Na UV ochraně záleží. Jak vybrat stylové sluneční brýle, které ochrání vaše oči?

Žena a muž ve slunečních brýlích Ground Picture / Shutterstock.com

Tak jako kabelka nebo stylový pásek i sluneční brýle patří k oblíbeným módním doplňkům, které dokonale doladí každý outfit. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství barev, tvarů a značek, které lze koupit snad na každém rohu. Sluneční brýle by ale měly být primárně prostředkem ochrany našich očí. Jak ale vybrat ty pravé, jak se vyznat v označení UV ochrany a kdy brýle vlastně nosit?

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Proč vůbec nosit sluneční brýle?

Po dlouhé zimě se většina z nás na první sluneční paprsky doslova třese. Sluneční záření s sebou ale nese i jistá rizika, před nimiž bychom měli chránit nejen svou kůži, ale také oči.

Ačkoli existují tři druhy ultrafialového záření, na Zemi dopadají pouze dva z nich – UVA a UVB. UVA paprsky způsobují stárnutí kůže, přispívají ke vzniku vrásek, ale také kožních nádorů, jako je melanom. UVB paprsky mají na svědomí spálení kůže, podílejí se na vzniku šedého zákalu, a navíc mají negativní vliv na imunitní systém. Právě proto je důležité nošení slunečních brýlí.

Muž ve slunečních brýlích New Africa / Shutterstock.com

Nebezpečí šedého zákalu i slepoty

Nejčastějším onemocněním, které je způsobena častým vystavováním oka slunci, je katarakta neboli zákal přirozené čočky oka. Ten bývá častou příčinou ztráty zraku u osob starších 40 let a hlavní příčinou slepoty po celém světě.

Příliš časté pobývání na slunci může být původcem tzv. makulární degenerace, což je ztráta střední části sítnice, tzv. makuly. Ta sice nevede ke slepotě, ale může oko výrazně poškodit. Nejzávažnějším onemocněním oka je oční melanom, tedy rakovina oka, která může vést ke slepotě a v nejhorším případě navíc metastazovat do jater, mozku či jiných orgánů.

Jak vybrat sluneční brýle

Nošení brýlí je přitom důležité nejen v létě, ale i v zimě, kdy se paprsky mohou odrážet od sněhu. Brýle noste i tehdy, když je zataženo, UV záření totiž pronikne i mraky.

Při výběru těch pravých brýlí byste přitom měli dbát nejen na to, jak vám sluší, ale především na míru ochrany, kterou dokáží vašim očím poskytnout před ultrafialovým zářením. Většina brýlí má UV ochranu zabudovanou přímo ve skle, některé jsou ochrannou vrstvou pouze potažené. Ideální brýle nesou označení 100% ochrana před UV 400.

Dítě ve slunečních brýlích na pláži everst / Shutterstock.com

Ochranu očí pořiďte i dětem

Nejvíce škody mohou sluneční paprsky na očích napáchat v dětském věku. V prvních několika letech života se totiž oko setká zhruba s 90 % UVA a 50 % UVB paprsků, ve věku 10 až 13 let pak 60 % UVA a 25 % UVB paprsků. Čočka totiž dokáže UV paprsky filtrovat až mezi 18 a 20 rokem věku.

Sluneční brýle byste tedy měli pořídit dítěti už v batolecím věku. Na trhu je naštěstí k dispozici množství brýlí vyrobených z odolných certifikovaných materiálů, které ochrání dětský zrak, a navíc vydrží hrubé zacházení. Brýle pro nejmenší děti jsou opatřeny gumičkami, které je drží na místě.

Brýle ze supermarketu?

Kupujete-li sluneční brýle, vždy důkladně zkoumejte označení UV ochrany. Bohužel v dnešní době se u zboží snadno setkáme s padělky, falešnými certifikáty a nepravdivě uvedenými informacemi. I proto je při výběru brýlí lepší svěřit se do rukou odborníků, kteří vám kvalitu zaručí.

Pokud si brýle pořídíte v supermarketu, obchodě s oblečením, čerpací stanici či stánku na pláži, může se stát, že sice koupíte produkt se zatmaveným sklem, který vám usnadní vidění, ale nebude opatřen UV ochranou.

Lyžaři ve slunečních brýlích KOTOIMAGES / Shutterstock.com

Sníh zesiluje sluneční záření

V létě je pro nás nošení slunečních brýlí samozřejmostí. Jen málokdo však ví, že stejně, ne-li více, potřebují naše oči ochranu v zimním období, zvláště pak tehdy, pokud napadne sníh. Ten totiž odráží až 80 % UV paprsků, a dokonce může způsobit tzv. sněhovou slepotu, která končívá spálením rohovky. Pokud se chystáte na hory, vedle lyžařských brýlí s sebou proto rozhodně nezapomeňte ty sluneční.

V případě letní dovolené číhá nebezpečí na plážích, kde bývá velmi větrno a písek se tak snadno může dostat až do očí. Nošením slunečních brýlí toto nebezpečí eliminujete.

Zdroje: iDnes.cz, Iptiscont.cz, Outdoor Kids, autorka