Nabudit umí nejen káva. Vyzkoušejte zdravější alternativy, které nastartují váš den

Žena pije kávu v posteli Mariia Korneeva / Shutterstock.com

Bez kávy si své ráno dokáže představit jen málokdo. Tento nápoj dokáže probudit chuťové pohárky a díky obsahu kofeinu nastartovat tělo i mysl. Dodává tělu energii, zlepšuje soustředění, podporuje trávení a zvyšuje schopnost učení. Ne každému je však chuť kávy sympatická, ne každému dělá dobře, a proto je občas dobré ji nahradit jinými životabudiči. Poradíme vám, kterými.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Nejoblíbenější droga na světě

Káva je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí ranního rituálu. Svůj den si často neumíme představit ani bez odpoledního šálku a některým jedincům nedělá problém popíjet kávu i navečer. Ze statistik vyplývá, že ji pije až 80 % lidí na světě. Není divu, že jde o druhé nejvíce dovážené zboží na světě, hned po ropě.

V kávě obsažený kofein patří mezi psychostimulanty, které mají aktivační a povzbuzující účinky. Z toho důvodu cítíme po vypití silného espressa velký příval energie, máme dobrou náladu a lépe se soustředíme. Při pití více šálků denně lze však na kávě snadno získat silnou závislost. Dle odborných doporučení by přitom člověk neměl vypít více než 5 mg kofeinu na kilogram hmotnosti.

Chutná jako káva, ale není to káva

Zkuste zdravější alternativy

Pokud na sobě pozorujete zvýšenou únavu, bolesti hlavy, špatnou až depresivní náladu a zhoršenou míru koncentrace, možná je načase kofein omezit nebo nahradit jeho zdroj zdravějšími variantami. Bez obav si vychutnejte ranní šálek, ale ten odpolední nahraďte bylinkovým čajem nebo bezkofeinovou variantou.

Abyste se zcela zbavili nepříjemných symptomů, které jsou velmi podobné abstinenčním příznakům, dopřejte si dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kvalitní spánek a zvyšte příjem tekutin. Pokud stále potřebujete nabudit smysly, vyzkoušejte některou ze zdravějších kávových alternativ.

Čekanková káva ve skle na stole EugeneEdge / Shutterstock.com

I. Čekanková káva neboli cikorka

Tzv. čekanková káva je nápoj vyráběný z praženého a mletého kořene čekanky, divoké byliny, která je na našem území velmi rozšířená. Cikorka, jak se této náhražce také říká, se začala pít během světových válek z nouze.

Její chuť je kávě velmi podobná, je ale výraznější a zemitější. Lze ji pít buď samotnou, nebo ji přimíchávat do klasické kávy pro zvýraznění chuti. Čekanková káva neobsahuje kofein, je lépe stravitelná, podporuje zažívání, a navíc neobsahuje lepek.

II. Zelený čaj Matcha

Zelený čaj Matcha je ve světě velmi oblíbený. Prášek namletý z lístků japonského zeleného čaje je bohatý na antioxidanty a dokáže tělo dokonale nabudit. Podporuje soustředění, zlepšuje paměť a náladu.

Stejně jako mnoho dalších druhů čaje obsahuje kofein, ale díky aminokyselině L-theaminu nenásleduje po jeho vypití velký propad energie jako po vypití šálku kávy.

Člověk míchá lžičkou matcha tea v hrnku Mongta Studio / Shutterstock.com

III. Nápoj Bohů Yerba Maté

Sušené a mleté lístky rostliny cesmíny paraguayské z Jižní Ameriky dávají základ nápoji, který je prověřený už od starověku. Yerba Maté, kterému se někdy také říká nápoj Bohů, obsahuje kofein, theobromin a theofylin, které mají povzbuzující účinky.

O tomto nápoji se často traduje, že je silný jako káva, zdravý jako čaj a chutný jako čokoláda. Jeho chuť však čokoládu příliš nepřipomíná, spíše jde o nahořklé a zemité tóny.

