Barborky už zítra! Co tato tradice znamená a jak na to, aby vám větvičky barborek do Vánoc rozkvetly?

Váza s rozkvetlými větvičkami, tzv. barborkami Liubomyr Tryhubyshyn / Shutterstock.com

Řezání barborek je oblíbená tradice, která patří k adventnímu času. Připadá na 4. prosince a naše vázy mají v tento den naplnit větvičky ovocného stromu, nejlépe třešně. Co tato tradice vlastně znamená a jak správně postupovat, abychom se do Štědrého dne dočkali květů?

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Rozkvetlé třešňové větvičky pro nezadané dívky

Barbora byla dcerou krutého pohanského obchodníka, který chtěl, aby se zřekla své křesťanské víry. Jelikož to však odmítla, nechal ji popravit – a právě cestou na popravu Barbora utrhla větvičku, která uprostřed zimy vykvetla. Za cenu utrpení ji pak církev prohlásila za svatou.

Později se z trhání proutků, barborek, stal oblíbený zvyk, který měl připomínat, že zima jednou skončí a bude zase jaro. Církev rozhodla, že se budou trhat třešně či višně, symbolizující narození Krista.

Časem se začalo tradovat, že dívka, které větvička vykvete do Vánoc, může do roka očekávat ženicha. Pokud měla nápadníků více, mohla si po nich větvičky pojmenovat a vzít si poté měla toho, jehož větvička vykvetla jako první. Mnoho dívek chodilo větvičky třešní trhat ještě za úsvitu, jelikož se věřilo, že kouzlo barborky bylo ještě silnější, pokud se jí dotkly první paprsky slunce.

Dnes se už pro barborky nechodí za úsvitu a ani se nemusí jednat pouze o třešně. Vázu si 4. prosince můžete naplnit téměř jakýmkoliv ovocným či okrasným stromkem, který hezky kvete. Pěkně vypadají například:

  • jabloně,
  • višně,
  • trnky,
  • broskvoně,
  • zlatý déšť,
  • slivoně,
  • magnolie
  • či lýkovce.
Rozkvetlá třešňová větvička ve váze VIGO-S / Shutterstock.com

Co udělat pro to, aby barborka rozkvetla?

Kvetení větviček závisí především na teplotě vzduchu, která v dnešních domácnostech bývá daleko vyšší než v dobách minulých. Proto se při správné péči rozkvetlých větviček do Vánoc dočkáte téměř vždy, i když je utrhnete později než v den sv. Barbory.

Na barborky si vybírejte ideálně takové větvičky, které mají hodně květních pupenů. Poté, co si je přinesete domů, je alespoň na hodinu ponořte do vlažné vody. Následně seřízněte jejich konce hodně zešikma, aby mohly čerpat vodu z co největší plochy.

I v zimě můžete mít rozkvetlou domácnost

Suchý a příliš teplý vzduch barborkám neprospívá

Dejte je do vázy s odstátou vodou a postavte na místo s dostatkem světla a stálou teplotou. Vodu vyměňujte zhruba každé tři dny, aby se nestačila zkazit. Můžete do ní přidat lžičku cukru a alkoholu, která zabrání množení bakterií a rostlinu navíc vyživuje. Větvičky barborek by měly vykvést do tří týdnů. Vhodné je také pravidelně rosit větvičky rozprašovačem. Jednou z hlavních příčin nevykvetlých barborek totiž bývá příliš suchý vzduch či vysoká teplota. Nedávejte je proto ani moc blízko topení.

Tip: Abyste měli rozkvetení větviček o něco jistější a nekazila se vám voda ve váze, můžete do ní přidat výživu pro řezané květiny. Doporučujeme např. výživu stromků a řezaných květin Mr. Garden 0,5 l, kterou v prodejnách OBI koupíte za 59 Kč.