhodnější stromeček přesunout až těsně před Štědrým dnem.

Prodej stromečků v květináči knelson20 / Shutterstock.com

Příliš netopte a hodně zalévejte

Doma nejprve najděte stromku optimální umístění daleko od radiátorů, krbu a dalších přímých zdrojů tepla. Naopak mu bude vyhovovat světlé místo. Vhodná domácí teplota je pro stromek v květináči maximálně 20 °C (z počátku klidně i 15 °C s postupným přidáváním), proto to s vytápěním moc nepřehánějte.

Půda by měla být neustále vlhká, nikoliv však přemokřená. Stromeček zalévejte ke kořenům. Raději každý den po troškách než jednou za čas velkým množstvím vody. A nezapomeňte na vydatné rosení rozprašovačem pro zajištění dostatečné vlhkosti. Po hnojivu ale raději nesahejte. Stejně tak není v tuto chvíli dobrý nápad stromek přesazovat.

Jak se o stromeček v květináči postarat po svátcích?

V první řadě mějte na paměti, že by doma měl pobýt co nejkratší dobu, uvádí se maximálně 7 až 10 dní. Než ho dáte ven na balkon nebo na zahradu, dopřejte mu opět aklimatizační dobu v místnosti s teplotou kolem 10 stupňů (nejlépe však pěti) –⁠ zde ho můžete nechat s občasným zaléváním až do jara. A tentokrát ho umístěte na světlé místo.

„Nechat ho nejprve v chladnu a aklimatizovat ho. Stejně tak po svátcích je potřeba zanést stromek do chladna, pokropit ho. Se zálivkou to není potřeba přehánět, stačí jednou za měsíc,“ doporučila pro Deník Dagmar Harazinová z olomouckého zahradnictví.

  • Proč je to potřeba? Když si jehličnan zvykne na vyšší teploty, začne si „myslet“, že nastalo jaro a probudí v sobě vegetační procesy. Přechod ven na chlad potom nezvládne, případně se na zahradě neuchytí.
Žena zdobí vánoční stromeček v květináči Yuliya Yesina / Shutterstock.com

Do jara ochraňte kořeny před mrazem

Pokud nemáte pro stromek v květináči vhodnou chladnou místnost, ve které by mohl přečkat zbytek zimy, přesuňte ho na balkon nebo zahradu –⁠ buďto i s obalem zapusťte na polostinném místě do země, nebo květináč obalte chvojím, slámou, listím, mechem nebo jinou vhodnou izolační vrstvou, což platí i při umístění na balkon či terasu.

Po určité době můžete stromku vyměnit kontejner za větší a dospodu dát drenážní vrstvu, případně na jaře strom vysadit (podle zakoupeného druhu si zjistěte, jaká půda mu bude vyhovovat). V létě volte stinné místo.

O úspěšném přežití rozhodují již prodejci

O tom, zda vám přežije alespoň do dalších Vánoc, ovšem rozhoduje více faktorů. V první řadě kvalita koupené rostliny. Nejlepší šance na přežití mají ty, které se vystavovaly venku (a ne v přetopených vnitřních prostorách obchodů) a zároveň byly v květináči pěstovány co nejdéle před prodejem. To poznáte podle pevně udusané zeminy a dostatečně rozvinutého kořenového systému, který drží celý bal pohromadě. Na rozdíl od rozpadající se hlíny u stromečků, které byly do kontejneru přesazeny narychlo těsně před Vánocemi.

Zdroje: irozhlas.cz, denik.cz, abecedazahrady.cz