Zkuste sáhnout v obchodě po něčem zdravějším

IV. Fermentovaný čaj kombucha

Nápoj vyrobený fermentací zeleného nebo černého čaje získal v posledních letech obrovskou popularitu. Za tu vděčí nejen své vynikající sladkokyselé jemně perlivé chuti, ale především svým zdravotním benefitům.

Ačkoli také obsahuje kofein, zároveň je bohatá na probiotické bakterie, které podporují správnou střevní mikroflóru, a tudíž i funkci imunitního systému. Kombuchu si můžete snadno připravit i doma, stačí si jen sehnat houbu, která se na fermentaci podílí, a dbát na čistotu a délku celého procesu.

Žena v letních šatech pije čaj kombucha KK_face / Shutterstock.com

V. Pampelišková či ječná káva

Nápoj podobný kávě lze připravit také z kořene pampelišky. Smetánka lékařská příznivě působí na pročištění organismu, snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Navíc pomáhá proti chronické únavě a na rozdíl od kávy tělo neodvodňuje. Je bohatá na vitamíny a minerály a nejlepší je pít ji na slehnutí přímo po jídle.

Ječná káva neboli Orzo je dokonalou alternativou bezkofeinové kávy. Je vyrobený z mletého ječmene a připravuje se jako espresso. Stejně jako čekanková káva se Orzo popíjelo především během druhé světové války, kdy byla káva drahá a špatně se sháněla.

VI. Posvátná Maca

Nápoj z byliny známé už starým Inkům obsahuje množství vitaminu C, B1, B2 a minerálů vápníku, draslíku nebo zinku. Jde o přírodní afrodiziakum, které přispívá ke zvýšení libida u mužů i žen. Pravidelné pití Macy podporuje paměť, přináší nárůst energie a posílení psychické zdatnosti a koncentrace.

Prášek Maca si můžete přidat do snídaňové kaše, do smoothie nebo jej vypít jen rozmíchaný s vodou. Je možné jej pít s mlékem a dochutit cukrem jako klasickou kávu.

Práškový maca neboli peruánský ženšen ve skleněné misce Ildi Papp / Shutterstock.com

VII. Obyčejně neobyčejná voda s citronem

Ačkoli to může znít nedůvěryhodně, nabudit a kvalitně nastartovat váš organismus do dalšího dne může i obyčejná voda s citronem. Čerstvě vymačkaný citron je nejen skvělým osvěžením, ale i energetickou vzpruhou.

Citronová šťáva působí močopudně, takže pomáhá s pročištěním organismu, díky své zásaditosti vyrovnává v těle pH a podporuje zažívání, díky obsahu pektinu snižuje pocit hladu a podporuje hubnutí, působí antioxidačně, podporuje hojení a díky obsahu vitamínu C je navíc dobrá pro naši imunitu. Přidejte do vody pár lístků máty, trochu zázvoru, lžičku medu a doplňte tak i důležité vitamíny.

Přírodní povzbuzení v akci

Kupte se slevou Citrony bio.

Porovnat slevy

VIII. Chai Latte pro chladné zimní večery

Nápoj vonící kořením, to je chai latte. Mléčný, sladký nápoj vyrobený ze silného černého čaje, mléka, cukru a koření je rozšířený po celém světě a právě díky obsahu koření pomáhá nabudit naše smysly.

Směs drceného hřebíčku, skořice, badyánu a kardamomu, která chai latte propůjčuje jeho charakteristickou vůni, je ideální konzumovat především v zimních měsících, kdy pomáhá doslova rozproudit krev v žilách, probudit všechny smysly a dokonale prohřát organismus.

Chai latte v měděném hrnku se skořicí grafvision / Shutterstock.com

IX. Zelený čaj, nejoblíbenější antioxidant

Jedním z nejznámějších přírodních stimulantů na světě je bezpochyby zelený čaj. Ten působí jako antioxidant, má protizánětlivé účinky, posiluje koncentraci, zlepšuje schopnost učení, snižuje cholesterol a pomáhá při žaludečních potížích.

V jednom šálku je obsaženo přibližně 30 mg kofeinu, množství tříslovin, katechinů a aminokyselinu l-theanin, která podporuje účinky kofeinu, ale zároveň zmírňuje rychlý nástup a pokles jeho účinků.